Gentilom cu mândrie locală! Bogdan Ivan Gruia revine pe micile ecrane după o pauză considerabilă, cu o postare fără sens și cu erori istorice

Băiatul simpatic, bonom și gentilom (om care duce genți) din dreapta tatălui de stânga, Bogdan Ivan Gruia, purtător de cuvânt (genți si aparate foto) al Consiliului Județean și al președintelui acestuia, a revenit în social-media după o absență destul de lungă, una cauzată de probleme medicale.

Revenirea se face treptat, cu postări ușoare, share-uri și mici comment-uri. Una dintre aceste postări, care a venit fără nici o noimă, fără să fie legată de ceva anume, ne vorbește de mândria lui bucovineană de cetățean al Bistriței. Este vorba de o tresărire în fața (mai bine zis la poalele) Turnului Bisericii Evanghelice – simbolul și mândria bistrițenilor.

Numai că, fiind cu atenția încă vraiște, ilustrul social-democrat încurcă niște date istorice, cum ar fi cele referitoare la finalizarea ansamblului Biserica Evanghelică, definitivat la 1564, și construirea Turnul Bisericii Evnaghelice, finalizat (al 5-lea nivel) la data de 1519, anul acesta sărbătorindu-se o jumătate de mileniu de la acel moment.

„Turnul a fost construit în mai multe etape: în 1487 s-a ajuns până la mijlocul etajului al doilea, după cum arată cifra 1487 săpată pe peretele exterior nordic, anul 1509 este săpat apoi la marginea superioară a peretelui nordic la etajul trei, la nivelul patru este înscris anul 1513, iar la etajul ultim al cincilea este menționat anul 1519” – se arată în majoritatea surselor legate de construcția acestui Turn.

Ce-i drept, unele surse vorbesc de anul 1544 ca an în care s-a construit coiful Turnului, construcție care avea să treacă prin două incendii devastatoare, unul la 1857, iar al doilea în 2008. Despre anul 1564, an în care gentilomul Bogdan Ivan Gruia afirmă că s-ar fi construit Turnul, se știe doar că ar fi anul probabil de finalizare al întregului complex.

„Pentru finalizarea acestor lucrări se încheia, la 17 ianuarie 1560, un contract între consiliul orășenesc și arhitectul Petrus Italus, originar din Lugano pentru refacerea și consolidarea bisericii parohiale, în valoare de 3000 de florini. Încheiate în anul 1563, după cum consemnează și inscripția de pe aticul portalului vestic, lucrările meșterului elvețian au încorporat în structura și aspectul bisericii parohiale din Bistrița elemente noi ale limbajului plastic renascentist” – relatează sursele istorice oficiale.

Adauga comentariu