IPOTEZĂ: Gabriel Lazany vs. Robert Sighiartău pentru Primăria Bistrița! Argumente pro și contra eventualelor candidaturi ale celor două personaje

Tabloul cadidaților pentru Primăria municipiului Bistrița începe să capete o culoare aparte, chiar dacă la acest moment vorbim doar de ipoteze. Lupta nu va fi una ușoară, vor urma o serie de sondaje (oficiale și neoficiale) făcute de fiecare formațiune în parte.

Până acum există doar un nume trâmbițat oficial pentru cursa electorală din primavara anului viitor, cel al „iepurașului” Cristian Niculae din partea PSD. Mai este și Gelu Muthi din partea ALDE, anunțat și el cândva, dar pierdut pe parcurs după virgula ultimului rezultat electoral.

Nume ca Doris Rai, Ionuț Simionca sau Nelu Turc sunt rostite aproape zilnic, iar acestora li se mai adaugă și outsiderul Marius Negrea „imobiliarul” – un personaj care încă tace, dar vrea! Din tablou lipsesc însă candidații USR și PLUS, sau eventual candidatul comun al USR-PLUS, unul despre care cei din spatele portavocilor online ale Alianței spun că „va rupe” la alegeri. Despre cine ar fi vorba, încă nu se știe, personajul este „ținut la secret”, protejat deoacamdată de un posibil tăvălug politic. Probabil e atât de secret încât nici ei nu-l cunosc, dar știu că există, cel puțin teoretic.

Cu toate acestea, tabloul real al candidaților pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrița pare incomplet. Parcă lipsește tremurul, vibrația noului, ieșirea din tiparele și șabloanele clasice politice. Chiar dacă Doris Rai ar aduce în lupta electorală șarmul – inexistent la Niculae, Turc sau Simionca, parcă totuși mai lipseste ceva: voință politică, practică administrativă reală (nu selfiuri demagogice, populiste), notorietate clădită pe note pozitive, sau chiar acel „ceva” care nu se regăsește la cei deja amintiți.

Gabriel Lazany și Robert Sighiartău ar putea fi adevărații candidați, cei de calibru, iar din poveste nu are cum să lipsească Emil Radu Moldovan, dar despre asta am mai vorbit și o să mai vorbim. În rândurile următoare ne vom „ocupa” doar de cei doi potențiali candidați, cu puncte pro și contra.

Robert Sighiartău

„Roberțâcă” a fost revelația ultimei perioade politice, iar asta nu la nivel local ci la cel național. Foarte puțini i-au dat șanse în politică tânărului Sighiartău, atunci când acesta pășea pentru prima dată în Camera Deputaților. La 26-27 de ani acesta lua fața multor liberali bistrițeni dornici de plimbări pe malurile Dâmboviței. Propulsarea lui Robert în clasa politică superioară a fost văzută ca o sinecură, un „serviciu” promis de Ioan Oltean seniorului Sighiartău, tatăl liberalului, înainte ca acesta să se stingă. Aproape nimeni nu a anticipat ascensiunea fulminantă a bistrițeanului: după doi ani de deputăție, Robert Sighiartău devine o piesă grea în conducerea Partidului Național Liberal, fiind ales secretar general.

La 29 de ani, acesta își asumă coordonarea celui mai important moment politic din ultima perioadă, respectiv organizarea campaniei electorale naționale a PNL pentru alegerile europarlamentare, iar rezultatul acestor alegeri îi pune lui Robert în piept decorația supremă. Robert Sighiartău a fost „miezul” acestei campanii, ajutat bineînțeles de imaginea „locomotivei” Rareș Bogdan și de valul emoțional anti-PSD.

Dacă organizarea alegerilor a fost un task intern, vizibilitatea deputatului Robert Sighiartău a atins cote maxime în momentul „alocațiilor”. Îndârjirea bistrițeanului care a luat aproape pe persoană fizică proiectul măririi alocațiilor, l-a propulsat pe bistrițean pe un val destul de mare al încrederii și al popularității. Celebra „luptă” din plenul Parlamentului, în care s-a luat la trântă politică tocmai cu colosul Liviu Dragnea, i-a adus tânărului liberal o imagine de luptător, de curajos și de neînfricat. Toate aceste momente cumulate i-au conferit lui Sighiartău o notorietate aproape greu de bătut, iar aici vorbim inclusiv de nivelul național.

Robert Sighiartău recunoaște ca a luat în calcul o candidatură pentru Primăria Bistrița, fiind convins că din partea PSD-ului local nu va participa în lupta electorală actualul viceprimar, Cristian Niculae, pe care-l consideră un contra-candidat slab. Robert crede că Radu Moldovan are alt as în mânecă, unul cu adevărat puternic, unul cu care să se bată de la egal la egal, numele președintelui Consiliului Județean fiind între variantele luate în calcul de liberal.

Numai că... Robert Sighiartău își riscă viitoarea carieră politică candidând pentru fotoliul de primar într-o loclitate de nivelul Bistriței, adică o primărie mică. La nici 30 de ani, fiind deja secretar general al PNL, avându-l ca sprijin mai mult pe Rareș Bogdan decât pe „mandolină” Orban (personaj ce e musai să dispară din garnitura liberală), Robert Sighiartău are deschis un orizont politic extrem de favorabil. Da! Robert Sighiartău are toate șansele să devină viitorul președinte al PNL, dacă își menține ritmul politic, atitudinea în Camera Deputaților și mai ales munca de coordonator la nivel central. Atenție, la nivel central, adică acolo, la București! Dacă Robert vine la Bistrița pentru o candidatură „măruntă”, acesta riscă să piardă un drum politic de nivel înalt, căci odată întrat în jocul de primar, acolo rămâi. Cu alte cuvinte riscă o plafonare din punct de vedere politic, asta în condițiile în care el, acum, la vârsta lui, are alte orizonturi. Apoi mai trebuie luată în calcul și varinata în care pierde lupta electorală, iar în acest caz se va întoarce la București cu coada între picioare, cu orgoliul politic zdrobit și cu o imagine de looser, ceea ce îl va frâna serios în carieră.

Gabriel Lazany

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița este, cel puțin în acest moment, candidatul cu cea mai bună vizibilitate, notorietate, cotă de încredere și simpatie dintre toate numele enumerate mai sus. Lazany nu a schimbat la față o clădire, o instituție, Lazany a reușit să schimbe percepții, să demonstreze că se poate, toate într-o Românie înfundată în scandaluri și problele legate de sistemul sanitar. Gabriel Lazany a demonstrat efectiv că poate gestiona situații deloc ușoare, în care a avut de a face cu caratere foarte puternice, cum sunt cele ale medicilor, a reușit să construiască aproape de la zero mentalități într-o instituție de stat, are un discurs lejer, tot timpul „tradus”, un tehnocart fără limbaj de lemn, a punctat maxim la categoria „gospodar” și nu are schelete prin dulap.

Chair dacă în SJU mai este de lucrat la nivel de mentalitate, schimbarea este atât de evidentă încât și cei mai îndârjiți contestatari au scos pălăria în fața lui. Din punct de vedere administrativ, Lazany a făcut ceea ce nici un alt manager de instituție de stat nu a reușit: a construit, a modernizat, a inovat, a schimbat totul în insituție! Lazany este exemplul real de schimbare a mentalității, a timpurilor și a modului de acțiune. Chair dacă el nu va recunoaște public niciodată, cea mai mare reușită a lui Lazany a fost scoaterea pe tușa istoriei a „dumnezeului” Mircea Gelu Buta! Este și o victorie simbolică în fața vechiului dospit, în fața jegului administrativ, a percepțiilor și acțiunilor comunistoide și neocomunistoide.

E drept, Lanazy nu a făcut singur tot ce a făcut. A existat și încă există o persoană care i-a dat mână liberă, care a avut încredere aproape oarbă în el, a luptat pentru finanțări și nu i-a refuzat aproape nimic: Emil Radu Moldovan – omul împotriva căruia Gabriel Lazany nu va candida niciodată!

Aici este un mic minus pus în dreptul lui Lazany, căci numele lui ar fi acceptat și susținut inclusiv de partea dreaptă a eșicherului politic bistrițean. Gabriel Lazany este singura persoană care s-ar plia, ca profil de candidat, atât liniei liberale, cât și celei pemepiste, useriste, udemeriste, pașoptiste sau ce-o mai fi! Dar el nu se va dezlipi de Radu Moldovan, nu din considerente social-democrate, căci Lazany nu este membru de partid și nici nu i-a fost făcută vreo invitație în acest sens, ci din considerente de onoare și bun simț, ceea ce este destul de greu de explicat pentru mulți dintre „iștii” de mai sus.

Radu Moldovan, într-o discuție avută aproximativ recent, spunea, în contextul unei eventuale candidaturi a managerului SJU la Primărie, că „Lazany are treabă la Spital”. Așa și este, dar întrebarea e alta: cât mai are de lucru efectiv acolo? Răspunsul vine chiar din gura lui Lazany: „într-un an termin ce am, trebuie să termin, nu mă întind mai mult pentru că nu e cazul!”. Mai exact, Lazany va termina secția de ATI într-o lună. UPU și heliportul – celelate proiecte mari – se vor termina fără discuții într-un an. Centrul de Radiologie, reabilitarea spitalului TBC, ridicarea unui nou spital în curtea interioară a spitalului mare, cu tot cu realizarea unei noi căi de acces și realizarea de locuri de parcare, toate vor curge de la sine, așa că, din anumite puncte de vedere, Gabriel Lazany este pregătit să intre în cursa pentru Primăria Bistrița.

Acolo nu se teme de ce are de făcut. Dacă s-a descurcat cu medici orgolioși și cu personal sanitar mediu înrădăcinat în obiceiuri și paradigme rău famate, se va descurca cu brio și în fața funcționarilor publici pe care știe cum să-i cearnă, să-i treacă prin diverse site și să aducă instituția la o funcționalitate corectă, modernă și aerisită! Pentru Lazany primează criteriul eficienței, nu cel al clanurilor, al tăierilor de frunze și al risipei.

Există însă și reversul medaliei. Dacă Lazany pleacă acum (în următorii 2-3 ani) din SJU, există riscul ca toată munca lui să rămână la acest nivel (în cel mai bun caz), fără să mai evolueze. De asemenea, cel puțin la nivel teoretic, Buta va încerca să-și vâre coada din nou în Spital, iar acel moment va fi considerat ca o victorie. Mai există și riscul ca Lazany să piardă lupta electorală, ceea ce îi va atrage foarte multe minusuri post factum, căci într-o campanie electorală se pot întâmpla multe. Lazany nu va trebui să candideze musai din partea PSD, o poate face și de pe poziția de independent, iar în acest caz Cristian Niculae poate rămâne în cursă exact așa cum tot scriem noi de mai bine de un an: un iepuraș! Aceasta ar fi o variantă aproape acceptată inclusiv de Radu Moldovan care ar ieși „la luptă” cu doi conadidați, cu două șanse.

Se mai pune totuși o întrebare: ce va face Lazany dacă va ajunge primar al Bistriței, dar nu va mai avea „sprijinul” lui Radu și al angrenajului PSD din spate?

Cu rezerva lui X, unde X este candidatul ascuns al USR-PLUS, lupta electorală pentru Primăria Bistrița dintre Lazany și Sighiartău ar fi nu numai cea mai benefică pentru oraș, dar și cea mai plauzibilă din punct de vedere al oamenilor din spatele acestor nume: unul gospodar, aplicat și ferm, celălalt plin de ambiție, cu veleități politice noi, proaspete și de perspectivă.

În fața acestei ipoteze pălesc personajele precum Cristian Niculae, singurul candidat asumat până în momentul de față, un personaj care s-a autointitulat „singurul de calibru”. Populismul, demagogia și narcisismul nu ar mai avea nici o șansă, iar Bistrița ar avea parte de o luptă electorală bazată pe pragmatism, viziuni și seriozitate, adică exact ceea ce lipsește cu desăvârșire!

 

Adauga comentariu