Iohannis amendat pentru derapajul cu „Vânzarea” Ardealului către unguri". Kelemen Hunor: „O decizie corectă!”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost sancţionat, miercuri, de Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu o amendă de 5.000 lei, pentru discriminare şi încălcare a dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională. Acesta susţine că va contesta această amendă.

Şeful statului a fost sancţionat pentru declaraţiile făcute în contextul adoptării tacite la Camera Deputaților a proiectului de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc. Potrivit CNCD, această afirmaţie reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Pentru constatarea faptei au votat 6 membri, iar pentru amendă 5, arată CNCD. Totodată, CNCD a mai decis că declaraţiile publice ale preşedintelui şi Guvernului privind oferirea sprijinului doar pentru o anumită categorie de cetăţeni pentru reintrarea în România nu reprezintă discriminare, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Klaus Iohannis susţine că „Hotărârea este politică!”

Preşedintele României va contesta la instanţa competentă decizia CNCD, considerând că hotărârea este una politică, a anunţat ulterior Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi (miercuri – n.r.) a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, preşedintele României va contesta aceasta hotărâre la instanţa competentă”, arată Administraţia Prezidenţială.

Kelemen Hunor: „Este o decizie corectă, importantă din punctul de vedere al mesajului”

Amenda dată preşedintelui este „importantă nu ca valoare, ci din punctul de vedere al mesajului”, pentru că declaraţiile sale au însemnat „o discriminare la adresa comunităţii etnice maghiare”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

„Este o decizie corectă şi o decizie necesară. Sigur, nu valoarea în sine a amenzii este importantă, fiindcă nu este o valoare mare pentru un preşedinte 5.000 de lei. Important este mesajul deciziei, că a fost o discriminare la adresa comunităţii etnice, la demnitatea umană, şi acest mesaj este mult mai important decât amenda în sine. De aceea mă bucur că această decizie a fost luată într-o majoritate foarte mare”, a subliniat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR crede că preşedintele „datorează nişte scuze”, pentru că „a făcut nişte afirmaţii inacceptabile”. „În continuare, cred că preşedintele datorează nişte scuze fiindcă a făcut nişte afirmaţii inacceptabile şi din punct de vedere etic şi din punct de vedere politic. Aşteptăm în continuare scuzele preşedintelui Iohannis!”, a adăugat președintele UDMR.

Comentarii

Vizitator

20.05.2020 16:21

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat miercuri că președintele Klaus Iohannis a fost  amendat cu 5000 de lei pentru declarațiile  despre maghiari.Tot miercuri au mai fost aplicate  sancțiuni și avertismente contravenționale în 18 cauze sesizate instituției.  Nu toate au fost soluționate cu sancțiuni. Între cei sancționați cu amendă contravențională pe lângă președintele Klaus Iohannis, se mai află si fostul președinte Traian Băsescu pentru o serie de afirmații despre romi. Vezi: https://www.comisarul.ro/articol/val-de-sanctiuni-aplicate-de-cncd-iohannis-si-base_1101051.html

Balan Marius- Horea

20.05.2020 17:44

Un mare  rahat pe bat a obtinut Kelemen ! Oare de zicea Presedintele ca vine COVIDUL din CHINA ori ca vin RUSII tot se sesiza udemereul ?

cititor

21.05.2020 08:37

Asta suna ceva de genul... " DACA MAI RIDICA CINEVA GLASUL... MUCLESSS " ! ? Intrebam doar ...Nu sunt fan Johannis si nici al PNL-ului sau gruparilor din " ciuma neagra " , dar din punctul meu de vedere, domnia sa a luat o atitudine buna, corecta in raport cu modul in care au procedat PSD-istii impreuna cu cei de centru-dreapta , IN NICI UN CAZ IMPOTRIVA MAGHIARILOR . Ei in tzara noastra ocupa o suprafatza insemnata de teritoriu, au o cultura, taraditie si mod de lucru si de viatza si de afi corect, sanatos si sunt o categorie deoasebit de serioasa si in nici un caz nu sunt ca " alte categorii " ( sa nu le numesc ptr ca le stiti Dvs ... ca sa nu-i discriminez ) . Problema este ca maghiarii nostri se considera " unguri " si au introdus in aceasta categorie si pe ciangai si pe secui si probabil ca solidaritatea lor ( in buna parte din ei ) pentru ideia de a reveni " Ardealul " inapoi la Austro-Ungaria ( nicidecum la Ungaria ... ) creaza o adevarata psihoza si aspect foarte negativ , vizavi de ce au patzit romanii nostri in vremea exploatarii austro-maghiare ... si fata de care populatia romaneasca reactioneaza violent uneori, dar fara sa aiba ceva impotriva maghiarilor, ciangailor si secuilor la modul general, cu care convietzuiesc destul de bine de altfel . Nu consider ca domnul presedinte Johannis a facut o fapta rea prin a le " da cu pumnul in nas " acestei categorii de grupare nationalista impotriva Romaniei, dar depinde cum a fost privita de catre " politicul " care se simte jignit  ... Probabil ca nu a ales metoda cea mai diplomatica sa le dea peste nas PSD-istilor, desi este sas... si dupa cum se vede chiar este " un bun roman "  . Romanilor cu idei de stanga " ciumei rosii " nu place modul de a se manifesta si de a duce o " lupta lucrului bine facut " a domnului Johannis, ptr ca in fapt NU ESTE SI NICIODATA N-A FOST PRESEDINTELE TUTUROR ROMANILOR , ci EXCLUSIV AL CELOR DE DREAPTA " ciumei negre " , mai precus a PNL-ului de care nu s-a desprins niciodata si asta deranjeaza extraordinar de tare si cu asta NOI ROMANII NU SUNTEM DE ACORD .UNA POESTE ALTA, CONSIDERAM CA ESTE UN PRESEDINTE JUCATOR SI NU ESTE AL TUTUROR ROMANILOR, CU TOATA ATITUDINEA DOMNIEI SALE IN RAPORT CU ACEST EVENIMENT NEGATIV , dar interventia domniei sale noi o consideram corecta si bine-venita si ca a fost amendat pe nedrept , fiind la urma urmei mai degraba o sanctiune ptr o fapta politica si nu materiala ! ! ! Este punctul meu de vedere , al unui cetatean oarecare... si fara importantza deosebita nici ptr stanga si nici ptr dreapta politica , nici penstru si nici impotriva " maghiarilor " la modul general , pe care-i simpatizez si fata de care am un respect deosebit , chiar daca nu sunt de acord cu ideile lor separatiste , nationaliste si de alta natura  .  

Adauga comentariu