Lecție de umanitate în Postul Paștelui: o mână de voluntari ajută o familie să-și refacă locuința mistuită de un incendiu, la Beclenuț

În noaptea dintre duminică, 31 martie și luni, 1 aprilie, la Beclenuț a avut loc un incendiu care a devastat acoperișul unei case de locuit, precum și elemente de structură și rezistență din lemn. Conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență din noaptea respectivă,

„Intervenția a durat aproximativ 2 ore interval în care pompierii au acționat concomitent  pentru protejarea vecinătăților si localizarea si lichidarea incendiului care se manifesta pe o suprafață  de cca 150 mp (acoperis). Un barbat în vârstă de aproximativ 70 de ani a suferit un atac de panica, a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului, dar nu s-a impus transportul acestuia la spital”.

În casa familiei Iușan locuiesc cinci persoane, doi bătrâni și un cuplu cu un copil. După incendiul care a lăsat familia fără acoperiș, cele cinci persoane s-au mutat temporar la Dej, acolo unde Dan Iușan a primit o locuință de serviciu.

Fără pierdere de timp, familia s-a apucat să reconstruiască ceea ce focul a mistuit, însă singuri nu puteau răzbate, nici financiar, dar nici ca forță de muncă. În acest sens, chiar în plin post al Paștelui, un cetățean care a dat dovadă de un spirit civic și uman aparte, a făcut un apel către cunoscuți pentru a-l ajuta să ajute!

„Să dăm o mână de ajutor! Am auzit zilele trecute despre situația unei familii de beclenari cărora le-a fost distrusă casa într-un incendiu. Astăzi am luat legătura cu familia să văd cu ce aș putea sa le fiu de ajutor și am aflat cu bucurie că începând de mâine se începe reconstrucția casei. Însă cu toată ambiția lor și sprijinul de care au mai avut parte, pentru mâine, la turnarea planșeului, mai au nevoie de 5-6 persoane voluntare pentru realizarea lucrării. Eu m-am decis să merg și chiar să invit și alți oameni cu suflet să vină în ajutorul acestor oameni greu încercați. Suntem pregătiți să facem o faptă bună?” -  fost mesajul lui Caius Cârcu.

Din acest punct de vedere, facebookul și-a arătat o funcționalitate pe care mulți o ignoră, cea de a scoate altruismul de la nivelul declarațional la cel faptic. Astfel, Cârcu a reușit să-și adune în preajma sa o mână de prieteni cu care a plecat către Beclenuț.

„Am vorbit cu domnul Dan și am aflat că avea nevoie de ceva sprijin în sensul forței de muncă, fiind vorba de o lucrare mai grea. Eu, împreună cu alți patru voluntari, prieteni de-ai mei, am mers la Beclenuț și i-am ajutat pe acei oameni cum am putut, ca forță de muncă, la ce a fost nevoie. Acolo am găsit o echipă de lucru, meșteri, probabil tot voluntari. O să-i ajutăm în continuare, vom fi alături de ei cu tot ce vom putea. Sunt momente grele, nu știm niciunul dintre noi când și dacă vom fi în aceeași situație” – ne-a declarat Caius Cârcu.

Un sprijin ar putea veni și din partea administrației locale. Cârcu fiind consilier local în CL Beclean, l-a îndemnat pe păgubit să apeleze la Primăria Beclean pentru un ajutor, deoarece există fonduri pentru astfel de situații:

„L-am sfăturit pe domnul Dan să mergă să facă o cerere la Primăria Beclean. Există posibilitatea legală și materială, nu se pune problema în cazul Becleanului să nu existe un fond de rezervă dedicat acestor situații. Singura porblemă de moment este lipsa bugetului, dar este o problemă care se rezolă într-o săptămână” – a precizat Caius Cârcu (foto jos).

Într-o astfel de situație, implicarea societății nu poate aduce decât o stare de bine. Inclusiv starea de spirit a celor năpăstuiți se schimbă. Jos pălăria tuturor celor care se implică atât în cazul familiei din Becleanuț, cât și în alte cazuri care nu sunt făcute publice!

 

Adauga comentariu