La doar 26 de ani și cu numai un an de învățământ în spate, Daniel Ionașcă obține nota 10 la definitivat fiind prof de sport într-o școală de la țară

Rebra, Bistrița-Năsăud. O localitate mirifică din punct de vedere al peisajului, un loc perfect pentru o rupere de lume prea grăbită și mult prea agitată. Un loc predestinat pentru contemplări filozofice, fotografii artistice și aer ce creează risc de dependență. Mai nou, loc de unde răsare performață pedagogică, atât de necesară în actual sistem de învățământ...

„Vinovat” pentru ultima situație este un tânăr de numai 26 de ani, cu reale înclinații educaționale, unul din cele patru tinere cadre didactice care au reușit să obțină nota 10 (zece) la examenul de definitivat în învățământul din Bistrița-Năsăud.

Numele lui este Daniel Bogdan Ionașcă, născut în localitatea Cușma de lângă Bistrița, comuna Livezile. Predă educația fizică și sportul fiind unul dintre cei mai iubiți profi de la Școala Gimnazială nr.1 din Rebra, post pe care l-a ocupat ca titular în 2017, acestea fiind și anul „intrării” lui Daniel în învățământ.

Pedagogia am luat-o ca pe o provocare, fiind o persoană introvertită, nu mă vedeam practicând meseria aceasta, dar am zis hai să încerc, iar acum sunt foarte mulțumit de alegerea făcută. Să fiu în mijocul copiilor, să-i observ cum se dezvoltă de la o zi la alta, să contribui la formarea caracterului lor, îmi oferă satisfacții pe care nu cred că le-aș fi obținut în alt domeniu” - și-a „motivat” Ionașcă alegerea făcută într-un interviu acordat stiridebistrita.ro.

Suferă tacit de o doză concentrată de modestie, căci am scos cuvintele greu din gura profului de sport. „Examenele” de tipul interviurilor nu au fost prevăzute încă în curicula tânărului cadru didactic, așa că se întelege tracul acestuia. Am fost curioși să știm de unde s-a născut totuși această pasiune, cea de a preda, căci aplecarea către sport a fost evidentă, Daniel fiind un tip atletic, iubitor de mișcare și plin de energie:

Cred că înclinația către pedagogie am furat-o efectiv din facultate. Am terminat Educația Fizică la UBB, extensia Bistrița, acolo unde am avut ca îndrumător de licență pe Eleonora Zăgrean, ea având cea mai mare influență asupra formării mele ca pedagog. Bineînțeles și restul profesorilor au auvut un rol fantastic în clădirea personalității mele, Zanca, Virgil Rus, Ștefănescu sau Berbecaru contribuind din plin cu multe cărămizi în această construcție” – ne-a declarat mândru de profii lui, Daniel Ionașcă.

Eleonora Zăgrean - fost director al CSM Bistrița (sursa foto - observatorbn.ro)

Cum noi nu credem orice și oricând, am luat legătura cu îndrumătorul de licență al profului de la Rebra, Eleonora Zăgrean, care și-a amintit de studentul Daniel Ionașcă astfel:

A fost și este un băiat excepțional! Un tânăr extrem de responsabil care a dat dovadă în anii de studenție de un grad de maturitate cu mult peste vârsta pe care o avea în acea perioadă. Muncitor! Îi văd, așa, o perspectivă frumoasă în ceea ce-l privește. Mă bucur mult pentru el și-l felicit pentru rezultatul obținut la definitivat” – a declarat Eleonora Zăgrean pentru stiridebistrita.ro.

Despre satul adoptiv și oamenii acestor locuri Daniel are numai cuvinte de laudă:

Oamenii de aici sunt cu mult bun simț, gospodari și de ajutor, lucru care se reflectă și la copii, nu cred că mai găsești in multe locuri astfel de colective de elevi. Acomodarea la Rebra a mers mult mai bine decât mă așteptam, am fost primit foarte bine, colegii m-au ajutat cu sfaturi. Greutăți nu pot spune că am întâmpinat, am avut un sprijin deosebit din partea conducerii școlii și țin să cred că s-a făcut tot posibilul pentru a ne asigura desfășurarea activității didactice în cele mai bune condiții”.

Recunoaște însă că, la un moment dat, într-un anume viitor, poate că i-ar plăcea un post similar la Bistrița:

Îmi doresc să rămân deocamdată la Rebra, m-am atașat de copii și de zona pitorească de aici. Pe viitor, nu știu ce va fi, un post decent la Bistrița poate că m-ar tenta”.

Proful de sport din Rebra a fost plăcut surprins să constate că se organizează multe activități extra la școala din localitate, activități în care s-a implicat și el:

Pe parte de sport, fac șah, unde am avut și cele mai bune rezultate, fotbal, iar pentru prima dată copii au experimentat rugby-tag și orientare turistică, două activități care au prins foarte bine, atât la fete, cât și la băieți. Pe lângă acestea, am coordonat activitățile din școala noastră în cadrul proiectul ”Educație pentru viață” și competiția de educație ecologică selectivă ”Let s get Green”, unde pe mediu rural am fost clasați pe locul 1 în județul B-N, elevii reușind să adune peste 2 tone de deșeuri reciclabile” – din nou o doză de satisfacție s-a arătat pe chipul încă copilăresc al profesorului de nota 10.

Indiferent dacă rămâne la Rebra sau va pleca cândva de acolo, Daniel Ionașcă este simbolul revigorării unui invățământ românesc ticsit în dogme și cutume prea prăfuite pentru acest secol. Atât el cât și colegii săi care au obținut nota 10 la examenul de definitivat în Bistrița-Năsăud, Liana Bozbici de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Bistrița, Lucreția Ciurcău de la Grădinița cu Program Prelungit nr.1 din Năsăud și Lenuța Șiman de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, sunt exponenții unei noi generații de profesori formați de alte generații de profesori, care la rândul lor vor forma viitorii profesori ai județului.

 

 

Comentarii

BURDET REBECA CRINA

26.07.2018 13:23

Felicitări, Daniel Ionașcă! Suntem mândri de tine! Faci cinste școlii noastre! Ești un profesor foarte valoros și într-adevăr de "nota 10". Felicitări Rian Farcasiu pentru articol! Ați scris cu sufletul, frumos și complex acest "portret" al domnului profesor. Exact așa este: modest, muncitor, foarte responsabil, implicat în viața școlii, mereu prezent la toate activitățile școlare și extrașcolare, înzestrat cu tact pedagogic... este omul potrivit la locul potrivit, "care sfințește locul".

Adauga comentariu