Godfather de Bîrgău: FINUL Doru Crișan (primar de Prund) sărută mâna NAȘULUI Hoalbă (antreprenor internațional) prin autorizații de construcție și alte documente ILEGALE

Cine spune că obiceiurile nu sunt respectate în Bistrița-Năsăud, chiar nu știe ce vorbește! Unul dintre acestea se referă la relațiile dintre un naș și un fin, relații care se certifică în momentul unei căsătorii. Nașul devine părintele spiritual al finului, iar finul, care se va adresa tot restul vieții cu „săru-mâna, nașule”, va face tot posibilul să-și respecte părintele spiritual, prin fapte și comportament, iar nașul va fi alături de fin exact cum face un părinte, la bine și la greu!

Nașul Ioan Cristian Hoalbă și soția Ionela Nicoleta Trufan (sursa foto: facebook)

Ioan Cristian Hoalbă este un tânăr antreprenor „internațional”, cu afaceri în România, dar și în Spania, majoritatea fiind legate de transporturi. Hoalbă este și un bun român ortodox, acesta nășind cupluri aflate la început de drum, precum prevede tradiția și obiceiurile locale de pe Valea Bîrgăului. Unul dintre finii antreprenorului româno-iberic este tocmai primarul comunei de baștină a nașului, Doru Crișan, unul dintre cei mai lăudați și totodată prosperi edili din Bistrița-Năsăud.

Finul Doru Crișan - primar Prundu-Bîrgăului (sursa foto: facebook)

Doru Crișan este și el la rândul său un tânăr „neliniștit”, om de afaceri prosper, specializat în alimentație publică și imobiliare. Acesta a prins gustul politicii încă din 2008, atunci când a avut prima încercare de a accede în funcția de primar al comunei Prundu-Bîrgăului, una eșuată, probabil din cauza poziționării greșite din punct de vedere politic, în acel moment defilând în barca PD-L. Patru ani mai târziu rupe topurile și devine primar, de această dată din barca roșie cu trandafiri.

Povestea de azi nu se referă la sălile de nunți construite de „concubinajul” în materie de business ale celor două personaje descrise mai sus, nici la pensiunile de la malul „mării de la munte”. Acum vom vorbi doar de o construcție contestată de vecini, pe terenul nașului Hoalbă, dintr-o localitate păstorită de finul Crișan.

Este vorba de o hală „multifuncțională”, o construcție ridicată în intravilanul localității Susenii-Bîrgăului, în baza unei autorizații de construcție și a unui certificat de urbanism dovedite a fi ilegale. În fapt, este vorba de o „hală metalică pentru depozitare materiale” care, conform declarațiilor posesorului de drept, nașul Hoalbă, urma să fie folosită ca garaj și service de tiruri, având în vedere că acesta deține un parc auto în acest sens.

Finul Doru Crișan, din înalta și respectabila poziție de primar al comunei în care se face investiția respectivă, nu ține cont nici de părerile vecinilor, dar nici de prevederile propriului Plan de Urbanism General (PUG), avizând în (ne)cunoștință de cauză construcția.

PUG-ul pentru zona respectivă prevede construirea de locuințe individuale cu regim de înălțime mic, majoritar parter, conform Unității Teritoriale de Referință (UTR) nr.9 al zonei unde se încadrează construcția respectivă.

„Zona se caracterizează prin prezența locuințelor de tip rural cu regim de înălțime mic, a dotărilor publice și alte servicii. La punctul 3 din Regulament sunt enumerate „utilități interzise” respectiv, unități poluante care generează trafic intens sau care reprezintă riscuri tehnologice (mașini zgomotoase, depozite de fier vechi, depozite de combustibili solizi sau lichizi, deșeuri, mașini uzate, etc.). Deși este zonă de case, pârâtul încearcă edificarea unei unități industriale, cel mai probabil un service de tiruri – se arată în Sentința Civilă încheiată la data de 13 aprilie 2018, sentință a Tribunalului Bistrița-Năsăud, prin care s-a anulat Autorizația de Construcție nr.16/29.03.2017.

Cu alte cuvinte, finul-primar Doru Crișan a avizat construirea halei nașului Ioan Hoalbă fără a respecta PUG-ul comunei (regimul de înălțime, destinația construcției, nu a ținut seamă de acordul vecinilor). Sentința respectivă nu a venit și cu obligația de a demola construcția deja edificată, astfel că tradiționalul cuplu fin-naș a perseverat în a-și atinge scopul.

La data de 27 noiembrie 2018, Primăria Prundu-Bîrgăului autorizează prin documentul 38/27.11.2018 executarea lucrărilor de construire pentru modificare pe parcursul execuției Hala Depozitare și Comercializare Materiale Uz Casnic, Produse Alimentare și Împrejmuire Teren”! Adică au schimbat denumirea obiectivului deja construit, pentru a se afla în „legalitate”, un tertip găsit de finul-edil pentru a continua investiția nașului-constructor.

Cât de legal au procedat cei doi? Deloc! Căci un document emis de către Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Vest la data de 18 februarie 2019 spune că o autorizație de construcție nu poate avea ca punct de plecare o altă autorizație de construție anulată definitiv!

Având în față atât decizia unei instanțe de judecată, sentință rămasă definitivă, cât mai ales precizarea expresă făcută de o altă instituție specializată în construcții, primarul Doru Crișan consideră că toată această tevatură este rezultatul unei rele-voințe din partea vecinilor contestatari, supărați că nu au primit „ceva” din partea constructorului, iar documentația este perfect legală. Mai mult decât atât, Crișan declară reporterului stiridebistrita.ro faptul că și-a dat girul pentru documentul final:

„Omu și-o adus din nou proiectul, l-o actualizat, o făcut exact ce trebuie acolo, eu am fost obligat să-i dau din nou autorizație, i-am dat autorizație, săptămâna trecută o venit pentru finalizarea lucrării, i-am dat finalizarea lucrării. Și-o terminat lucrarea. Eu consider că am respectat legea cu strictețe! E rea-voință din partea vecinilor care o fost ofticați că nu le-o dat niște bani, sau ceva de genul! – a punctat categoric Doru Crișan, primarul comunei Prundu-Bîrgăului.

Acesta susține în continuare că această construcție, edificată legal, este destinată tirurilor lui Hoalbă și că nu se va face în locația respectivă comerț, deși în Autorizația de Construție este specificat acest fapt („comercializare materiale uz casnic”):

„Nu mai știu exact care-i destinația, din câte știu va fi o hală de depozitare în regim propriu, adică el are o firmă de transporturi și să aibă unde-și descărca materialele când vine, iar când pleacă să le poată încărca pe altă mașină, un fel de punct intermediar. Nu mai știu exact să vă spun că nu sunt la birou să văd exact din proiect, dar ceva de genul. Nu face comerț, nu face nimic legat de o activitate economică” – a completat Doru Crișan.

Cu alte cuvinte, nefiind în fața documentelor, Doru Crișan reiterează ideea că în hala respectivă vor parca tiruri ale firmei lui Hoalbă, tiruri care vor necesita și întreținere, deci contrar celor hotărâte de instanță.

Relația de întrajutorare naș-fin este una evidentă în cazul celor doi. Doru Crișan își ajută nașul în construirea altor obiective. De exemplu, o pensiune și sală de nunți în localitatea Mijlocenii-Bîrgăului. Ioan Cristian Hoalbă a cumpărat terenul și o clădire deja ridicată de la finul Crișan în anul 2016 contra sumei de 70.000 de euro, teren achiziționat împreună de cei doi cu ceva timp în urmă. Cu alte cuvinte, Crișan își vinde „jumătatea” de teren nașului, teren pe care l-a achiziționat împreună cu acesta cu o valoarea totală tot de 70.000 de euro!  

De asemenea, la Colibița se ridică o altă pensiune, tot a celor doi buni prieteni, cel mai probabil pe terenul fiunului, primar de Prundu-Bîrgăului, conform surselor stiridebistrita.ro. Doru Crișan deține la Colibița un teren de 2.234 mp achiziționat în 2013, încadrat la categoria „alte terenuri în extravilan”, dar și un teren în intravilan, de 2.975 mp, obținut prin dare în plată în anul 2017.

Ioan Cristian Hoalbă deține o firmă de transporturi în România, Brunnenstein SRL, reprezentată legal prin soția sa – Ionela Nicoleta Trufan, dar si prin Intreprinderea Individuală Ioan Cristian Hoalba, precum si una în Cuenca – Spania, acolo unde se pare că ar exista unele probleme de natură penală. Hoalbă a fost vizat și de DNA în cazul unui presupus furt din prorpiile tiruri. Nașul primarului ar fi sesizat poliția în cazul unui furt de aproximativ 70 de motoare second-hand aflate în tirurile sale. Din denunțător Hoalbă devine suspect, căci se pare că acesta își instrumentase furtul, în total fiind vorba de 200 de motoare, relatează gazetadebistrita.ro.

Povestea halei de tiruri din Susenii Bîrgăului continuă, căci vecinii care au luat poziție încă de la început își vor continua demersurile. Aceștia au atacat din nou și cea de-a doua Autorizație de Construcție, procesul fiind pe rol la Tribunalul Bistrița-Năsăud.

 

 

Adauga comentariu