Lacrimile se revarsă dinspre Malta către Bistrița. Dan Udrea, bistrițeanul ucis de un copac, este plâns de toată comunitatea. Inclusiv președintele Maltei s-a implicat în anumite acțiuni

Tragica și fulgerătoarea dispariție a bistrițeanului Dan Udrea are reverberații mari în mica republică insulară din Mediterană. O furtună blestemată a răpit viața unui tată a doi copii, mama acestora fiind încă internată în spital.

Irina Udrea, văduva lui Dan, se resimte fizic după accidentul de sâmbătă dimineața, atunci când cei doi soți plecau la muncă, având de livrat colete de Sf. Valentin pentru o firmă de curierat locală. O furtună năpraznică a lovit micul stat mediteranian, un copac rupt de vântul puternic fiind fatal pentru Dan Udrea.

Fizic sunt mai bine.... am reușit să mă ridic și să umblu pe aici, pe coridor... am fracturi la maxilar și sinusuri care durează până se refac... astea trec... Mama a ajuns ieri (n.r. – duminică, 11 februarie)... A venit direct la mine de la aeroport și apoi a plecat acasă, la copii, să-i mai dea și Pușei (n.r. – mama lui Dan) un răgaz căci și ea e... la pământ...”.

Dincolo de inexplicabilul ghinion ce s-a abătut asupra familiei Udrea, drama continuă pentru o mamă și doi copilași care urmează să-și conducă cea mai iubită persoană pe un ultim drum. Procedurile de repatriere nu sunt ușoare și nici costurile nu sunt de neglijat. Irina este conștientă de acest lucru. Banii pe care familia îi aveau strânși nu sunt suficienți ca să acopere asemenea costuri, Dan și Irina erau la un început de drum, destul de anevoios în Malta:

De aici, din Malta, toată lumea încearcă să mă ajute cum poate, au început să strângă fonduri, chiar și conducerea spitalului... înclusiv președinta Maltei mi-a făcut o donație... e copleșitor, dar... sincer... am nevoie tot ajutorul ce pot să-l primesc acum pentru că... există niște costuri, sunt niște proceduri... nu știu... nu mă gândesc la mine... sunt și copiii aici... ”.

Președintele Maltei, doamna Marie Louise Coleiro Preca, prin fundația pe care o patronează, Malta Community Chest Fund Foundation, a făcut o donație Irinei Udrea, aceasta fiind însoțită de și de sprijinul moral:

Românii din Malta s-au organizat exemplar și au început o strângere de fonduri pentru întrajutorarea Irinei și a celor doi copii. Mihai Leonti, un român atent la comunitatea semenilor din acel colț de lume, a început demersurile pentru strângerea de fonduri necesare repatrierii lui Dan în România. Mihai a mai trecut printr-un astfel de eveniment în primăvara anului trecut când, culmea, tot un bistrițean, Fodor Csaba, a decedat în Malta în urma unui infarct.

În cazul baiatului din Bistrita de anul trecut, doar devizul transportului funerar a fost de 4900 de euro dar a primit familia discount si s-au achitat 3700 de euro. Fonduri stranse 8700 de euro in 48 de ore si inmanati familiei indurerate de fata cu cei ce s-au oferit voluntari sa stranga bani” – spunea Leonti într-o postare pe un grup de facebook prin care făcea apel la conștiința semenilor români din zonă pentru întrajutorarea Irinei Udrea.

foto: Fodor Csaba - bistrițeanul decedat în Malta, în mai 2017

Pe lângă donațiile pe care Mihai Leonti le contabilizează în propriul cont, s-au mai deschis și alte căi prin care se strâng fonduri. Prin intermediul site-ului specializat YouCaring s-au contabilizat peste 4.000 de euro. Un alt site specializat în donații și strângeri de fonduri este Gofundme din Statele Unite, unde a fost deschisă o secțiune dedicată lui Dan Udrea chiar de cumnatul acestuia. Aici s-au strâns în doar două zile aproape 10.000 de dolari.

foto: Mihai Leonti, românul care s-a implicat în cazurile bistrițenilor Fodor Csaba și Dan Udrea

Românii din Malta încă mai strâng donații prin voluntari aflați în toate colțurile țării, urmând ca azi sau cel târziu mâine să fie predată Irinei suma strânsă. Toate aceste cheltuieli vin să acopere nu doar repatrierea lui Dan, cât și costurile necesare întoarcerii acasă a Irinei și a celor doi copii, precum și a celor două bunici ce se află și ele în Malta.

În Bistrița, vestea trecerii în neființă a lui Dan Udrea a creat o undă de șoc nu doar în rândul cunoscuților acestuia, ci în toată suflarea orașului. Cei care doresc să facă donații pentru Irina și cei doi copii, Edi, în vârstă de 3 ani și Oli de numai 6 luni, o pot face prin intermediul Veronicăi Sângerozan:

Acasă la Bistrița o am pe nașa copiilor, cea mai bună prietenă a mea, ea a luat ințiativa de a aduna niște bănuți... În momentul ăsta contează orice... Nu știu, e greu, totul e proaspăt... Veronica e prietena mea, știu că sunt dubii... s-au întâmplat tot felul de șarlatanii, dar nu e cazul ei... Eu nu am un cont acasă, ea și-a pus la dispoziție contul ei...” – ne-a asigurat Irina de buna-credință a nașei copiilor ei.

Conturile unde se pot face donații sunt:

RO72BTRL01301201C96859XX – lei

RO82BTRLEURCRT00C9685901 - euro

Seara trecută a fost una acoperită de lacrimi, flori și lumânări în locul unde s-a petrecut accidentul în care Dan Udrea și-a pierdut viața. Români și maltezi au ținut un moment de reculegere, au adus flori și au aprins câte o lumânare. Un român și-a completat omagiul adus lui Dan cu următoarele cuvinte:

„...trist? Este puțin spus... Un loc plin de durere... Din păcate, fiecare avem o carte, iar ultima filă... nu o dăm noi...” .

Adauga comentariu