Hebe SA trebuie să „împartă” apa minerală terapeutică din orașul-stațiune Sîngeorz-Băi cu ceilalți agenți de turism care oferă servicii de tratament balnear. Află cum a ajuns apa minerală ”Hebe” în proprietatea libanezelui Mohammad Murad

Pe data de 1 august 2018, Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei HEBE SA pe piața serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi. HEBE SA are în patrimoniu, în staţiunea Sîngeorz-Băi, un hotel cu aceeaşi denumire, “Hebe”, care dispune de facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear. Pe de altă parte, compania deţine Licenţă exclusivă de exploatare a apei minerale terapeutice din aceeaşi staţiune.

La un an distanță, mai precis pe data de 4 octombrie 2019, Consiliul Concurenței solicită să se acorde acces nediscriminatoriu la apele minerale din orașul Sîngeorz Băi, județul Bistrița-Năsăud. Anunțul este făcut în cadrul unui raport public făcut de cei de la Consiliul Concurenței, după ce timp de un an de zile au anchetat modul în care Hebe SA permite accesul la terți agenți de turism balnear la izvoarele de apă minerală de pe raza orașului Sîngeorz Băi. Investigația, declanşată de Consiliul Concurenţei în 2018, a vizat un posibil abuz de poziţie dominantă exercitat de HEBE SA în staţiunea Sîngeorz-Băi, prin refuzul acesteia de a încheia un contract de prestare servicii de furnizare a apei minerale terapeutice cu societatea Sind Tour Trading SRL, care deţine hotelul „Someşul” din aceeaşi localitate.

Concluziile raportului Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele propuse de HEBE SA pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială care au condus la declanşarea investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al acestei companii pe piața serviciilor de furnizare a apei minerale terapeutice din staţiunea Sângeorz-Băi.

În cadrul angajamentelor, HEBE SA propune adoptarea unui contract-cadru care să reflecte o serie de propuneri şi principii pe care le va respecta pentru asigurarea unui mediu concurenţial în staţiunea Sîngeorz-Băi. Astfel, prin noul contract-cadru, HEBE SA doreşte să elimine neclarităţile vechiului contract şi să regleze relaţiile contractuale. Propunerea de contract-cadru este formulată în termeni generali, adresându-se oricăror alţi posibili viitori beneficiari ai resursei de apă minerală terapeutică.

De asemenea, HEBE SA se obligă să valorifice resursele de apă minerală către companiile terțe, în mod transparent și nediscriminatoriu, prin publicarea pe site-ul propriu a modelului de contract-cadru, ce va conţine prevederi referitoare la obiectul contractului, modalitatea și termenele de plată, sancțiunile în caz de neplată sau de întârziere a plății, termenul și modalitatea de prelungire sau încetare a contractului.

PDF icon dezb_angajamente_hebe_oct_2019.pdf

Libanezul și apele minerale de la Sîngeorz-Băi

În acest caz, e vorba de două firme din staţiunea Sîngeorz-Băi, Hebe SA, respectiv Sind Tour Trading SRL, acestea intrând  în conflict, din cauza apelor minerale terapeutice din stațiune. Precizăm că  apele minerale, sau cel puţin locurile amenajate de unde izvorăsc acestea, sunt proprietatea a holdingului Spring Time, din care face parte şi Hotelul Hebe, al căror proprietar este Mohammad Murad, nimeni altul decât Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR)

Cine este Mohammad Murad?

Cetățean libanez, Mohammad Murad este deținătorul holdingului Spring Time, din care face parte, printre alte firme, și lanțul hotelier Perla Majestic Grup (PMG) care are în componență: Complexul Majestic, Complexul Perla, Complexul Select (toate din Mamaia), Complexul Coral Beach din Năvodari, Complexul Majestic din stațiunea Jupiter, Complexul Majestic din Olimp și Hotelul Hebe. Holdingul mai cuprinde și lantul de restaurante fast-food Spring Time din Bucuresti, firmele de construcții Grup STG Construct SRL, Expo Construct Import-Export SRL (firme prin care s-au realizat lucrările de reabilitare de la Hotelul Hebe), Triumf Construct, Spring Art SRL, Install Grup SRL și Smartcom SRL. Din conducerea holdingului faceau parte în anul 2005: fostul subsecretar de stat din Ministerul Economiei și Comerțului, liberalul Nicolae Romulus Buzdun (care deține funcția de director general al PMG) și Plăcinta Ticu (director al holdingului Spring Time).

Precizăm că Hebe SA are în patrimoniu un hotel cu aceeaşi denumire, „Hebe” care dispune de facilităţi de cazare şi bază de tratament balnear. Pe de altă parte, compania deţine licenţă exclusivă de exploatare a apei minerale terapeutice din localitate și a refuzat să încheie un contract de prestări servicii cu hotelul „Someșul” deținut de firma concurentă Sind Tour Trading SRL.

Reamintim faptul că:

În toamna anului 2001, Hotelul Hebe din Sîngeorz-Băi a fost scos la vânzare după ce, în același an, a trecut de la APAPS (actualul AVAS) în portofoliul Ministerului Turismului. Reprezentanții Hebe SA spuneau atunci că acționarul majoritar al societatii care deține hotelul ar fi Gheorge Simion, deși în notoriul Top 300 ca patron al hotelului figurează Mohammad Murad, cetățean de origine libaneză, proprietarul mai multor mari firme din România. Pe data de 9 septembrie 2002, Dan Matei Agathon, pe atunci ministrul Turismului, a răspuns la o interpelare în ședința Camerei Deputaților menționând că Hotelul Hebe din Sîngeorz-Băi a fost preluat de Ministerul Turismului de la APAPS, pe baza unei Ordonanțe de Urgență (7/2001). Ministerul Turismului, în calitate de acționar majoritar la Hebe SA, a pus în vânzare acțiuni care reprezentau 64 % din capitalul social. Compania Hebe SA din Sîngeorz-Băi, deţinătoarea hotelului cu acelaşi nume, a reuşit să ocupe locul întâi la Topul Firmelor 2013 secţiunea turism – întreprinderi mijlocii, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

 

Adauga comentariu