Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița, despre curățenie și dezinfecție: „Una este să fii sărac, alta este să fii mocicoș!”

(Mocicoș: reg. arh./adj.v. – murdar, jegos, nespălat, soios, slinos, mânjit.)

Faptul că românul este frate cu codrul, dar nu și cu săpunul se știe, dar se recunoaște printre dinți. De foarte multe ori realitatea este deformată de anumite „raportări” în special venite din instituțiile sanitare, acolo unde nu se recunoaște prezența infecțiilor, pozându-se în perfecțiune.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, economistrul Garbiel Lazany, unul dintre managerii de top din România în sistemul sanitar, recunoaște că o astfel de instituție nu are cum să fie perfectă din acest punct de vedere:

„Spitalul nu este un mediu steril, iar spitalul fără infecții este o poveste! Spitalul este un mediu infecțios deaorece orice persoană care are o anumită problemă ori infecție vine la spital. În momentul în care a intrat în spital, spitalul este infectat. Noi trebuie să știm care ne sunt punctele slabe, vulnerabilitățile și să le eliminăm, dar dacă noi nu ne recunoaștem propriile noastre probleme, cum putem să le eliminăm sau să le prevenim?” -  a declarat Lazany.

Acesta consideră că factorul primordial în ceea ce privește igiena și curățenia este educația în acest sens, obișuință deficitară pentru întreaga populație:

„Acum vorbim de tot felul de stafilococi. Peste 90% dintre aceștia se transmit prin nespălarea mâinilor. Avem o populație needucată și când spun populație needucată asta înseamnă pacienți, înseamnă personal propriu, înseamnă aparținători, absolut toată lumea!”.

Pentru a preveni astfel de situații, dar mai ales pentru a educa prin practică, exemplu și mai ales prin punerea la dispoziție a unui minim prevențional, Lazany vrea să instaleze în tot ceea ce înseamnă spitalul județean dispozitive automate (dozatoare) cu dezinfectanți speciali pentru aplicare pe mâini.

„În maxim trei luni de zile peste tot, în tot spitalul, în fiecare salon, pe fiecare hol, în toate zonele publice, vor fi amplasate dozatoare automate cu dezinfectant. Lumea trebuie la un moment dat să se obișnuiască să le utilizeze. Sunt niște lucruri elementare curățenia și dezinfecția într-un spital. Una este să fii sărac, alta este să fi mocicoș! – a declarat Lazany făcând referire la faptul că trebuie și se pot găsi soluții financiare pentru a preîntâmpina transmiterea infecțiilor în interiorul unităților sanitare.

În acest moment, aceste dozatoare există numai în zona recent reabilitată de la parterul spitalului. Este pornită procedura de achiziție publică pentru 600 de astfel de dozatoare automate care vor fi montate în toate secțiile spitalului, nu numai în clădirea principală. În procedura de achiziție s-a condiționat și montarea cu titlu gratuit a acestor dozatoare.

 

Adauga comentariu