Jandarmeria bistrițeană prinsă într-un scandal național legat de o fotografie de pe pliantele folosite într-o campanie din 2016!

O tânără de 28 de ani din București a avut un șoc în momentul în care s-a văzut „vedeta” unor pliante ale jandarmilor bistrițeni, acolo unde o fotografie ce o înfățișează era folosită, conform acesteia, ca un exemplu negativ, campania jandarmilor fiind legată de „prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice”.

Tânăra se numește Andreea Petruț, iar fotografia cu pricina a fost făcută în anul 2013 în timpul unor manifestări împotriva proiectului minier de la Roșia Montana, miting ce a avut loc la Cluj-Napoca. Andreea a văzut aceste pliante fiind trimise de o cunoștință din Bistrița tocmai acum, în 2018, la 5 ani de la mitingul de la Cluj-Napoca, dar și la doi ani de la împărțirea pliantelor de către jandarmii bistrițeni în cadrul campaniei „Jandarmeira alături de cetățeni”.

Am fost șocată când un amic din Bistrița mi-a trimis fotografiile cu fly-erele cu poza mea distribuite prin oraș de Jandarmeria Bistrița într-un pliant pentru <Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunarilor publice>" – posta Andreea pe facebook.

Maior Georgeta Cășvan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud a declarat pentru stiridebistrita.ro că imaginea respectivă a fost aleasă din spațiul public virtual de către colegii dânsei pentru a reflecta o imagine pozitivă a ceea ce înseamnă manifestările din spațiul public:

Pliantul respectiv a fost făcut pentru o activitate de prevenire, nicidecum nu este incriminată nicio persoană, ba din contră, imaginea folosită a fost una de exemplificare a unui comportament adecvat în cadrul participării la astfel de evenimente, manifestații, meetinguri, etc., în niciun caz nu a fost folosită la modul peiorativ. Chiar și informațiile apărute în respectivul pliant erau cu trimitere către un comportament civilizat în astfel de manifestații publice”.

De cealaltă parte, tânăra surprinsă în fotografia cu pricina, Andreea Petruț, susține faptul că „Nu-mi doresc ca imaginea mea să fie utilizată în campaniile jandarmeriei în contextul ilustrării faptelor antisociale. Nu mi se pare deloc în regula ca un om cu o portavoce să devina un simbol al faptelor antisociale la adunările publice”, făcând apel la toți cunoscuții pentru un sprijin chiar juridic în această chestiune.

Stiridebsitrita.ro a contactat un avocat pentru a aduce o minimă lămurire în această speță:

Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe[15] prevede că utilizarea unei opere (inclusiv fotografie) care conține un portret fără consimțământul persoanei reprezentate în acest portret și fără ca acest consimțământ să fie implicit, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 30.000 lei (suma se dublează în cazul persoanelor juridice care folosesc fără drept portrete în scop comercial). Constatarea și sancționarea contravenției intră în sarcina Poliției, către care trebuie înaintată plângerea de către persoana care se consideră lezată”.

Bineînțeles, în toate cazurile persoana care consideră că a suferit un prejudiciu prin folosirea unei fotografii în care este portretizată se poate adresa instanței pentru a solicita încetarea vătămării și acoperirea prejudiciului suferit. Poate fi vorba atât de un prejudiciu material (cum este cazul în care fotografia ar fi folosită în scop comercial) cât și de un prejudiciu moral (atingeri aduse reputației, de exemplu).

Doar că, așa cum sublinia purtătorul de cuvânt al jandarmilor bistrițeni, imaginea nu a fost folosită într-un scop comercial și nici nu consideră ca s-au adus atingeri reputației sau imaginei persoanei respective, mai mult decât atât:

Consințământul persoanelor vizate nu este cerut în următoarele circumstanțe: când prelucrarea privește date obținute din documente deja accesibile publicului, nu se aplică în situaţia în care prelucrarea datelor se face exclusiv în scopuri jurnalistice, literare sau artistice, dacă prelucrarea priveşte date cu caracter personal care au fost făcute publice în mod manifest de către persoana vizată sau care sunt strâns legate de calitatea de persoană public a persoanei vizate ori de caracterul public al faptelor în care este implicată” – conform Legii 677/2001, fotografia cu pricina fiind postată chiar de Andreea Petruț într-un material propriu din 16 octombrie 2014 pe site-ul romaniacurata.ro.

Cu toate acestea, Andreea Petruț consideră că imaginea sa a fost folosită ca exemplu negativ de către jandarmii bistrițeni și că tot timpul a militat pentru manifestări pașnice, fără a instiga la încălcarea legilor:

Toți cei care mă cunoașteți și m-ați văzut protestând în ultimii ani stiți că nu am instigat niciodată la încălcarea legii, la violența și nu am manifestat un comportament sau limbaj necorespunzator vis'a'vis de forțele de ordine. Am protestat mereu pașnic, singura diferență dintre mine și alte zeci de mii de protestatari fiind că am avut o portavoce prin care încercam sa anim oamenii și să dau din energia mea mulțimii”.

 

Surse foto: romaniacurata.ro, facebook

Adauga comentariu