L-a luat și pe el DNA! Sabin Ilieși s-a crezut mare și tare. Procurorii l-au acuzat de trafic de influență și l-au scos din jocul politic

Un alt greu din Bistrița-Năsăud care a avut probleme cu procurorii DNA, este fostul șef al Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud Sabin Ilieși. Acesta a fost trimis în judecată în decembrie 2009,  de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, ori a funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost inculpate încă şase persoane – Corina Moga, Alina Moga, acuzate de complicitate la trafic de influenţă, Ioan Bătrâncea, Florin Dumescu, Dorel Vit şi Marin Burtică – acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale.


La scurt timp după ce a fost trimis în judecată, Sabin Ilieși, pe atunci membru PDL, a fost suspendat din funcția de la Finanțe, dar a avut de pierdut și pe linie politică, practic acesta devenind un paria.


Faptele de care a fost acuzat Sabin Ilieşi s-ar fi petrecut în perioada 2005 – 2007. Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie – noiembrie 2005, pe când era doar consilier judeţean, Sabin Ilieşi ar fi pretins faţă de o persoană, administrator al unei societăţi comerciale, că are influenţă pe lângă comisarul şef al Gărzii Financiare Bistriţa Năsăud şi pe lângă conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi că, în schimbul sumei de 6.000 euro poate interveni pentru ca reprezentanţii instituţiilor respective să întocmească acte de control favorabile respectivei societăţi comerciale. Înţelegerea ar fi fost intermediată de Corina Moga, şef serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa Năsăud, şi Alina Moga, iar potrivit procurorilor, Ilieși ar fi primit cei 6.000 euro în două tranșe.

De asemenea, în iunie 2006, Ilieşi Sabin ar fi pretins faţă de o altă persoană, care voia cu orice preț să-și angajaze fiica la DGASPC ca și jurist, că are influenţă pe lângă şeful respectivei instituții, Marin Rus. Potrivit procurorilor, Ilieși i-ar fi cerut persoanei respective 1.500 de euro ca să intervină pe lângă Marin Rus.

Procurorii l-au mai acuzat pe Ilieși de faptul că a intervenit de mai multe ori pentru stoparea unor controale sau inspecţii fiscale ori pentru diminuarea prejudiciilor constatate (privind obligaţii fiscale neevidenţiate sau neachitate) la societăţi comerciale cu sediul în Bistriţa-Năsăud.

Pe lângă aceste acuzații procurorii i-au adus și altele lui Sabin Iliși. Astfel, în iunie 2007, acesta a depus la dosarul său pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar cele două înscrisuri falsificate. Actele respective ar fi fost falsificate cu ajutorul profesorului Ioan Bătrâncea de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Totodată, procurorii au mai susținut că, în calitate de prodecan la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Ilieşi şi-a folosit influenţa şi autoritatea în raporturile cu subordonaţii săi (cadre didactice, secretarele filialei Bistriţa a Facultăţii), intervenind de nenumărate ori pentru promovarea examenelor, mărirea ori acordarea notelor indicate şi pentru înscrierea la cursurile de masterat sau facultate a unor cursanţi, după începerea anului universitar, toate acestea în scopul obţinerii de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alţii (obţinerea unor sume de bani, neplata obligaţiilor fiscale către stat, obţinerea unei autorizaţii de construire pe o suprafaţă mare de teren, obţinerea unui post de consilier juridic în mod nelegal, promovarea examenelor şi absolvirea în final a facultăţii cu obţinerea diplomei de licenţă ori obţinerea diplomei de masterat).


 

Sabin Ilieși a fost condamnat, în aprilie 2013, de Tribunalul Bistrița-Năsăud la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare , sentință menținută și de Curtea de Apel Cluj, dar care a fost ulterior atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde bistrițeanul a reușit să obțină o candamnare mai mică: 3 ani și 6 luni de închisoare. Din această pedeapsă, Sabin Ilieși a executat doar un an, el fiind eliberat condiționat după ce a scris două cărți după gratii. Nu doar „munca prestată” în închisoare i-au adus libertatea, ci și faptul că Ilieși împlinise vârsta de 60 de ani, o condiție pentru eliberarea condiționată pentru cei care au deja executat o treime din pedeapsă.


 

Adauga comentariu