Galerie de artă sau secție ATI? Vezi cum arată secția Spitalului Județean de Urgență Bistrița care are ca motto: „mai multă casă, mai puțin spital” (FOTO)

Despre proiectele implementate sau în curs de implementare din Spitalul Județean de Urgență s-a vorbit și continuă să se mai vorbească, însă puțină lume știe de la ce a început acestă „revoluție sanitară” la Bistrița. Este vorba de un concept – More Home, Less Hospital – un proiect tranformat din teorie în practică.

„More Home, Less Hospital”mai mult „acasă”, mai puțin „spital” – a fost proiectul cu care economistrul Gabriel Lazany a intrat și a câștigat cursa pentru șefia instituției spitalicești, un proiect care se referea la mărirea și modernizarea secției de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul SJU Bistrița.

Conceptul nu a fost inventat de Lazany, ci a fost „împrumutat” din sistemul american de sănătate. Acesta se referă la faptul că în spital trebuie conferită o stare liniștitoare, relaxantă și caldă, exact ca cea de acasă, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul care își desfășoară activitatea un timp destul de îndelungat.

Întreg conceptul a stat la baza „arhitecturii” viziunii tuturor proiectelor de modernizare implementate în SJU, dar își are originea în planul de mărire al spațiului dedicat ATI, precum și în modernizarea acestuia. Este vorba de extinderea secției de la 284 de metri pătrați la 740 de metri pătrați, dar cu păstrarea numărului de paturi dedicate acestei secții, respectiv 20.

„Totul este îndreptat spre relaxarea secției și mai ales spre respectarea legislației actuale privind suprafețele și dotările alocate unui pat, respectiv pacient. Etapa I este finalizată. Pacienții de pe secția de Terapie au fost transferați către zona deja reabilitată, către zona de extindere, pentru a putea începe lucrările de modernizare în zona fostei secții ATI. La final, toată secția va arăta la fel, condițiile implementate în zona de extindere vor fi similare și în zona fostului amplasament. Undeva pe la jumătatea lunii iulie cred că vom finaliza întregul proiect. Partea de dotare merge în paralel cu lucrările, o mare parte din echipamente ne-au venit și sunt instalate și funcționale, iar aici vorbim de paturi speciale, ventilatoare, defibrilatoare, EKG-uri, monitoare de funcții vitale, sistemul centralizat de monitorizare” – ne-a declarat Gabriel Lazany.

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 14 milioane de lei, din care 90% sunt fonduri care au ca sursă de finanțare Guvernul României prin Ministerul Sănătății, iar 10 % este co-finanțare din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. În acești bani se regăsește inclusiv schimbarea întregului sistem P.S.I., implementat la nivelul întregului spital.

Lucrări etapa a II-a ATI - SJU Bistrița

Dincolo de lucrările efective și de dotările cu aparatura necesară unei astfel de secții vitale, Gabriel Lazany a pus accentul pe o interfață cât mai caldă, mai prietenoasă și mai familială. Astfel, managerul SJU și-a pus în practică o idee legată de aspectul holurilor și a saloanelor. Este vorba de inserarea unor tablouri cu fotografii având diferite tematici. Toate fotografiile au fost alese în urma unui „concurs de soluții” promovat de SJU în rândul bistrițenilor, aceștia fiind invitați să-și trimită instantaneele către instituție. Astfel s-a creat o mică arhivă foto din care au fost selecționate câteva exemplare, printate pe sticlă, având fiecare denumirea și numele realizatorului, toate acestea fiind postate pe holurile secției. Ideea a mai fost pusă în parctică după finalizarea modernizării parterului spitalului (foto jos), acolo unde există deja o mică galerie de artă fotografică, realizată exclusiv din fotografii ale bistrițenilor.

„Această idee face parte din conceptul „mai multă casă, mai puțin spital”, pornind de la mai multe considerente. Primul, pentru că în calitate de spital și de angajator noi trebuie să avem grijă atât de pacienți cât și de personalul propriu, deoarece un personal mulțumit se va reflecta și în mulțumirea pacientului, iar un personal care tot timpul are nemulțumiri și frustrări, din nou se va reflecta asupra pacientului. Având în vedere faptul că personalul medical își petrece foarte mult timp la locul de muncă, de multe ori stă în spital mai multe ore decât acasă, încercăm prin umanizarea spitalului să-i aducem casa către locul de muncă” - și-a explicat Lazany ideea.

Dincolo de confortul vizual există și un confort medical și o siguranță pacientului. Din acest motiv au fost utilizate materiale speciale, cum ar fi placarea pereților, a ușilor și a mâinii curente cu un material special, cu proprietăți bactericide (substanță activă menită să ucidă bacterii, încorporată în materialul propriu-zis, cu descărcare permanentă, pe toată durata lui de viață). Conform standardului de acreditare al acestui material, este vorba de o capacitate de anihilare a bacteriilor de 100 de mii de ori mai mare, pe centrimetrul pătrat, decât în cazul unui material clasic. Acest material a fost comandat special din Franța de către SJU Bistrița și predat constructorului pentru integrare.

La finalizarea acestui proiect, secția ATI din cadrul SJU Bistrița va avea aceiași capacitate de 20 de paturi, dar pe o suprafață de 740 de metri pătrați, fiecare pacient va fi monitorizat prin dublă sursă, respectiv monitorizare „la pat”, acolo unde personalul medical urmărește fiecare pacient separat, precum și prin sistemul centralizat de monitorizare electronică și video, fiecare pat fiind urmărit prin intermediul monitoarelor video, centralizat, într-o cameră special amenajată pentru acest lucru (foto jos).

Tot la finalizarea acestui proiect, la Bistrița vom avea și posibilitatea de a trata sau cel puțin monitoriza „mari arși”. Unul din cele 20 de paturi ale ATI va avea o funcționalitate în acest sens, fiind prevăzut cu baie specială pentru mari arși, aici fiind vorba de arsuri mai mari de 10%. Aceștia vor avea posibilitatea de a fi monitorizați și tratați până la eliberarea unui loc în centrele de specialitate, loc pe care Bistrița nu l-a avut până în acest moment. De asemenea, un detaliu important este dat de sistemul de ventilație și aer care va fi implementat în secția ATI, fiind similar celui deja existent în cadrul secției de chirurgie.

Modernizarea SJU Bistrița continuă și după definitivarea lucrărilor la secția ATI, deoarece sunt deja începute formalitățile pentru reabilitatea și mărirea Unității de Primiri Urgențe, precum și pentru Heliportul spitalului. Singurul impediment care frânează momentan cel puțin lucrările la Heliport sunt legate de procedurile de licitație, acolo un nu se înghesuie constructorii.

„More Home, Less Hospital” prinde contur la Bistrița. Medicii tineri din centre universitare sunt tot mai interesați de SJU Bistrița. Pe lângă condițiile găsite aici, tinerii din sistemul de sănătate care aleg să profeseze la Bistrița pot opta și pentru o locuință de tipul ANL. Primul bloc cu 24 de unități locative a fost deja dat în folosință, iar Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, împreună cu ANL, lucrează deja pentru al doilea bloc.

Mai este de muncit și la nivelul mentalităților vechi încă prezente în această unitate spitalicească. Unele secții poată povara unor timpuri apuse, dar evoluția nu mai poate fi stagnată. Până la urmă și Pediatria urmează aceeași cale a schimbări, doar că încă mai există o frână de mână trasă și blocată.

Adauga comentariu