Hai să dăm o tură pe facebook, alături de aleșii bistrițenilor, să vedem ce cărți citesc, ce muzică ascultă și prin ce grupuri se învârt. Mici portrete virtuale, inofensive

Profilul de facebook a devenit cea mai bună oglindă a unei personalități, indiferent de domeniul în care excelează. Parlamentarii bistrițeni se folosesc de acest instrument intensiv, fiind principala formă de propagare a acțiunilor, ideilor sau propriei personalități, ajungând chiar și la autolingere excesivă (o parte din aceștia).

Pe lângă postarea fotografiilor ce-i înfățișează pe aleși în diferite ipostaze, aceștia au s-au nu au grijă de propriul profil, acesta fiind o carte de vizită involuntar creată, un cv social demn de analizat, din când în când. Pe aceste profile putem vedea, dacă utilizatorul binevoiește să posteze, momente din viață, educație, locuri de muncă, etc.

 

Și pentru că suntem gentelmani, acordăm prioritate femeilor parlamentari ce reprezintă bistrițenii la București. Prima pe listă este cea care denotă o seriozitate aproape absolută, uzând de rețeaua de socializare într-un mod destul de prolific – Cristia Iurișniți – deputat USR.

Am trecut rapid peste cv-ul doamnei deputat fiind intersați de latura umană a personalității Cristinei Iurișniți. Am regăsit o doamnă sensibilă, boemă și puțin introvertită, iubitoare de muzică veche. Celine Dion sau Patrick Bruel sunt doar două exemple evidențiate de deputatul bistrițean la categoria preferințe muzicale, la care se mai adaugă și o trupă locală formată din profesori de la Extensia UBB de la Bistrița – Trupa Profi.

Iurișniți și-a dat chek-in de cele mai multe ori atunci când a vizitat Parlamentul European sau cel românesc, dar și locuri în care a fost fără scop lucrativ, un exemplu fiind Florența. Profesoara este interesată de literatura fantastico-boemă, având recenzii bune pentru Mircea Eliade, Paulo Coelho sau Dan Brawn. Ceea ce se poate observa la deputatul USR, dar la restul nu, aceasta folosește destul de des opțiunea „notițe” a profilului, fiind inserate gânduri și percepții atât în limba română cât și în franceză.

 

Doamna Doina Pană, care se apropie de limita de 5.000 de prieteni virtuali, preferă chek-in-urile pe la televiziuni, atunci când este prezentă în vreo emisiune, Antena 3 și RTV fiind la loc de cinste. A mai marcat, nu de puține ori, inclusiv momentele când merge la serviciu, fiind pe fază când intră la Guvern sau în Parlament.

La categoria hobby-urilor, Doina Pană se rezumă la un singur interpret de muzică, ce-i drept unul ce nu prea apare în preferințele multora, dar prezintă calități deosebite, fiind vorba de bistrițeanca Cristina Vlașin. Nu acordă recenzii restaurantelor, cinematografelor sau filmelor, singura emisiune punctată la preferințe fiind Horoscopul Uraniei. La categoria grupuri, însă, doamna deputat fostă ministru, pe lângă apartenența la grupuri forestiere sau legate de Bistrița și județ, îl susține pe... Traian Băsescu, chiar dacă într-un alt grup, legat de liberatate și securitate, era impusă o condiție elementară legată de... susținătorii băsiști:

 

Ioan Deneș, senatorul-ministru, este o fire aproape războinică, dacă e să ne luăm după preferințele acestuia. Robin Hood și Ultimul Mohican sunt cărțile pe care senatorul declară că le-ar fi citit. Noi chiar începem să-l percepem ca pe un haiduc forestier, acesta făcând parte și el din grupuri cu preocupări lemnoase.

Dincolo de rigurozitatea pe care actualul ministru o degajă, fiind destul de serios din prisma meseriei sale, acesta își permite câte un moment de desfătare prin vizionarea filmelor de acțiune, actorul preferat fiind Silvester Stallone, în contradicție cu lacrimogenul Titanic. Pe grupuri are o activtate la nivel de observator, acesta preferând cele cu tematică creștină, dar și cele dedicate caterincii.

 

Cel mai slab la capitolul profil de facebook este senatorul ALDE Ioan Simionca, despre care noi știm că iubește folclorul, fiind un recunoscut instructor de dans. În descrierea sa, acesta nu precizează absolut nimic despre educație sau job-uri, totul fiind un blank!

Știm doar că îl ascultă pe Dragoș Podină (?!) și îi place „La Măruță”. Este înscris în 21 de grupuri cu tematici diferite legate de locurile natale, coregrafie și... mafioți cu suflet mare! Omul acesta chiar nu are timp de facebook, el muncește!

 

Celălalt Simonca, Ionuț de la PMP, ne-a dat pe spate! Acest om a văzut lumea în lung și-n lat și nu a dat dovadă de egoism: și-a dat chek-in aproape peste tot, de la Cancun la New-York, de la Liechtenstein la Praga! Cu toate acestea este un localist desăvârșit, acesta având o singură echipă pe lângă sufletul virtual: CSM Bistrița!

Din punct de vedere muzical, deputatul bistrițean este aproape de feelingul tinerilor, acesta apreciind în mod constant muzica de club, deejey-ii și festivalurile de gen: KRMA, MCF Sound, DJ Freddy Drumz sau chiar autohtonul DJ Tony fiind favoriții alesului. Îi place NCIS dar și ecranizările după Dan Brown, iar la capitolul cărți, Simionca PMP declară că a citit, printre altele și 33 de stategii de război. În ceea ce privesc grupurile în care deputatul este înscris, unul ne-a sărit în ochi: Prieteni cărora le place Ionuț Simionca – 12 membri (N.B. la capitolul familie, Simonca are 11 membrii în profilul de bază).

 

Daniel Suciu, deputat PSD, este unul dintre parlamentarii bistrițeni cu o expunere destul de mare pe rețelele de socializare, facebookul fiind preferatul acestuia. Este înscris în peste 160 de grupuri din care amintim „Alături de Adrian Năstase”, „Adrian Năstase, suntem alături de tine” sau „Nebuni cu stil”, grupuri fără nicio legătură între ele...

Are și o recenzie interesantă, deputatul bistrițean acordând o stea pentru o firmă de curierat, supărat fiind că nu i se răspunde la niciunul dintre telefoanele companiei:

Este și el un înfocat admirator al echipei de handbal feminin a Bistriței, CSM, iar pe plac „cultural” admiră iUmor, Românii au Talent sau Politikix, la capitolul emisiuni TV, Iron Maiden (!!) și Armin van Buuren în materie de muzică, filme – nu, cărți – nu!

 

Ultimul, cu voia dumneavoastră, dar și primul cu numărul de fani trecut de 5.000, deputatul liberal de Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău. După cum era de așteptat, parlamentarul este înscris în numeroase grupuri creștine, dar și în cel de susținere al lui Traian Băsescu, alături de Doina Pană.

La fel ca și colegul Ionuț Simionca, Robert Sighiartău are și el un grup propriu de susținere „Prieteni cărora le place Robert Sighiartău” format tot din 12 persoane. Este oare o limită la acest număr de susținători?! Mai numeros este grupul care se întreabă retoric, „eu pe cine votez”, grup în care și liberalul este înscris.

Pe lângă multiplele recenzii acordate de Sighiartău diferitelor afaceri, acesta și-a acordat 5 stele Comautosportului, propabil din patriotism... local. În cadrul celorlalte categorii, muzică, filme, emisiuni sau chiar cărți, facebook ne comunică sec: „nu există cărți de afișat”!

 

Adauga comentariu