Măcelul urbanistic din Bistrița i-a șocat pe ”verzii” bistrițeni. Tot mai multe blocuri cu două etaje apar pe străzile unde există doar case. Vezi unde sunt aceste zone agresate urbanistic

Haosul urbanistic din Bistrița a devenit în ultimii 5 ani o ”regulă” la care primăria Bistrița, serviciul de urbanism din cadrul acestei instituții își aduce aportul. Cum face acest lucru s-ar putea întreba unii care nu doresc să vadă blocurile cu 2 sau 3 etaje care au răsărit între case situate pe străzi, cândva liniștite. Problema au văzut-o și ”verzii” bistrițeni, atât Marius Bălan, președinte municipal dar și Florin Chereji, președinte al  Asociației ”Bistrița Civică”, exemplul lor fiind strada Nicolae Bălcescu.

Măcel urbanistic pe strada Nicolae Bălcescu

Strada Nicolae Bălcescu este o stradă cu ”ștaif” din municipiul Bistrița, stradă unde este Inspectoratul Județean de Poliție, dar care a intrat încă din 2007 în atenția dezvoltatorilor imobiliari. Cert, primul bloc de locuințe a apărut pe această stradă în urmă cu cel puțin 13 ani, atunci când un grup de investitori italieni a construit un imobil în spatele Pizzeriei ”Tonight” și în apropierea sediului Inspectoratului Județean de Poliție. Blocul a fost construit fără acceptul vecinilor, iar locatarii ajung la el prin parcarea din fața Poliției Municipale.

Insuficient, se pare, asta pentru că, strada Nicolae Bălcescu, ar urma să fie  retransformată într-un adevărat șantier, acolo urmând să mai apară încă un bloc de locuințe: ”Vorbim de o stradă liniștită și unde există case de patrimoniu, care încep să dispară. Un astfel de caz este al construirii unui nou bloc de locuințe la capătul dintre fostul magazin BIG cum i se spunea pe vremuri, vis-a-vis de Centru de Transfuzii. Nu am nimic nu dezvoltatorul imobiliar, dar sunt sigur că, toate acele autorizații de constuire se dau prea ușor. Tot pe strada Nicolae Bălcescu, o altă casă, zic eu de patrimoniu local, este fosta Biserică Adventistă. Imobilul care a adăpostit această lăcaș de cult este aproape dărâmat, o nouă clădire fiind aproape construită în spatele acestuia”.

Atacurile lui Marius Bălan l-au vizat pe primarul Ovidiu Teodor Crețu, căruia, activitstul ecologist, i-a cerut demisia pentru tot haosul din urbanismul bistrițean și, pentru care, Bălan îl consideră drept vinovatul principal.

Marius Bălan a spus că nu are nimic personal cu dezvoltatorii imobiliari: ”Oamenii ăștia fac afaceri, vând și cumpără terenuri, ei știu cum fac asta, păcălesc oameni mai în vârstă, profită de haosul din Planul Urbanistic General (PUG) și își fac treaba. Eu cred că ar trebui oprit acest dezmăț urbanistic, să spunem foarte clar unde se pot și unde nu se pot construi blocuri”, a conchis Bălan.

 

Cum stă Bistrița la capitolul urbanism?

Prost, am spune, dacă facem doar o scurtă analiză, una mai amănunțită urmând să o facem în cel mai scurt timp posibil:

 În zona fostului lac de agrement s-au construit mai multe blocuri de 2 etaje, în vecinătatea unor case. Nu există locuri de parcare la subsol și din punct de vedere estetic, clădirile masive nu se încadrează în peisaj.

O altă zonă vînată de dezvoltatorii imobiliari este cea din Zăvoaie, adică pe strada sau în apropierea străzii unde locuiește primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu: și aici au fost construite alte două blocuri.

În Piața Mică s-a construit  un bloc de 2 etaje, pe o parcelă liberă, situată între case, pe o parcelă relativ-îngustă. Este zonă istorică, dar cu toate astea s-a aprobat construcția unui imobil cu parter + 1 etaj plus mansardă (care de fapt e un etaj retras). La parter va funcționa un spațiu comercial. De asemenea, alte cinci blocuri vor apărea într-o zonă fără utilități, cea de după podul Berăriei.

Deși, în 2013 a fost votat în Consiliul Local un Plan Urbanistic General al Bistriței (PUG) , acesta este frecvent încălcat prin realizarea de Planuri Urbanistice Zonale prin care sunt modificate aspecte vitale care țin de anumite zone. Astfel, se modifică regimul de înălțime, sunt schimbate funcțiunile pentru anumite zone care devin zone de interes local și astfel pot apărea blocuri între case.

Adauga comentariu