Lipsa personalului medical calificat se simte și la Năsăud: un aparținător al unui bolnav psihic s-a plâns direct Ministrului Sănătății. Managerul spitalului ridică din umeri: „Ultimul medic psihiatru ne-a lăsat baltă!”

Un aparținător al unui bolnav psihic a trimis o scrisoare deschisă Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în speranța rezolvării unei situații pe care acesta o consideră disperată. Este vorba de lipsa unui medic specialist psihiatru, cu normă întreagă, la cabinetul ambulatoriului Spitalului orășenesc din Năsăud. Cabinetul ar avea în evidențe bolnavi din mai multe localități arondate spitalului din Năsăud.

„Vă scriu această scrisoare în numele pacienţilor disperaţi cu probleme psihice care aparțin cabinetului de Psihiatrie al Policlinicii din Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud. Doamna Ministru, în ultimele luni, cabinetul de Psihiatrie a rămas fără doctor psihiatru, totuşi un psihiatru cu suflet bun face naveta de la Bistriţa la Năsăud de trei ori pe săptămână, după masa (două zile, cinci ore şi una trei ore). La cabinetul de psihiatrie din Năsăud, sunt arondaţi sute de pacienţi cu probleme psihice lunar şi multi rămân fără tratament şi sunt nevoiţi să călătorească peste 100 km, de la Şant, Rodna etc. la Bistrița pentru reţetele medicale sau consultații” – se arată în scrisoarea semnată de Lucreția Miron.

Semnatara susține faptul că managerul Spitalului orășenesc Năsăud, Daniel Marcu, nu scoate la consurs postul respectiv, acuzând de rea voință, incompetență sau chiar interese politice:

„Mulţi dintre aceşti bolnavi cronici nu pot să călătorească singuri iar noi, aparţinătorii trebuie să-i lăsăm închişi în casă nesupravegheaţi şi să stăm la cozile imense ale cabinetelor psihiatrice din Bistriţa, doar pentru faptul că managerul spitalului din Năsăud încă nu are bunăvoinţa să scoată la concurs postul de psihiatru, pentru a fi ocupat.

Nu ştim care sunt motivele, poate fi incompetenţă, rea voinţă sau interese politice?? Indiferent de motivele pe care dânsul le are, noi pacienţii cu probleme psihice şi aparţinătorii lor arondați cabinetului de psihiatrie din Năsăud, vă rugăm pe această cale să vă implicaţi la rezolvarea acestei probleme. Dorim să avem un psihiatru cu normă întreagă la acest cabinet şi este foarte urgent, ca să putem să ne tratăm şi noi bolnavii ca într-o ţară civilizată. Nepăsarea şi ignoranţa nu au ce căuta în instituţiile medicale!”, a punctat Lucreția Miron în finalul epistolei.

Managerul Spitalului orășenesc Năsăud, Daniel Marcu, susține că situația respectivă este cauzată de plecarea ultimului medic psihiatru pe care l-au avut în cadrul cabinetului din ambulatoriul spitalului, fiind vorba de un rezident care și-a găsit un alt post, în loclitatea de domiciliu.

„Nu este nici rea voință și nici interese politice. Din contră, este și în interesul nostru să avem medic și să putem să oferim serviciile necesare pacienților. Am ținut patru ani de zile un medic rezident pe post. Când să ne folosim de el și să-l avem în continuare, mă anunță cu câteva zile înainte să și-a găsit post la Reghin, că acolo e familia și vrea să se mute acolo. Am fost nepregătiți. Dacă era vorba de un medic care mergea în pensie, ne pregăteam din timp. În acest moment avem un medic care vine de la Bistrița, abia am convins acel medic să vină câteva ore după-masa, să nu închidem de tot cabinetul” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, managerul Daniel Marcu.

Acesta susține că în acest răstimp a luat legătura cu un profesor de la UMF Târgu-Mureș pentru a-i recomanda tineri rezidenți dispuși să vină la Năsăud:

„Avem confirmarea că ar fi interesați doi medici rezidenți să vină către noi, unul ar finaliza acum, după ce se va stabili data pentru rezidențiat, un medic specialist, iar al doilea își va termina rezidențiatul undeva prin februarie”.

Concursul pentru postul respectiv se va publica azi, 21 octombrie, în Viața Medicală, acolo unde se publică toate aceste concursuri pentru medici. Marcu susține că nu a scor mai devreme acest post la concurs din două motive. Unul ar fi timpul scurt de la plecarea ultimului medic, 5 spetembrie, iar al doilea este legat de lipsa specialiștilor, preferând să caute prima dată variante și apoi să scoată postul la concurs.

Problema lipsei personalului medical de specialitate este resimțită și la Spitalul Județean de Urgență „Bistrița”, acolo unde încă se caută medici. Cel mai deficitar compartiment este cel al medicinei de urgență.

 

 

 

Adauga comentariu