Încă un liceu confesional: Mitropolia Clujului a cumpărat o clădire în Bistrița și va deschide un liceu „cu aplecare spre viaţa morală”

În timp ce problemele legate de reabilitarea corpului principal al Colegiului Național „Liviu Rebreanu” par a nu mai avea soluții, cultele religioase se descurcă și își deschid propriile școli, unele construite de la zero, altele prin cumpărarea unor clădiri-monument.

Liceu Logos din Bistrița aparține cultului penticostal și a fost dat în folosință în septembrie 2016. Clădirea în care funcționează acest liceu a fost construită de la zero, imobilul fiind situta pe strada Busuiocului în cartierul Subcetate.

Este deocamdată singura școală confesională privată din Bistrița, însă acest fapt se va perima în acest an. Mitropolia Clujului a achiziționat un imobil și dorește să înființeze o școală confesională, de această dată fiind vorba de ritul ortodox.

Este vorba de clădirea unde a funcționat Liceu de Muzică de pe strada Al. Odobescu (instituție mutată în fosta Școală Generală nr.2), structurată pe un demisol, parter, etaj și mansardă, clădirea fiind considerată un monument istoric. Noua denumire va fi Centrul educațional „Grigore Pletosu” și se dorește a fi un centru confesional pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, se vor desfășura activități after-school, diverse activități filantropice, ateliere tematice: de pictură, de lectură etc. Școala va funcționa după legea Ministerului Învățământului, precizează rasunetul.ro.

„Pe lângă activităţile filantropice, noul centru social-educativ va avea şi un liceu în cadrul căruia vor funcţiona clase de la cea pregătitoare până la a XII-a. Vom începe treptat, mai întâi cu elevii care fac parte din proiectului nostru, care sunt în momentul de faţă la Şcoala Gimnazială Ştefan cel Mare, în cadrul şcolii Sfântul Stelian. Va fi o şcoală obişnuită, însă cu aplecare spre viaţa morală, iar cursurile se vor derula întocmai ca în toate instituţiile de învăţământ după programa şcolară”, a declarat protopopul Alexandru Vidican pentru sursa citată.

Responsabilul de proiect, preotul Teodor Mudure, a avut deja o serie de discuții pe această temă cu Inspectoratul Școlar Județean și urmează în luna februarie o întâlnire cu ISP Andrei Andreicuț. Pentru a funcționa este nevoie însă și de o autorizare din partea Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar.

 

Adauga comentariu