Investiție de 8 milioane de euro cu dedicație și... premeditare! Crețu bagă la înaintare interesul Wonderland pentru a „utila” un cartier „prieten”

Pe lista investițiilor prinse în bugetul municipiului Bistrița pentru anul de grație 2018 apare o sumă, deloc de neglijat, dedicată amenajării unui drum de acces și a utilităților în Complexul Sportiv Wonderland.

Întrebarea care a stat pe buzele tuturor a fost, la momentul prezentării bugetului și proiectelor de investiții, a fost legată de cuantumul acestei investiții, precum și de ce costă atât de mult. Primarul Ovidiu Crețu a ținut să facă precizarea că suma nu este în totalitate suportată de la bugetul local, 77% venind prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Chiar și așa, suma de 8,1 milioane de euro e imensă, dar are o explicație:

Utilități în Wonderland nu înseamnă numai asfaltarea străzii. Asfaltarea străzii este o mică parte. Cea mai dificilă problemă acolo este canalizarea. Trebuie să asigurăm canalizarea nu doar pentru Complexul Wonderland. Dacă am fi realizat canalizarea numai pentru Wonderland, costurile ar fi fost mult mai reduse, deoarece am fi făcut trecerea pe sub râul Bistriţa cu o singură staţie de pompare. Noi practic trebuie să preluăm canalul de la intersecția străzii Valea Ghinzii cu strada Ghinzii. Canalizarea este extrem, extrem de complicată. Tot acolo trebuie să ducem racordul de energie electrică cu transformatoare și nu doar pentru Wonderland, ci pentru tot ce înseamnă cartierul respectiv. Nu putem să ducem numai pentru Wonderland, am preferat să facem pentru toată lumea de acolo, inclusiv rețeaua de apă”.

Despre ce cartier e vorba în propoziția primarului? Păi e vorba, după cum subliniază chiar el, de un cartier ce se profilează în apropierea Wonderlandului, acolo unde sunt „străzile cu nume de aviator”. Și cine are întocmit un Plan Urbanistic Zonal tocmai în apropierea complexului Wonderland?

În data de 27 iunie 2013, a fost aprobată într-o ședință ordinară Hotărârea Consliliului Local nr.78 în care se aproba PUZ-ul Construire case de locuit în extravilanul municipiului Bistrița – localitatea componentă Unirea, peste râul Bistrița”, cu un lot în suprafață de 12.000 mp, amplasat în municipiul Bistrița – localitatea componentă Unirea, județul Bistrița-Năsăud”. Din lotul respectiv, 11.599,04 m2, situați în extravilanul localității componente Unirea, teren ce este studiat pentru amenajarea unui cartier de locuințe, aparține titularului Dumitru Tănase, nimeni altul decât tovarășul primarului Ovidiu Crețu, patronul Eurocompozite și Euroalpin!

Cu alte cuvinte, nea Tănase și-a făcut conștiincios un PUZ din vreme, pentru timpuri mai bune. Astfel, conform legislației în vigoare, Primăria Bistrița trece acele parcele de pământ în intravilanul municipiului printr-o hotărâre de CL ulterioară, care modifică Planul Urbanistic General (PUG). Apoi au urmat „investițiile” primarului în Wonderland, celebra pârtie înstruțată de schi, motivația perfecta pentru necesitatea introducerii sistemelor de canal-apă și a celorlalte utilități, inclusiv asfaltare (după care Valea Ghinzii plânge de ani buni).

Odată cu darea în folosință a pârtiei de schi, precum și anunțarea începerii investițiilor în AquaPark, valoarea terenurilor din vecinătatea Wonderlandului este în creștere, ceea ce denotă clar un interes imobiliar al celor ce dețin terenuri acolo, printre care și Dumitru Tănase. Faptul că zona va fi și „utilată” este o mană cerească pentru aceștia, toate făcute prin grija constantă a prietenului Crețu.

Reamintim faptul că mașina municipalității, care este condusă de obicei de primarul Ovidiu Crețu, a fost fotografiată alături de una din mașinile ce apațin lui Dumitru Tănase pe o autostradă către Innsbruck. Tănase a „câștigat” și licitațiile privind întreținerea și operarea telescaunului de pe pârtia Cocoș din Wonderland, indiferent dacă se schiază sau nu. Până în prezent, în cei doi ani de la terminarea lucrărilor la pârtie, s-a schiat 3 zile și jumătate!

 

Comentarii

Mihai

23.02.2018 09:54

Pentru mine a fost absolut evident ca primarul Cretu s-a apucat de partie abia dupa ce Tanase a inceput sa investeasca in zona. Acum urmeaza o schema clasica : partia este nerentabila, povara va fi  prea grea pentru bugetul municipiului si "va fi nevoit" sa o vanda sau concesioneze lui Tanase pe un pret de nimic. Ingineria asta financiara s-a practicat si se mai practica in Romania.  Asta explica si faptul ca nu se face zapada chiar daca este frig. Sa nu se uzeze tunurile, ratracul si telescaunul.

Adauga comentariu