La mulți ani, Bistrița! La mulți ani, bistrițeni!

Iubesc orașul ăsta de nu mai pot! Dincolo de patriotismul local, inseminat în aproape orice suflet născut, crescut și trăit aici, există în sufletul meu un „ballroom” special, rezervat doar pentru acest oraș.

16 iulie este sărbătoarea noastră, a bistrițenilor, ziua în care ne sărbătorim nu neapărat nașterea, ci primul certificat de naștere oficial, primul document în care se vorbește lumii de acest colț de rai.

Bistrița este cel mai frumos oraș din lume pentru că este orașul meu. Bistrița este, în același timp, frontul în care îmi desfășor lupta primordială, o luptă dusă cu oameni pentru oraș, dar și cu orașul pentru oameni.

Eu văd Bistrița altfel decât e ea în realitate. Văd un oraș plin de zâmbete, eliberat de kitsch-uri, cu mult soare și adăposturi umbroase. Văd un râu limpede, cu maluri pline de viață. Mai văd un centru istoric fără pavele mișcătoare sau ieșite din caldarâm, cu superbele case pline de flori la ferestre.

Mai văd străzi luminate în prag de seară, oameni ținându-se de mână sau sorbind fericiți un rose de Jelna la terasă. Simt miros de pâine, așa cum simțeam în copilărie, pe fosta Traian Banciu. Văd magnoliile pline de flori, pe 1 Decembrie sau pe Republicii. Văd și copacul lalea din parc, iar muzica de la Liliacu îmi sună în ureche.

Mi-e dor de Zanca și Dondoș, pe Stadion, dând indicații copiilor plini de energie. Mi-e dor de Muha și Ca$$a Locco, să-i ascult în tihnă la o boxă, în Vamă. Și de Gubesh mi-e dor, parcă, și de parcul lui de la „Liviu”, acolo unde am și eu o tufă de tradafiri plantată, în schimbul unui 9 salvator la biologie.

Mă bucur și acum de o plimbare pe la Lamă, sau pe Decebal, pe Independenței, sau chiar pe străduțele cochete și liniștite. Mă doare însă când văd ce-a ajuns floașterul de pe Pietonal, pasajele sau clădirile părăsite din buricul târgului. Mă bântuie aminitiri și se amestecă cu tristețe când văd fosta Bibliotecă, sau fostul cinema „23 August”, sau fosta clădire a „taberelor școlare” de pe Independenței, iar exemplele pot continua.

Plâng cu lacrimi de cerneală ceea ce a fost Bistrița, însă vreau să cred că tot acest progres și evoluție va aduce acel aer boem înapoi, acasă. Unii au considerat că această zi, 16 iulie, nu mai are importanță, și au (stră)mutat-o în altă zi și în altă locație.

Eu mă bucur de ziua bistrițenilor azi, și sper ca ea să redevină cândva o zi a noastră, a bistrițenilor. Iubesc de nu mai pot acest oraș!

La mulți ani, Bistrița! La mulți ani, bistrițeni!

Comentarii

Grigore

16.07.2020 15:54

Anul acesta pe 16 iulie, Bistrita a implinit 756 de ani de la prima atestare documentară. Este vorba de un document al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, la 16 IULIE 1264, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Ulterior, si anume in 1349 Bistrita este mentionată ca oras sub numele de Civitas Bysterce. Dupa ce a devenit oras (civitas) Bistrita primeste in anul 1353 dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, cunoscut in partea locului sub numele de „BULGIUL ANUAL”. Apoi, din 1366 Bistrita capata si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldică simbolizează comertul. In 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.Referitor la prima atestare documentară, pe 14 iulie 2014 când Bistrita a implinit 750 de ani, primarul Cretu, vrând să facă pe desteptul, a debitat o mare prostie: ”Bistriţa nu împlineşte niciun an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva”. După mintea lui cea proastă trei sferturi de mileniu nu inseamnă nimic.Cu toate acestea, evenimentul aniversar din 2014 ‘Bistrita 750’ a fost marcat totusi in primul rand prin aparitia cartii „Bistriţa 750-Coordonate geografice şi istorice”, semnată de Ioan Bâca şi Adrian Onofreiu la Editura „Argonaut” din Cluj-Napoca. De asemenea, Asociația BISTRIȚA CIVICĂ a organizat in vara anului 2014 eveninentul cultural „Basm Festival” dedicat tocmai acestei aniversări a 750 de ani de la prima atestare documentară a Bistritei!Vezi: https://timponline.ro/primarul-cretu-spune-ca-bistrita-nu-a-implinit-750-de-ani-nici-parisul-nu-merge-pe-datarea-denumirii-actuale/

Adauga comentariu