Imperiul lui Ioan Moldovan se clatină: după anunțatele disponibilizări de la Agro-Invest Șieu-Măgheruș, urmează vânzarea Hotelului-Castel Dracula!

Bistrița ar fi trebuit să însemne, din punct de vedere turistic – Dracula! Șansa pe care Bram Stoker ne-a dat-o să ne afirmăm în lume, a fost speculată extrem de puțin de-a lungul anilor, brandul „Dracula” fiind „naturalizat” la Bran, acolo unde brașovenii au fost „cu 5 minute mai deștepți”.

Singurul vestigiu care scoate în evidență mitul lui Dracula, Hotelul-castel cu același nume, este scos la vânzare de o agenție de profil din Cluj-Napoca, suma cerută fiind de aproape 7 milioane de euro. Acesta încă aparține omului de afaceri bistrițean Ioan Moldovan, omul care controlează grupul de firme Combis, cu subsidiara Agro-Invest, dar și alte două hoteluri din Bistrița, Coroana de Aur (un alt vestigiu care se leagă de mitul contelui Dracula) și Codrișor, aflat într-o locație feerică, peste râul Bistrița, la poalele dealului Codrișor, în imediata apropiere a ștrandului municipal.

Problemele financiare ale celui care a fost în fruntea bistrițenilor în Top-ul Capital al celor mai bogați români, Ioan Moldovan, persistă de ceva vreme, principala cauză a decăderii fiind chiar firma-mamă, Combis, acolo unde s-au înregistrat datorii de peste 3 milioane de lei la sfârșitul anului 2017. De curând, grupul de firme a anunțat și disponibilizarea a 50% din personalul care este angrenat în firmele de procesare a cărnii, 124 de oameni fiind în pragul șomajului. Aceștia provin din abatorul Agro-Invest de la Șieu-Măgheruș, stiridebistrița.ro tratând acest subiect AICI.

Hotelul-Castel Dracula din pasul Tihuța (Borgo, după cum era denumit de Bram Stoker în romanul cu a doua vânzare în lume după Biblie, ca număr de exemplare) a dat semne de „oboseală” încă din anii trecuți. La Dracula s-a creat o anumită tradiție de Halloween, atunci când în locația bistrițeană se adunau fani ai contelui Dracula din toată lumea, în special americani și englezi. Din păcate, ultimele două astfel de sărbători nu au mai avut succesul scontat, prezența „internațională” fiind din ce în ce mai scăzută.

Hotelul din comuna Tiha Bârgăului, localitatea Piatra Fântânele, a fost construit la sfârșitul anilor 70, inaugurarea fiind făcută în 1983. „Responsabil” pentru această construcție a fost „baronul” Alexandru Misiuga, cel mai cunoscut draculist român. Acesta primise o vizită a unor fani Dracula prin 1970, care i-au cerut să-i însoțească în pasul Bârgău, pentru a vizita ruinele castelului contelui vampir. Misiuga nu știa atunci de cartea lui Stoker, dar și-a făcut un țel în a profita de acest roman, în special de partea în care Bistrița este localizată clar.

Astfel, Misiuga crease o machetă a unui hotel-castel, aceasta fiind aprobată ca și construcție de ministerul turismului din acea vreme. Costurile ridicării acestui edificiu au atins suma de 25 milioane lei. La doar doi ani de la darea în folosință a hotelului, în 1985, Ioan Moldovan devine administratorul complexului, iar în anul 1995 cumpără 90% din pachetul de acțiuni, moment propice pentru speculanții imobiliari ai vremii.

Hotelul are 63 de camere duble, 3 apartamente din zona „deluxe”, fiecare dintre acestea având câte o poveste, un bar poziționat strategic într-un turn, cu priveliște unică, două săli de restaurant, cripta cu sicriul lui Dracula, dar și spații de petrecere a timpului, precum și terenuri pentru sport. În imediata apropiere a Hotelului există și o pârtie de schi dotată cu un telescaun.

 

Adauga comentariu