Grăbiți spre scrutin: PSD încalcă sau nu legea prin folosirea CULORILOR NAȚIONALE pe bannerele electorale?

Deși campania electorală pentru alegerile europarlamentare va începe în mod normal și legal doar la data de 27 aprilie 2019, conform calendarului publicat de Autoritatea Electorală Permanentă, cel puțin trei formațiuni politice au cam furat startul și și-au montat deja bannerele electorale prin județ.

Este vorba de Partidul Social Democrat (PSD), care a împânzit deja și municipiul Bistrița cu aceste materiale electorale, dar și Partidul Național Liberal (PNL), precum și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

Conform Programului Calendaristic al acțiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European în anul 2019, program aprobat și publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 129/18 februarie 2019, la data de 26 februarie s-a adus la cunoștință publică ziua de referință, respectiv data de 26 mai 2019.

Apoi urmează o serie de prerogative legate de constituirea Biroului Electoral Central, ale celor județene, precum și alte acțiuni specifice pregătirii scrutinului. Data de începere a campaniei electorale este fixată pentru 27 aprilie, nici o altă prevedere până la această dată, conform acestui calendar, nu prevede altceva legat de acest lucru! Nu există teremeni precum „precampanie”, nici dată de la care se poate începe afișajul electoral, altul decât cel prevăzut în „campania electorală”.

De ce se „leagă” partidele politice în această grabă în a se „afișa” electoral? De Art.6 alin (1) din Legea 33/2007 - Legea Alegerilor Europarlamentare care spune că:

„În sensul prezentei legi, prin perioadă electorală se înţelege intervalul de timp care începe la data aducerii la cunoştinţa publică a zilei de referinţă şi se încheie odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatului scrutinului; perioada electorală cuprinde intervalul de timp dintre data aducerii la cunoştinţa publică a zilei de referinţă şi data începerii campaniei electorale, campania electorală, desfăşurarea efectivă a votării, numărarea şi centralizarea voturilor, stabilirea rezultatului votării, atribuirea mandatelor, validarea alegerilor şi publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Perioada electorală și campania electorală sunt doi termeni bine definiți și inconfundabili, dar interpretarea legilor se face după bunul plac de către toate formațiunile politice, nu doar de una.

Cu toate acestea, cel puțin trei formațiuni politice, amintite mai susau ținut să „fure” startul prin amplasarea bannerelor electorale în județul Bistrița-Năsăud, precum și în municipiul Bistrița în cazul PSD.

Fiind o chestiune de „lasă-mă ca să te las”, nimeni nu scoate o vorbă în acest sens! Partidele politice se ignoră reciproc fiind în aceeași situație. Numai că, studiind cu atenție Legea Electorală valabilă în momentul de față, înclusiv precizările speciale legate de scrutinul din 26 mai 2019, unul dintre cele trei partide ignoră specificațiile legate de grafica afișajului electoral.

Este vorba de bannerele PSD care contravin Art.40 alin (7) din Legea 33/2007 - Legea alegerilor europarlamentare:

„Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat”.

Surse din interiorul PSD BN spun că bannerele au fost trimise direct de la București și că nici ei nu știu cu exactitate dacă sunt sau nu conforme din acest punct de vedere, cel al graficii, deoarece fundalul acestora conține culori care evocă simbolurile naționale, respectiv albastru, galben și roșu!

Unele persoane susțin faptul că aceste bannere nu ar fi electorale, altele că nu s-ar înscrie în legislația respectivă, fiind bannere și nu afișe. Alții spun că încă nu este campanie electorală, deci nu intră sub influența legii respective și că, probabil, acestea vor fi înlocuite la timp.

Discuțiile pot continua și „scuzele” pot curge! Aceste bannere sunt electorale și sunt sub incidența legii respective. Dar, având în vedere faptul că unii și-au început campania electorală chiar înaintea constituirii Birourilor Electorale Județene (foruri care au menirea de a „judeca” aceste abateri, dacă ele există), atunci cine să ne răspundă sau eventual să se sesizeze?!

Desemnarea Biroului Electoral Județean se va face la data de 28 martie 2019, prin tragere la sorți a judecătorilor, cu 24 de ore înainte.

Adauga comentariu