GENIAL: Buchetul de flori cu fructe – o idee năstrușnică a unei tinere florărese din Bistrița! Cât de apetisant arată căpșunele între garoafe și lalele

Are 21 de ani și se consideră florăreasă. Este prea banal să spunem că iubește florile, deși această banalitate o urmărește și îi dă fiori creativi atunci când are în mână gingașele plante. Și când nu le are, tot la ele se gândește...

Deși este născută iarna, la mijloc de decembrie, Emilia Petraș iubește culoarea. Și viața. Într-un cuvânt – floarea! Poate pentru gingășie, poate pentru voioșie, sau poate doar pentru că ochiul ei așa se bucură. Și-a terminat studiile gimnaziale la Colegiul Tehnic InfoEL, apoi a continuat să studieze administrația publică la UBB, extensia Bistrița. După doi ani a renunțat la studii pentru a-și deschide propria afacere.

În cei doi ani de studiu, Emilia a fost angajată într-o florărie, apoi în alta, căci avea nevoie de bani pentru a se întreține, pentru nevoile sale de tânăr într-o eră cu un pronunțat apetit pentru consum, dar și pentru o vădită tentă de independeță financiară. Pe scurt, nu a vrut să depindă de buzunarul părinților! Odată ajunsă în florărie, tânăra noastră eroină nu s-a plafonat la nivelul de vânzătoare, căci joaca cu florile i-a deschis un simț artistic pe care nu a știut că-l are.

„În florărie am început să mă dezvot, să am idei și să le pun în practică. E drept, nu toată lumea care lucrează într-o florărie este florar sau florăreasă, mulți sunt doar vânzători. Pentru a te numi florăreasă trebuie puțin mai mult decât simplul fapt că vinzi flori. O florăreasă este acea persoană care te ajută să alegi cel mai reprezentativ buchet, în funcție de nevoi, moment, destinatar ș.a.m.d. Eu sunt florăreasă!” – ne-a povestit Emilia.

Nebunia tinereții sale și a prietenului ei, „Foghy” – Octavian Făgărășan, i-au făcut pe aceștia să viseze frumos, în culori, la o florărie. Ei, cât de greu poate fi să deschizi o florărie?! Întrebarea a devenit retorică pentru cei doi, căci au început calculele, iar banii nu erau. Familia lui Foghy a luat o decizie legată de vânzarea unui teren, la țară, iar tânărul și-a primit partea pentru investiția visată.

Pentru unii, acestă „jucărie” numită florărie înseamnă un moft, niște „avioane” ale unor tineri buieci, deși nu a fost cazul în această situație, cu excepția nebuniei celor doi, nebunie dată de ambiție și determinare, plus visare.

Inițial a fost vorba de 8 până la 10 mii de euro, dar investiția deja a sărit de „pragul psihologic”. Florăria s-a deschis deja de o săptămână. Dacă atunci când Emilia lucra angajată ca florăreasă avea un salariu care îi intra lunar în buzunar, undeva la 1.600 de lei, acum totul se judecă altfel și sacrificiul are alt sens, are o culoare și are o viziune.

Când intri în florăria Emiliei te izbești de imagini calde cu flori în prim plan, dar și cu o temă legată de... mesteacăn! Acest copact are o însemnătate specială pentru Emilia și Foghy, dar și pentru grupul lor de prieteni, grup care se susține reciproc, nu numai la nivel declarativ, dar și la cel faptic. Revenind la mesteacăn, povestea lui în viața acestora este un liant, un simbol al prieteniei. O mică căsuță aflată undeva ruptă de lume este încojurată de o pădure de mesteacăn. În acel loc de poveste se adună acest grup de prieteni, un loc al lor și numai al lor, refugiul din lumea nebună și agitată.

Dar nu mesteacănul a fost cel care ne-a făcut să trecem pragul acestei florării, ci o idee cel puțin năstrușnică, venită din dorința Emiliei de a căuta tot timpul o rupere din banalul cotidian. Trebuie specificat faptul că Emilia este prin definiție o autodidactă, că nu are niciun studiu efectuat la nivel de horticultură și nici nu a făcut vreo specializare în florării. Studiază singură modele de buchete, idei de aranjamente florale, toate însă la un nivel de high-class, căci nu are de gând să se plafoneze.

Astfel a venit și ideea realizării unui buchet pe care să-ți vină să-l manânci! Inițial s-a pornit de la o idee legată de modul clasic de cadorisire al unui buchet de flori.

„Când bărbații oferă flori iau și o ciocolată sau bomboane. Atunci de ce să nu îmbinăm cele două componente?! Există bomboane ambalate individual și se pot insera într-un buchet de flori. De asemenea se pot face buchete numai din bomboane” – își amintește Emilia de prima idee de a combina flori cu altceva.

Așa s-a născut ideea de a insera într-un buchet de flori și câteva bomboane, iar de la bomboane la fruncte nu a fost decât o simplă clipire de ochi. A căutat prin lumea ei virtuală exemple în acest sens. Nu le-a găsit pe domenii .ro, ci undeva înafara granițelor țării. Apoi s-a născut primul buchet de flori cu fructe „a la Cosette”.

„Am fost la un aprozar de lângă noi și vânzătoarea m-a întrebat ce doresc. Eu chiar nu știam ce vreau, dar i-am spus doamnei respective că vreau să fac un buchet de flori cu fructe. Doamna, după ce a rămas câteva clipite fără cuvinte, m-a întrebat cum le pun în buchet, întregi sau tăiate? A fost o întrebare bună, chiar ajutătoare, la care am răspun și-și. Și așa am făcut” – povestește Emilia de primii pași care au dat gust buchetelor sale.

Cosette este un nume destul de cochet dat unei florării. Marea majoritate a florăriilor folosesc în titulatură nume de flori, ceea ce i s-a părut Emiliei puțin banal și totodată redundant.

„Până la urmă, de ce trebuie musai o florărie să poarte nume de floare?! E ca și cum un aprozar s-ar numi „Morcovul”, ”Varză” sau „Banana”... Bine, e exagerat, dar am încercat să căutăm o denumire care să ne reprezinte și am ales un nume mai mult cochet decât explicit” – a explicat Emilia numele „brand”-ului.

Ce înseamnă un buchet de flori cu fructe? Este o alternanță de culoare făcută cu... gust, căci primul impact atunci când vezi un buchet de flori este coloritul. Ochiul este cel care decide în primă instanță valoarea buchetului în cauză. Apoi este și factorul olfactiv, instinctual ne băgăm nasul în buchet, de fapt singurul loc unde putem să facem acest gest. Ei, cum ar fi să și gustăm din el?!

Buchetele speciale de la Cosette au combinații destul de reușite ca și colorit. Se îmbină portocaliul portocalelor cu alb, mov și verde, căpșunele arată bestial tot cu alb și verde, iar rodia lângă garoafă și trandafir este de-a dreptul genială!

Aceste buchete se fac numai la comandă, căci perisabilitatea fructelor nu permite conceperea unui buchet pentru expunere. Emilia are deja o agendă plină pentru perioada de „8 Martie”, perioadă în care deja se optează pentru acest gen de buchet.

Dacă Emilia și Foghy vor avea succes cu această afacere, depinde doar de ei, de implicarea lor în propria afacere. Cu siguranță că vor mai urma și alte idei cel puțin la fel de năstrușnice din partea Emiliei, iar Foghy îi va fi alături. Indiferent de combinații, însă, floarea rămâne ingredientul principal atât în afacerea Cosette, cât mai ales în viața Emiliei:

„O floare poate face fericit cel puțin un om, dacă nu chiar doi! Unul ar fi cel care dăruiește, căci e o bucurie în a dărui. Apoi evident este cel care primește, iar ideea de bază este să-l fericești pe cel care primește. O floare este un moment de bucurie pentru că exprimă viață, culoare, nu are cum să nu bucure! O floare transmite emoție” – și-a încheiat pledoaria florăreasa Emilia Petraș.

 

Credit foto buchete de flori cu fructe: Bogdan Labiș (Daily Events)

Adauga comentariu