La ceas de despărțire – Gavril Țărmure: „Despre Fredi Deac mi-e aproape imposibil să vorbesc la timpul trecut”

Pe Fredi Deac l-a cunoscut în urmă cu peste 20 de ani, atunci când președintele Asociației Evreilor din Bistrița i-a încredințat cel mai de preț simbol al neamului său – Sinagoga. Gavril Țărmure, unul dintre bistrițenii atașați de cel care a dispărut fulgerător din viață, nu vrea să vorbească la trecut de prietenul său, chiar dacă are o sumedenie de amintiri cu acesta.

Fredi Deac – omul simbol al comunității evreiești bistrițene, trecute și prezente, s-a stins din viață marți, 11 iunie, în urma unui atac de cord. Ziua de 11 iunie a fost o zi plină de însemnătate, fiind comemorat și evenimentul de acum 11 ani când Tunrnul Bisericii Evanghelice a fost mistuit într-un incendiu, dar și împlinirea a exact o săptămână de la comemorarea a 75 de ani de la deportarea evreilor din județ. A fost ultima prezență publică a președintelui Asociației Evreilor din Bistrița-Năsăud, momentul fiind marcat de dezvelirea unui monument ridicat în memoria celor deportați.

„Am fost șocat de vestea decesului lui Fredi Deac, mai ales că fix cu o săptămână în urmă, la reuniunea de comemorare a victimelor holocaustului am participat la mai multe evenimente, iar Fredi a fost vârful de lance al realizării acestora, inclusiv al realizării monumentului dedicat evreilor bistrițeni deportați în urmă cu 75 de ani. Fredi era extrem de bucuros de reușita acestui proiect. Era fericit și implinit, nimeni nu bănuia că s-ar putea ca după o săptămână să se întâmple acest eveniment îngrozitor. Eu unul nu pot încă să realizez că s-a stins...” - și-a început Gavril Țărmutre istorioarele despre Fredi Deac.

Gavril Țărmure, actualul director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, este cel care a anticipat și mai apoi a concretizat valoarea Sinagogii din Bistrița, acest edificiu monument, construit la 1856, fiind singurul de acest gen din țară folosit pentru activități culturale și educative, de asemenea fiind clădirea cu cea mai bună acustică din țară după Ateneul Român.

„Mi-e aproape imposibil să vorbesc de el la timpul trecut... A fost un om foarte bun, cu o bunătate ieșită din comun, iar împreună cu cordialitatea erau virtuți de care nu s-a debarasat niciodată. Întotdeauna era politicos și avea cuvinte potrivite într-un dialog. Am avut ocazia să am o relație de colaborare cât se poate de bună, fără să existe vreodată niciun fel de animozități. Având în vedere faptul că relația noastră a început în momentul în care am preluat din postura de președinte al Fundației Culturale Societatea de Concerte Bistrița clădirea Sinagogii în baza unui contract de comodat, puteau exista și astfel de situații în care să apară frustări sau alte comportamente, căci un comodat înseamnă a fi proprietar dar fără nicio putere, dar nu a fost cazul. Între noi a fost permanent o relație de prietenie, o atmosferă cât se poate de caldă, fapt pentru care am devenit și prieteni de familie” – a povestit Țărmure.

Gândurile profesorului Țărmure erau întrerupte de telefoane în care acesta confirma interlocutorilor, din județ, din țară sau din afara acesteia, faptul că Fredi Deac s-a stins: „Da... din păcate este adevărat... Nici mie nu-mi vine să cred...”.

„Comunitatea evreilor din Bistrița a rămas una restrânsă, dar foarte inimoasă, iar Fredi Deac a fost în fruntea acestora până în ceasul din urmă. A ținut foarte mult la obiceiurile și tradițiile evreiești și ne-am înțeles ca în fiecare an să avem trei-patru evenimente dedicate exclusiv evreilor din Bistrița, sau memoriei evreilor care au fost în Bistrița. Relația noastră cu această comunitate sunt convins că va rămâne una bună, atât la nivel de instituție cât și la cel de entitate” - și-a continuat Gavril Țărmure gândurile.

Obiceiurile evreiești legate de îmnormântare sunt mai simple. Decedatul se înmormântează destul de repede, a doua zi la asfințit. Corpul neînsuflețit al lui Fredi Deac va fi îmnormîntat azi, 12 iunie, la ora 16:00 în Cimitirul evreiesc de pe strada Ghinzii, după o ceremonie religioasă specifică ce va avea loc în Sinagogă.

„Este o pierdere pentru orașul nostru și mai ales pentru comunitatea evreilor. Vreau să îmi exprim pe această cale cu toată sinceritatea și solidaritatea condoleanțe familiei, doamnei Marinela Deac și copiilor, care au fost și ei prezenți săptămâna trecută la evenimentul de comemorare a victimelor holocaustului. Dumnezeu să-l odihnească! Cred că tot orașul acesta are numai cuvinte frumoase și bune despre Fredi Deac, cel care a plecat dintre noi într-un mod extrem de dureros și surpinzător în acelați timp. A fost un tată iubitor, un om ce a cultivat întotdeauna cordialitatea, politețea și dăruirea” – a concis Gavril Țărmure.

Comentarii

alice

13.06.2019 09:30

Dumnezeu sa il aiba in pasa Sa! un om minunat, dl. Fredi!

Adauga comentariu