Încă un subiect făcut praf de Cristian Niculae prin incoerență și proastă comunicare: reabilitarea fațadelor clădirilor vechi ale Bistriței!

Din dorința de a ieși în evidență cât mai mult posibil, viceprimarul Cristian Niculae, cel pe care îl doare rău candidatura pentru fotoliul de primar, mai trântește o idee, fără cap și fără coadă, dar cu fotograful după el.

Ideea de coparticipare a municipalității în ceea ce privește reabilitarea, sau mai bine zis restaurarea fațadelor unor clădiri-monument din zona centrului vechi al orașului, a mai fost folosită în materialele noastre, ultima dată chiar duminică, 7 aprilie:

Citește 100 de lucruri jenante în Bistrița: azi, strada Nicolae Titulescu – „bijuteria” burgului! Contrastele caselor și nepăsarea edililor

Mai mult decât atât, conform foștilor consilieri locali Filip Moisil și Cristian Codărean, această idee a mai fost discutată în Consiliul Local, în diferite etape, dar niciodată transpusă într-un Proiect de Hotărâre.


Marți, 9 aprilie, Cristian Niculae postează pe contul său preferat de facebook „senzaționala” idee de a scuti de impozit pe 10 ani proprietarii de clădiri care își vor renova fațadele caselor. Atenție, e vorba de un impozit de 70-100-200 de lei anual! Ei bine, la o așa ofertă n-ai cum să nu răspunzi...

Apoi vine și plusează:

„Mai mult, Primăria să îi susțină cu elaborarea proiectelor tehnice și a documentațiilor în vederea obținerii autorizației de construcție pentru renovarea clădirilor. O asemenea lucrare de renovare a fațadei este costisitoare și complicată, deoarece sunt necesare o serie de autorizări, acte și aprobări de la Comisia Monumentelor Istorice. Astfel, Primăria Bistrița, asemenea altor Primării din Transilvania, ar sprijini în mod concret renovarea, înfrumusețarea și punerea-n valoare a patrimoniului arhitectural din Centrul istoric al orașului nostru”.

Nu spune ce ar însemna „în mod concret” acel sprijin venit din partea municipalității, dar în inerția sa de a părea „participativ”, îndeamnă populația la comentarii pe această temă. Bineînțeles că au apărut și „comentariile”, unul dintre acestea venind din partea unei posibile contracandidate, Doris Rai:

„Incredibil! Domnul viceprimar Cristian Niculae a vrut să rupă gura târgului cu o idee „genială”, scutirea de impozit a proprietarilor de case din centrul vechi care își reabilitează clădirea. Sună foarte bine, dar conform Codului Fiscal art. 456 alin.2, în 2018 Primăria Bistrița a DAT DEJA o Hotărâre de Consiliu Local, iar casele din centrul vechi al orașului nostru NU PLĂTESC impozit pe clădire. Oare unde ați fost la acea ședință de nu știți asta? Oricum, dacă ar fi să plătească impozit, la 56 metri pătrați, ar fi de achitat o sumă de 76 lei pe an. Nu este o sumă colosală. Plus, avem deja Legea nr. 209/2017 prin care NU se datorează impozit pe clădiri pentru locațiile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, CARE AU FAȚADA stradală și/sau principală RENOVATĂ sau reabilitată conform prevederilor. Veniți cu o propunere care este lege sau cum? Vai, vai, vai și iar vai!” – ne spune Doris Rai în prima parte a intervenției sale legate de acest subiect.

Contactat de redacția stiridebistrita.ro, Cristian Niculae susține că ceea ce a postat el pe facebook este doar o idee, iar cei care „comentează aiurea” nu știu despre ce vorbesc:

„Văd tot felul de atotștiutori care-și dau cu părerea, care în realitate nu știu despre ce e vorba. Aceștia susțin faptul că persoanele care dețin case aflate în discuție sunt scutite deja de impozit, ceea ce nu este adevărat. Avem peste 600 de clădiri în discuție. Peste 170 sunt monumente istorice. Multe din aceste clădiri sunt ocupate de agenți economici, persoane juridice, care NU beneficiază de scutire de impozit. Există întradevăr un număr mic de persoane fizice care beneficiază de scutirea de impozit. Eu am pus în discuție toate cele 600 de clădiri și nici nu am detaliat ideea sau proiectul. Deci, cine vorbește și nu știe, să tacă, că vorbește avioane și prostii (...) Când va fi momentul, proiectul respectiv va fi pus în dezbatere publică, iar acolo se poate discuta, cu cărțile pe masă, orice detaliu” – ne-a declarat Cristian Niculae.

Nefiind încă primar, Cristian Niculae lansează anumite petarde în spațiul public, fără cap și fără coadă, cu reveniri peste reveniri asupra mesajului inițial, la fel ca în cazul Stadionului și a demolării acestuia. Din perspectiva funcției pe care acum o deține nu spune nimic, acesta se referă doar la anumite idei sau proiecte pe care le are el în minte când va purta eșarfa de primar, adică o imagine făcută în inerția jobului de viceprimar, una forțată, pompieristică și foarte aiuristică.

Până la momentul campaniei pentru alegerile locale mai este ceva timp. Niculae spune de alții că au început să-și facă campanie și recunoaște că același lucru îl face și el. Antagonic, populist și cu multe gafe făcute din graba de a puncta la capitolul imagine. Oricine l-ar „sfătui”, ar trebui să-și dea demisia...

 

Adauga comentariu