LUPII – o nouă problemă în satele de munte din Bistrița-Năsăud. Sunt semnalate haite aciuite în Runcu Salvei, Ilva Mare și Leșu

După atacurile urșilor în special din zona joasă a județului (valea Șieului), dar nu numai, acolo unde aceste mamifere atacau animale și plecau, în zona montană au apărut în zonele lupii, aceasta fiind o noutate pentru locuitorii din aceste sate.

Primele semnale au venit dinspre Runcu Salvei, acolo unde s-au semnalat atacuri ale haitelor de lupi asupra stânelor din zonă. Azi, 3 iunie, locuitorii de pe Valea Ilvelor au început să semnaleze și ei prezența haitelor de lupi în zonă.

„Vă rugăm să atrageți atenția și asupra pagubelor pe care le provoacă lupii și la Ilva Mare și la Leșu. Sunt săptămâni bune de când crescătorii de animale de aici sunt prădați de haitele de lupi. Tot mai multi viței omorâți și nu se iau măsuri”, este mesajul unui ilvean, Ieronim Cătuna, citat de mesager24.ro.

Conform fiului acestuia, Cornel Cătuna, lupii au atacat aproximativ 40 de oi și alți 10 viței în zona localităților Ilva Mare și Leșu Ilvei, ciobanii din zonă fiind exasperați și totodată legați la mâini de legislația în vigoare, aceste animale de pradă fiind incluse pe lista interdicțiilor în vânătoare.

„I-am anunțat pe cei de la Fondul de Vânătoare. Dar au spus că nu au voie să vâneze lupi. Așa că, deși fac prăpăd, nu se riscă nimeni. Că e caz penal, vă dați seama. Am vorbit cu sătenii, dacă mai găsesc animale mâncate de lupi, să lase hoitul acolo. Că de exemplu, la un om i-a mâncat vițelul, chiar la graniță, pe imaș. Și omul, ca să nu mai vină lupul, a tras hoitul din locul unde l-a găsit. Iar comisia care vine să analizeze, nu mai poate să facă nimic. De aceea le-am spus, să le lase acolo unde le găsesc, ca să pot chema comisia. Măcar să fie despăgubiți oamenii. Nici nu știu cum să facem. Nu e normal ce se întâmplă. Ar trebui făcute legi clare. Că uite, în situații de astea, cât mai stai? Ce mai aștepți să se întâmple?”, a spus primarul comunei Ilva Mare, Alexandru Anca, pentru bistriteanul.ro.

Cornel Cătună a făcut și un apel pe facebook către cei îndreptățiți să ia decizii în ceea ce privește legislația:

„Se pare că nu ne dăm seama că oamenii din această țară se hrănesc cu ceea ce produce țăranul și nicidecum cu animalele de pradă, LUPII, care niciodată în istoria acestei țări nu au fost ocrotiți de lege. Mi-aş dori foarte mult să ne dea Dumnezeu minte și ochi să vedem lucrurile care au valoare pentru noi ca națiune. Valoarea nu-i pierderea timpului în birocrația cerută de cei de sus, ca să obținem o autorizație pentru a ne apăra de acești prădători. Şi valoarea este să ne unim. Pentru a ne proteja pe noi și ceea ce ne-a dat bunul Dumnezeu. Nu mai vrem să fim victime şi vrem să fim ajutați şi protejați în dreptul muncii noastre”.

Comentarii

cititor

06.06.2020 10:36

Oameni buni, intelegeti odata pentru totdeauna ca NU CEI CARE ADMINISTREAZA FONDURILE DE VANATOARE SUNT VINOVATII , ci politrucii astia fara minte, care au pus mai presus protectia si ocrotirea animalelor salbatice ( ursii , lupii, mistretii ... etc ) mai presus decat vietile oamenilor, bunurile, animalele si proprietatile acestora . Detinatorii fondurilor de vanatoare nu pot face absolut nimic PENTRU CA LUPII SI URSII SUNT OCROTITI DE LEGE SI ESTE INTERZIOSA VANAREA SI UCIDEREA LOR ! Daca-i impusca risca sa intre ei in puscarie SI SA LI SE ANULEZE LICITATIA FACUTA PENTRU ADMINISTRAREA FONDULUI RESPECTIV DE FANATOARE  ... Solutia este sa mergeti in audientza la cei care ne guverneaza, sa initieze o lege prin care pe proprietatea sa, " omul " sa aiba voie sa se apere in orice fel considera el ca este necesar si util, chiar sa ucida aceste animale, daca actiunile de " alungare " a lor nu dau rezultat , iar detinatorii fondurilor de vanatoare sa le poata vana fara plan si-i ucide de fiecare data CAND acestea ataca oamenii, bunurile si proprietatile lor . Sa nu credeti ca administratorii fondurilor de vanatoare agreaza ursii si lupii care le decimeaza efectivul de vanat ( comestibil ) ... precum si voua animalele ... Bine-nteles ca " iubitorii da animale, de caini telelei, de purici si paduchi etc. " ... se vor opune si nu vor fi de acord , dar daca insistati si nu le mai lasati " loc de intors ",  politrucii n-au ce face si vor face si vor aproba astfel de modificari a Legii vanatorii .Pana atunci, degeaba va tot plangeti fondurilor de vanatoare, primarului , politiei, ori jandarmeriei , ca ASTIA NU POT FACE ABSOLUT NIMIC si va zbateti degeaba ca pestele pe uscat   ! In tzara asta ( era sa zic un cuvant urat... ) degeaba exista institutia dreptului la aparare si autoaparare , prevazut atat in Legea penala cat si civila , ca NU SE APLICA . Chiar daca cineva este direct atacat de astfel de animale si le ucide in actiunea lor de a respinge atacul, vor raspunde penal ( dupa ce scapa nemancati ... ) . Asta-i Romania , asta-s oamenii , politica si politrucii pe care-i avem ! Cu alte cuvinte , cresteti animale si dati-le hrana salbaticiunilor , iar voi n-aveti decat sa " crapatzi de foame si de nervi ... " ! 

Adauga comentariu