La nici o lună de la ieșirea pe piață, Feteasca Albă de la Jelna are deja o medalie! Darius Pripon lovește acolo unde știe el mai bine – gustul!

Bistrița-Năsăud a avut și are vinuri apreciate atât în țară, cât și în toate colțurile lumii. De la prinți și regi, până la cunoscători și iubitori de vinuri, toți au apreciat licoarea bahică venită de pe dealurile județului, indiferent de zonă.

Crama Jelna s-a reinventat de puțină vreme, având un suflu nou și tânăr. O poveste veche de sute de ani plasează vinurile de Jelna în elita mondială. Un pictor celebru, Giotto, avea să își picteze capodopera Navicella în doar patru exemplare. Unul dintre acestea se regăsea în picturile murale ale bisericii din Jelna. Conform crainicilor vremii, pictorul a cerut să fie plătit în butoaie cu vin de Jelna.

Viile Jelna sunt „la dispoziția” celui mai tânăr oenolog din România, clujeanul Darius Pripon, un tânăr despre care ați mai citit în stiridebistria.ro. Acesta este un îndrăgostit fără scăpare de această știință, pe care o practică cu o deosebită plăcere și multă implicare.

Ultima „boacănă” a tânărului vinificator Darius este Feteasca Albă, un vin catifelat şi corpolent, extractiv. Se impune prin vinozitatea specifică soiului din care provine. Fermentat la temperatură scăzută poate dezvolta o aromă secundară de fermentaţie, care poate să-i confere o savoare cu totul excepţională. Păstrat la maturare şi învechire, vinul are o aromă specifică de miere.

Darius Pripon descria Feteasca Albă de Jelna astfel: „calmă și răcoritoare se deschide gingaș și pur în note de gem de caise, pomelo, flori albe de câmp și iarbă verde. Echilibrul desăvârșit dintre aciditate, alcool și corp fac din această fetească albă un vin deosebit de tipic, abordabil și versatil”.

La nici o lună de la lansarea pe piață, prima Fetească Albă, la prima competiție, a luat deja prima medalie, vinul primind un punctaj de 88.5 la „Top 100 Ingenous Romanian Wines”, la Brașov, unde a fost decorat cu medalia de bronz.

În momentul de față, Crama Jelna produce o medie de 80.000 de sticle de vin, dar se preconizează o creșetere a numărului de sticle până la cel puțin 200.000, asta pe măsură ce vița de vie se va maturiza. În cazul produsului Fetească Albă, din cele 6.950 sticle create, s-au „măritat” deja 1.500, iar un alt sortiment marca Darius Pripon – Feteasca Regală, a reușit să obțină mențiune.

Adauga comentariu