Ginecologul bistrițean Cătălina Dinică, trimis în judecată după aproape CINCI ani de cercetări! S-a deschis un dosar penal pentru „vătămarea fătului”

În urmă cu cinci ani, o tânără familie din Bistrița-Năsăud avea să treacă printr-un calvar cauzat de un medic ginecolog, calvar care a culminat cu decesul unui făt. Cei doi tineri au făcut plângere împotriva medicului, acuzându-l pe acesta de malpraxis.

În fapt, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, „în perioada 25 – 26 ianuarie 2016, în calitate de medic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița – Secția Obstetrică Ginecologie, din culpă, (n.r. – medicul Cătălina Dinică) a efectuat în mod incomplet și superficial examenul clinic al persoanei vătămate (persoană majoră, de sex feminin, însărcinată), prin aceea că a omis să procedeze la stabilirea situației fătului în uter și la luarea măsurilor pelviene și ale fătului, ceea ce a determinat omisiunea din partea medicului a constatării diagnosticului de ‘pelvis anatomic strâmtat transversal’, afecțiune incompatibilă cu nașterea pe cale vaginală și care a condus la încetinirea progresiei fetale și la asfixia mecanică a fătului cu lichid amniotic pe durata expluziei, fiind astfel împiedicată instalarea vieții extrauterine a fătului”.

Aceste concluzii au venit după aproape cinci ani de cercetări ale procurorilor care, într-un final, au trimis dosarul spre judecare la finele anului trecut. Astfel, medicul Cătălina Dinică este acuzat de „vătămarea fătului” conform art. 202 Noul Cod Penal.

Dinică a fost cercetată și de Colegiul Medicilor din România, Comisia Superioară de Disciplină emițând un act nr. 44/16.10.2020, acesta fiind contestat în Contencios Administrativ de către medic:

Și Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bistriţa-Năsăud - Comisia de Monitorizare și Competenţă Profesională a Cazurilor de Malpraxis Bistriţa-Năsăud a fost acționată în instanță de medicul Cătălina Dinică, tot pentru anularea unui act legat de această speță, fiind dată și o soluție la data de 6 februarie 2018:

„Solutia pe scurt: În temeiul art. 413 alin. 1 pct. 2 C.pr.civ. suspendă judecarea cauzei până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. .. al Parchetului de pe lângă Judecătoria B. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării”.

La data de 24 decembrie 2020, Judecătoria Bistrița a înregistrat dosarul cu nr. 8843/190/2020, în care medicul bistrițean are calitatea de inculpat, fiind acuzat de „vătămarea fătului”:

Conform Noului Cod Penal, Capitolul IV, Art. 202, Alin (1), vătămarea fătului, în timpul naşterii, care a împiedicat instalarea vieţii extrauterine se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani, însă la Alin (5) se specifică faptul că, dacă fapta a fost comisă din cuplă, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

Persoana inculpată beneficiază de prezumția de nevinovăție până la rămânerea definitivă a unei decizii din partea instanței de judecată.

 

 

Adauga comentariu