Judecătoria Năsăud a dat verdictul în cazul lui Vasile Maternik, profesorul bătăuș din Șanț: un an și șase lui de închisoare CU SUSPENDARE, precum și interzicerea dreptului de a mai preda

Unul din cazurile care a șocat opinia publică din Bistrița-Năsăud este cel al profesorului de educație fizică și sport Vasile Maternik, un cadru didactic cu vădite probleme de comportament, care aplica corecții fizice elevilor.

Vasile Maternik a fost profesor la Școala Gimnazială „Enea Grapini” din localitatea Șanț. Acesta a avut mai multe ieșiri necontrolate de-a lungul anilor, toate îndreptate către elevi, de multe ori fiind vorba de loviri și alte violențe.

„Istoriile” acestui profesor au început încă din anul 2012 când a lovit un copil și i-a spart acestuia buza. Atunci, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a încercat excluderea sa de la catedră, dar Maternik a contestat în instanță această decizie și a câștigat.

Trei ani mai târziu, în 2015, Maternik lovește un alt elev căruia îi sparge timpanul. Profesorului i s-a făcut plângere penală, dar Judecătoria Năsăud...

„Admite cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărirea penală dispusă prin Ordonanţa din data de 22.08.2016 în dosarul nr. 292/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, faţă de suspectul Maternik Vasile, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe” – se arăta în soluția pe scurt a dosarului 2035/265/2016, în care profesorul apare ca „făptuitor suspect”.

În anul 2017, în urma unui incident din timpul unei ore de sport, Vasile Maternik lovește un băiat și apoi urechează o fată pe care o duce la direcțiune deoarece aceasta i-ar fi spus „du-te dracului”. Acolo, directoarea școlii, șocată de cele văzute, i-a cerut profesorului să-i dea pace fetei, reușind să îl liniștească.

În urma acestui incident, părinții celor doi copii îl acționează în instanță pe Maternik, pentru purtare abuzivă. Procesul a avut deja o primă soluție la data de 19 martie 2019:

„În baza art. 296 alin. 2 din Cod penal rap la art. 193 alin 1 din Cod Penal şi art. 38 alin. 1 Cod Penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, stabileşte pedeapsa de 3 luni închisoare în sarcina inculpatului MATERNIK VASILE, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă (persoană vătămată PDG). În baza art. 296 alin. 2 din Cod penal rap la art. 193 alin 1 din Cod Penal şi art. 38 alin. 1 Cod Penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, stabileşte pedeapsa de 3 luni închisoare în sarcina inculpatului MATERNIK VASILE, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă (persoană vătămată POF). În baza art. 38 alin. 1 şi 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite pentru faptele concurente, respectiv 3 luni închisoare, 3 luni închisoare, stabileşte pedeapsa cea mai grea de 3 luni închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 1 lună, şi stabileşte o pedeapsă rezultantă de 4 luni închisoare în sarcina inculpatului. În baza art. 83 alin. 1 C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri” – soluția pe scurt dată de instanță, fiind vorba de o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare! În timp ce își aștepta sentința, profesorul de sport a recurs din nou la acte de violență. Maternik a făcut apel, însă cererea nu i-a fost admisă. Cu toate acestea, profesorul s-a întors la catedră, fiind oprit de părinți să intre în școală.

Citește… Situație delicată la școala din Șanț: proful bătăuș se întoarce la catedră, după o sentință legată de agresarea unor elevi. Mai mulți părinți protestează, dar statutul cadrelor didactice îl protejează pe dascălul cu ieșiri violente

și... Profesorul bătăuș de la Șanț s-a prezentat la program, dar nu a intrat în școală! Jandarmii au făcut cordon între protestatari și dascăl, aflat la un pas de linșaj

Miercuri, 6 ianuarie, Judecătoria Năsăud dă soluția în cazul dosarului în care Maternik este acuzat de purtare abuzivă, acesta fiind al doilea dosar de acest gen deschis profesorului de sport. De această dată, instanța cumulează pedepse și ține cont inclusiv de sentința din celălalt dosar:

„(n.r. – instanța) contopeşte pedepsele stabilite prin Sentinţa penală nr. 69 din 19.03.2019 de către Judecătoria Năsăud, în dosarul nr. 2310/265/2018, definitivă la data de 05.09.2019 prin Decizia Penală nr. 873/A/2019 a Curţii de Apel Cluj, precum şi cele stabilite prin prezenta hotărâre aplicând pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare la care adaugă un spor de 6 luni. Aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 1 an şi 6 luni închisoare, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii la care inculpatul a fost condamnat (...) În temeiul art. 91 alin. (1) Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere aplicate inculpatului pentru un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 92 alin. (1) şi (2) Cod penal de 3 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”.

Aceeași instanță aplică și o pedeapsă complemenară, legată de exercitarea dreptului de a mai preda a profesorului Maternik:

În baza art. 67 alin. (1) Cod Penal aplică inculpatului MV pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, prevăzut de art. 66 lit. g) Cod Penal, pe o perioadă de 3 ani, care se va executa începând cu data rămânerii definitive a prezentei sentințe. În baza art. 65 alin. (1) Cod Penal, aplică inculpatului MV pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii , prevăzut de art. 66 lit. g) Cod Penal, de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale”.

Vasile Maternik mai este obligat ca pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul instituţiilor din subordinea oraşului Năsăud sau ale comunei Rodna.

Profesorul bătăuș are de plătit și daune:

„… către partea civilă ODS a sumei de 2000 lei, cu titlu de daune morale, ca urmare a săvârşirii în dauna acestuia a infracţiunii de purtare abuzivă prevăzută de 296 alin. 2 Cod penal. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă MAD prin reprezentant legal MM, împotriva inculpatului MV. Obligă inculpatul MV la plata către partea civilă MAD a sumei de 2000 lei, cu titlu de daune morale, ca urmare a săvârşirii în dauna acestuia a infracţiunii de purtare abuzivă prevăzută de 296 alin. 2 Cod penal. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Şcoala Gimnazială EG Şanţ, prin reprezentant SA, împotriva inculpatului MV. Obligă inculpatul MV la plata către partea civilă Şcoala Gimnazială EG Şanţ a sumei de 23,99 lei, cu titlu de daune materiale, ca urmare a săvârşirii în dauna acestuia a infracţiunii de distrugere prevăzută de 253 alin. 1 Cod penal”, se mai arată în soluția pe scurt a Judecătoriei Năsăud.

Maternik poate ataca aceste decizii în termen de 10 zile de la comunicarea sentinței.

Adauga comentariu