Mai multe persoane cu handicap au fost reevaluate și și-au pierdut anumite drepturi, inclusiv cel de a conduce o mașină! Să fie o acțiune în forță a unei instituții aflată în prag de desființare?

Intenția guvernanților de a reduce numărul agențiilor din subordine a iscat o anumită rumoare inclusiv în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, care funcționează în subordinea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială ca serviciu public deconcentrat, cu personalitate juridică, finanțată de la bugetul de stat, în baza Ordonanței de Urgență nr. 113/2011.

Ideea restructurărilor și chiar a desființărilor unor agenții din subordinea guvernului a fost prezentată de Radu Moldovan cu o săptămână în urmă, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și ministrul finanțelor, Orlando Teodorovici:

„În CEx național al PSD s-a luat decizia ca toți membri cabinetului, în maxim 45 de zile, să se prezinte cu restructurare și cu descentralizare. Eu sper ca după 7 ani de discuții, instituții și agenții care nu-și mai au rostul și care sunt o cheltuială publică fără folos, se vor restructura sau chiar desființa. (...) Azi, în județul Bistrița-Năsăud, Ministerul Muncii are patru astfel de agenții, cu patru directori generali, cu patru directori generali adjuncți, cu patru resurse umane, cu patru secretare... Va rămâne o direcție generală a muncii, care să aibă un serviciu de pensii, unul de ocupare, unul de relații... Ministerul Agriculturii la noi are vreo cinci, dar sunt județe unde au nouă astfel de agenții” – a declarat Radu Moldovan la data de 18 aprilie.

Una dintra aceste agenții vizate spre restructurare sau desființare este și instituția condusă de fostul prefect Ani Bob, persoană susținută și agreată de ALDE. AJPIS BN și-a făcut miercuri, 24 aprilie, cunoscută activitatea și rezultatele anului 2018, fiind probabil o ultimă dare de seamă înainte de restructurările promise de CEx-ul PSD.

Astfel, una din activitățile AJPIS BN a fost concentrată în zona verificărilor și reevaluărilor unor dosare ale persoanelor cu handicap, baza de date a acestei agenții fiind suprapusă cu cea a „internelor” în vederea identificării persoanelor încadrate în grad de handicap cu cele care deţin permis auto.

Din cei aproape 4.000 de „beneficiari” ai permiselor de conducere cu deficienţe vizuale şi cu deficienţe psihice, grad grav cu însoţitor, care au fost verificaţi şi în bazele MAI, verificări făcute „dosar cu dosar”, s-a ajuns la un număr de 73 de cazuri în care au existat anumite suspiciuni.

Din aceste 73 de persoane, 57 obținuseră permisul de conducere înaintea încadrării în grad de handicap, iar alți 16 după.

„Toate aceste 73 de situaţii au fost reevaluate de către Comisie, noi de data aceasta am verificat DGASPC, 13 din aceste reevaluări din cele 57 s-au finalizat cu încetare drept, în 42 de situaţii le-a fost retras permisul, iar două situaţii au fost dosare cu o persoană decedată şi o persoană transferată în alt judeţ. Din cei 16 cu permis obţinut după încadrarea cu grad de handicap, în 11 au fost reevaluate şi le-a încetat dreptul, în patru cazuri a fost retras permisul de conducere şi a fost un dosar de reîncadrare în handicap de tip somatic” – a declarat directorul AJPIS BN, Ani Bob (foto).

Verificarea în cauză s-a făcut la nivel de documente atașate în dosarele persoanelor, fiind comparate acte medicale provenite de la diferiți medici, toate aceste acțiuni fiind făcute doar în urma unor sesizări.

Adauga comentariu