Grădinițele private din Bistrița NU își închid porțile: „Smile” și „Princhideii” se luptă cu abrambureala din ministerul abramburicii

Apele învolburate în care se scăldau grădinițele private din Bistrița la sfârșitul anului trecut încep să se limpezească, cel puțin la suprafață, căci lupta cu un sistem bolnav și putred, tocmai într-un domeniu educațional, necesită răbdare și nervi de oțel.

Este povestea a două instituții private din Bistrița, două grădinițe cu multe generații de copii propulsați către viitor. „Smile” și „Princhindeii” duc o luptă absurdă la nivelul unor hârțoage blocate într-un minister prăfuit și răscolit de numeroasele scindări de la conducere, dar și unul în care încă nu s-a reușit implementarea unui drum clar, a unei reforme educaționale certe și bine conturate.

Inspectorul General Școlar, Camelia Tabără, susține faptul că cele două grădinițe private se află într-un proces „de lichidare”, acestea ne mai având posibilitatea de a face înscrieri în următorul an școlar, 2019-2020, continuând activitatea până la terminarea ciclurilor existente.

„Grădinițele Smile și Prichindeii au primit o atenționare de la ARACIP, nu au primit ordinul de acreditare, iar autorizarea le e expirată, iar noi, în rețeaua școlară i-am prins „în curs de lichidare”. În schimb, nu există ordin de interzicere a activității. Practic, asta înseamnă că nu înscriu copilași de grupă mică. Noi, Inspectoratul, primim informațiile oficale de la ARACIP, ei fiind forul care face evaluările și tot ei comunică atât nouă cât și lor informațiile respective. Din punctul nostru de vedere, până la primirea altor informații, nu vom valida eventualele înscrieri la grupele mici” – a declarat Camelia Tabără.

ARACIP – Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – este o instituţie publică de interes naţional, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Instituția face evaluarea externă a calităţii educaţiei oferite de instituţiile de învăţământ preuniversitar şi de alte organizaţii furnizoare de educaţie, în atribuții fiind prinse inclusiv autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Grădinița „Prichindeii” funcționează deja de 10 ani în sistemul educațional bistrițean. De 10 ani se duce o luptă inutilă în plasa birocratică a palierului de autorizare și acreditate. O astfel de instituție privată din educație nu-și permite să se abată nici cu un fir de praf din linia legislativă, plătește taxe și impozite, are angajați. La capitolul condiții, dotări și interes în actul educației, la fel, nimeni nu se joacă, fiind vorba de instituții private, iar joaca ar fi pe propriii bani.

„Noi am fost autorizați, am depus documentația pentru acreditare, am avut comisie de evaluare în anul 2017, iar în anul 2018 am avut comisie de monitorizare. Am primit Hotărârea ARACIP prin care suntem acreditați, dar între timp ministrul a blocat ordinul! Acum purtăm o corespondență cu ministerul, un secretar de stat ne cere acum să precizăm toate etapele pe care le-am parcurs până în acest moment. Noi funcționăm legal atâta timp cât ARACIP-ul, care este în subordinea ministerului, au venit la noi, ne-au evaluat, ne-au monitorizat și ne-au emis pe site numărul Hotărârii prin care suntem acreditați! Acum, blocarea ordinului de către ministru este motivată de faptul că am fi întârziat depunerea documentelor, ceea ce nu stă în picioare deoarece noi am respectat tot ceea ce coordonatorul acestor programe ne-a cerut. Mai mult decât atât, de ce ne-a luat ARACIP-il dosarul dacă am fi fost în afara limitei de timp? De ce ne-a încasat taxa de peste 7.000 de lei? De ce ne-a trimis evaluare, monitorizare, de ce s-a publicat numărul Hotărârii, dacă s-a observat întârzierea depunerilor acestor acte? Avem toate documentele arhivate, am făcut memoriu și vom continua să ne luptăm pentru dreptul nostru! (...) Noi suntem cu toate actele la zi în materie de autorizări și autorizații, și nu sunt puține! Numai anul acesta am cheltuit peste 14.000 de euro numai pentru aceste tipuri de documente. Noi ne autosusținem, nu e corect ceea ce se întâmplă!” – a declarat pentru stiridebistrita.ro Ioana Halostă, administratorul grădiniței private „Princhindeii”.

Grădinița „Smile” este prima instituție de acest gen care a funcționat în Bistrița. În această toamnă își va serba majoratul, iar 18 ani de activitate nu sunt de ici, de colo. La fel ca și în cazul grădiniței „Prichindeii”, administratorii „Smile” susțin aceeași teorie legată de motivarea ministrului în blocarea Hotărârii acreditării în sertarele de prim rang funcționăresc.

„Situația este foarte complicată. Noi am avut comisii și avem raport favorabil, iar din punctul de vedere al ARACIP-ului suntem acreditați! Ministerul, în schimb, spune că noi am depus târziu actele, acesta fiind motivul invocat pentru blocarea ordinului, cel de tardivitate. Am înțeles că noi funcționăm „în lichidare”, adică funcționăm până la absolvirea generațiilor actuale, dar nu este emis nici un ordin de lichidare. Singura hârtie pe care am primit-o se referă la anumite probleme existente în dosarul nostru. Având în vedere faptul că noi am mai trecut prin freamătul birocratic al acestui minister, ne-am depus din nou dosar de acreditare, adică am luat-o de la zero” – ne-a povestit Polixenia Vlad, inițiatoarea primului proiect privat în învățământul preșcolar din Bistrița.

Povestea războiului birocratic dus de administratorii grădiniței „Smile” este una lungă și plină de bătălii purtate pe un front în care nici măcar nu exista legislație, dar cu toate acestea s-a reușit funcționarea legală și cu succes a acestei instituții de educație.

La fel ca și în cazul celorlalte grădinițe private, la „Smile” există ceva ce nu se regăsește în sistemul public, adică o dârzenie în a lupta cu legislația deloc încurajatoare la nivelul întreprinzătorilor privați. Dincolo de toate aceste mocirle birocratice, blocarea sau întârzierea ordinelor de acreditare necesate funcționării grădinițelor private are și un „scop”, fiind vorba de o subvenție de stat acordată per capita de preșcolar, ceea ce ar fi dus la ideea eliminării din sistem a celor 80 de grădinițe private aflate în această situație la nivel de țară!

Atât Ioana Halostă cât și Polixenia Vlad au declarat că au depus memorii la minister prin care renunță la subvenția respectivă, dacă aceasta este un „impediment” în acordarea hâțoagelor necesare funcționării. Ambii administratori vor continua demersurile în vederea intrării „în legalitate”, chiar dacă au trecut deja de câteva ori prin „inspecțiile” ARACIP, chiar dacă deja au pierdut sume importante de bani scurse pe autorizații și autorizări.

Înscrierile pentru anul școlar 2019-2020 vor continua la cele două instituții, iar cereri există în ambele cazuri. Părinții se țin la curent periodic cu situația respectivă, iar gradul de încredere nu a scăzut din pricina unei motivații abramburite venite din partea unui ministru și mai abramburit.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud există în acest moment, pe lângă cele două grădinițe menționate în acest material, o singură grădiniță privată cu toate hârțoagele la zi, Grădinița Socială Benita. O altă grădiniță, Academia Victoria – centru educațional - și-a închis singură porțile și nu mai funcționează. Mai este și Grădinița Ștrumfii aflată la început de drum, fiind în faza unei autorizări temporare, până la efectuarea evaluărilor ARACIP.

Și la nivelul grădinițelor de stat au intervenit câteva schimbări. După desființarea de anul trecut a grădiniței din Vermeș din lipsă de copii, pe același considerent a fi desființată și grădinița din localitatea aparținătoare municipiului Bistrița – Ghinda. De asemenea, conform inspectorului școlar general Camelia Tabără, se va urmării echilibrarea numărului de preșcolari în unitățile de stat. Astfel, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2 va avea ca structuri Grădiniţa nr. 10, Grădiniţa cu Program Normal nr. 18 şi Grădiniţa cu Program Normal nr. 8, iar Grădiniţa din Subcetate care a funcţionat în cadrul Grădiniţei „Căsuţa cu poveşti” va trece în subordinea Grădiniţei „Dumbrava Minunată”.

Adauga comentariu