Libertatea – cel mai mare fake-news românesc!

Nu-i așa că suntem liberi?! Suntem liberi să plecăm unde vrem, căci liberatea de mișcare a fost una îndelung cerută de părinții noștri. Să mergem să vedem lumea, Europa, Parisul sau Moscova, chiar Thailanda sau Insula Paștelui. Am câștigat această libertate și putem circula oricune și oricând.

Tot părinții noștri tânjeau după liberatea de exprimare. O avem acum din plin! Dacă vrem să spunem bancuri politice despre Boc, Dragnea, Iohannis sau Radu Moldovan, o facem, râdem copios, fără să ne mai temem de urechile ochilor albaștri din spatele nostru. Ne exprimăm liber la televizor, prin ziare, pe bloguri sau plăcuțe de înmatriculare auto.

Avem liberatea de a alege! Putem alege din care magazin să ne facem cumpărăturile, putem alege inclusiv o marfă după preț sau după calitate. Alegem liberi joburile ce ne convin, putem alege fără nicio problemă furnizorul de gaze sau electricitate, căci nici aici nu mai este monopol, putem alege la fel de liberi chiar și conducătorii, căci putem să ne exprimăm votul la fel de liber.

Suntem liberi să ascultăm rock, jazz, manele, dance sau muzică populară! Avem liberatea de a ne culturaliza așa cum vrem, în biblioteci, la concerte, teatru, film, pe gugăl, sau chiar citind o carte. Avem libertatea de a ne înscrie copiii la orice școala-vieții vrem!

Avem liberatea de a ne trata unde dorim, la stat sau la privat, la Bistrița sau la Mureș ori Cluj. Suntem liberi să ne cumpărăm medicamente clasice sau naturiste, scumpe sau ieftine, eficiente sau dăunătoare. Putem chiar să avem un doctor personal, fie el dentist, urolog sau ginecolog.

Oare?

Chiar suntem liberi să plecăm oriunde sau de nevoie? Câți ne permitem un concediu real, normal, modest și liniștit, în afara țării sau de ce nu, în țară? Cât timp ne putem aloca unui astfel de concediu și câte concedii reale avem într-un an? Știu, economia liberă, de piață, își impune anumite limite în funcție de buzunarul fiecăruia.

Cât de liber ne exprimăm cu adevărat, fără sa avem: discuții de conjunctură, păreri în funcție de opțiunea șefului, trac când vine vorba de convingeri sau religie, zâmbete de complezență...

Cât de îngăduitoare e liberatea de a alege forțat un produs, fie el pur comercial, electoral, cultural sau medical, în condițiile în care lanțurile de magazine și-au impus monopolul asupra portofelului unei familii, clasa politică nu are nici cel mai mic interes de a scoate în față altceva decât florile de mucegai, actul cultural este dictat subliminal la nivelul de păstorire al unei turme, iar cel medical te lasă să mori cu zile dacă nu ai plicul croit special după mărimea unor anumite bancnote...

Toate acestea sunt himerele unei libertăți manipulate cu bună știință de cei care ne vopsesc cușca în auriu, cu vopsea cumpărată tot pe truda noastră. Toată această libertate este un fake-news transmis de un interes politic ce nu are de gând să lase lanțurile mai lesne, căci există pericolul de descătușare, moment în care pătura de sus s-ar destrăma. Nu de tot, dar ar pierde foarte mult din grosime. Aici lucrează „ei”, la libertatea ca un fake-news, la un nivel de trai ținut la cote minime, căci acolo este punctul slab al nației noastre centenare!

Adauga comentariu