INDOLENȚĂ și FRICĂ în vremea lui Covid: RETEAG - epicentrul „cutremurului” din Bistrița-Năsăud (FOTO-VIDEO)

Declarate zonele roșii ale județului Bistrița-Năsăud, satul Poienile Reteagului din comuna Petru Rareș, și Pintic, sat aparținător de comuna Teaca, par deja niște localități coborâte  din filme despre apocalipsă.

Poienile Reteagului

Satul Poienile Reteagului e, de fapt, o prelungire a centrului de comună Petru Rareș, un drum județean care face legătura cu alte două comune: Ciceu Giurgești, respectiv Negrilești. Pe marginea drumului, se ridică case uriașe, cu garduri care, unele costă cât o garsonieră mai slab utilată într-un cartier de oraș. Dar, nu ăsta e subiectul reportajului nostru, ci romii care locuiesc pe această stradă, pentru că, așa cum spune primarul comunei Petru Rareș, Vasile Cocos, vorbim de o stradă, una foarte lungă și cu foarte mulți ”diaporeni”, toți reîntorși din Spania, Italia, Franța dar și Anglia, unii cu bani, alți cu ”impresii”.

(sursa video: youtube/someseanul.ro)

Țipenie de om. La 10 metri după prima curbă, încep palatele. Un biciclist trece repede pe lângă noi, dar nu ajunge la intersecția cu DN 17 că e oprit de un echipaj de poliție. Sunt  mai multe, iar polițiștii, secondați de jadarmi își fac datoria. Fiecare dintre cei controlați trebuie să aibă asupra lui documentele cerute de ordonanțele militare. Se cuvine să spunem că oamenii legii știu foarte bine ce au de făcut: „cu mănuși”, dar controlează situația. Din oră în oră, o altă patrulă le cere sătenilor să rămână în case, ceea ce se și întâmplă. În aer se simte tensiunea: sirena și vocea care le cere sătenilor să rămână în case, întăresc senzația de atmosferă irespirabilă, a unei tăcute dar prezente și simțite presiuni.

”Stăm în case, dar sunt și oameni care au probleme”

Vorbim cu un localnic, Cîmpan (foto jos): ”Noi, ne vedem de treabă, stăm în casă și ieșim doar când avemn de făcut cumpărături, dar sunt și familii care nu au posibilități financiare sau pur și simplu nu are cine să le facă cumpărăturile”. Îl întrebăm dacă știe de acea adunare religioasă, omul ne dă de înțeles că știe, doar că nu este foarte dispus să vorbească despre acest subiect. Unul tabu, pentru că, aici, majoritatea romilor sunt neoprotestanți, penticostali, așa că e greu să îi faci să spună povestea așa cum o văd ei. Alții, din spatele porților și a gardurilor privesc deja cu teamă: teama de moarte!

Teama de moarte, pentru că, aici sunt deja patru decese, iar moartea pare să nu țină cont de etnie sau Biserică, ultimul deces fiind al unei bărbat de 51 de ani.

Primarul comunei Petru Rareș, Vasile Cocos e unul din cei mai vechi primari din județul Bistrița-Năsăud. E la al șaselea mandat. Ne spune că a cumpărat alimente și din banii proprii, le-a dus personal, iar primăria s-a ocupat și de înhumarea a doi dintre cei patru decedați: Nu de alta, dar nu are cine! Și acum primarul Cocos stă de vorbă cu o familie de romi: Măi oameni buni, stați în case, unde vă duceți?

”Zilnic vin aici, merg peste tot unde am probleme. Nu ne este ușor deloc, situația noastră aici este una complicată. Avem, deja, 25 de persoane confirmate și patru decese. Grele timpuri trăim”:

Așa e, domnule primar, și e abia începutul...

Părăsim satul Poienile Reteagului însoțiți și de un echipaj de poliție dar și de imaginile romilor care ne-au filmat tot timpul cât le-am ”invadat” localitatea. Nu știu de ce, mi-a venit în minte și versurile lui Topârceanu: Când se ia câte-o măsură, Lumea-njură, Pe agentul sanitar, Și-l întreabă fără noima: - Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dam cu var?...

Petru Rareș-Beclean- Lechința-Teaca-Pintic

În zonele unde romii sunt majoritari e liniște. Una asurzitoare, iar la Pintic, sat al comunei Teaca, echipajul de poliție este susținut de doi militari, cu tot cu pistoale mitralieră. Și aici, situația este sub control, iar oamenii își văd de treabă, controalele se fac la ”sânge”. Aici, romii nu stau nici măcar la porți sau garduri, în timp ce, undeva, pe câmp, prin aerul care tremură de la prima căldură adevărată, de  9 aprilie, se ară și se seamănă. E vremea muncilor agricole dar și a lui Covid 19, din păcate e vremea și lui Covid 19…

Apropos de teama celor de la Poienile Reteagului: Decesul cu numărul 234 e cel al unui bărbat de 56 de ani din Bistrița-Năsăud. La naiba, prea ușor se moare în vremea lui Covid!

 

 

 

 

 

Comentarii

Unu din reteag

09.04.2020 20:21

Poenile Reteagului nu este un sat ci un cartier al satului Reteag din comuna Petru Rares

Anda

10.04.2020 12:19

Din pacate în Poienile Reteagului măsurile s-au luat cu întîrziere ... Deși toți au văzut persoanele care -deși fiind în izolare circulau cu spor la cumpărături, în vizite la familie, primeau musafiri.

Adauga comentariu