La țară merge și așa! În Bistrița-Năsăud, grădinițele din mediul rural nu au îngrijitoare

Deși sunt lucruri total diferite, avem tendința de a confunda îngrijitoarele din cadrul grădinițelor de copii cu femeile de serviciu. Și asta din cauză că în mediul rural educatoarele sunt nevoite să îndeplinească și rolul de bonă, în lipsa unui personal calificat, iar femeile de serviciu ajută și ele cum pot la… ștergerea la funduleț a micuților.

În Bistrița-Năsăud există 100 de îngrijitoare de grădiniță, toate angajate ale instituțiilor de învățământ din mediul urban: Bistrița, Năsăud, Sîngeorz-Băi și Beclean.

,,Îngrijitoarele nu trebuie confundate cu bonele. Ele reprezintă personalul calificat care urmărește buna desfășurare a procesului educațional prin activități care nu intră în atribuțiile educatoarelor. Copilul are nevoie să meargă la baie, se murdărește sau are alte probleme fiziologice. O educatoare are altceva de făcut, prin urmare este nevoie de o altă persoană care să se ocupe de aceste probleme. Din păcate, îngrijitoare avem doar în mediul urban. Repet, din păcate. Sunt 100, pe un număr de 89,5 norme și aceasta din cauză că există și posturi cu o jumătate de normă a declarat pentru Știri de Bistrița Monica Buboly, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Pe lângă faptul că îngrijitoarele sunt puţine şi au un program de lucru infernal, salariile pe care le primesc sunt ridicole.

 

 

Adauga comentariu