Furtuna politică bistrițeană ce agită spiritele administrative: Radu Moldovan vs. Stelian Dolha, via Centrul de Transfuzii Sanguine

O adevărată furtună politică s-a abătut, din nou, asupra instituțiilor din sistemul de sănătate al județului Bistrița-Năsăud, după ce, președintele Radu Moldovan a fost prezent miercuri, 6 mai, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, acolo unde a susținut o conferință de presă legată de instalarea unui aparat pentru recoltarea  plasmei de la pacienți vindecați de noul coronavirus.

În acest context, Radu Moldovan a spus următoarele: „Un detaliu important este că un pacient tratat de Covid-19, de peste 14 zile, care acceptă să doneze plasmă, poate să salveze 3 oameni aflați în stare critică”. Precizăm faptul că aparatul a fost donat Centrului de Transfuzii de către Florin Hozoc, manager al Companiei Besmax Pharma Distribution, care a ales să ofere cu titlu gratuit, în comodat pentru 12 luni, acest aparat de plasmafereză.

Radu Moldovan: Nu sunt în război cu prefectul Stelian Dolha

Acuzat că face politică, Radu Moldovan susține că prezența sa la Centrul de Transfuzii Sanguine este doar o formă de mulțumire pentru toți cei care lucrează în sistemul de sănătate dar și celor care ajută acest sistem: ”Mulțumim pentru actul de caritate făcut de dnul. Florin Hozoc, manager al Companiei Besmax Pharma Distribution, care a ales să ofere cu titlu gratuit, în comodat pentru 12 luni, acest aparat de plasmafereză. De asemenea, mulțumim primului donator de plasmă și dnei Adina Beudean, director al Centrului de Transfuzii Bistrița, pentru implicarea și colaborarea cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița, într-un proiect atât de complex și util pentru cei ce luptă să supraviețuiască noului Coronavirus”.

Politic vorbind, prezența lui Radu Moldovan la Centrul de Transfuzii a iritat mai multe personaje politice dar și pe prefectul Stelian Dolha, cel care ar fi amenințat-o pe Adina Beudean, director al Centrului de Transfuzii Bistrița, fapt confirmat miercuri seara de purtătorul de cuvânt al CJ BN, Bogdan Ivan într-o postare pe pagina sa de socializare

Adina Beudean, victimă colaterală într-un nemilos război politic?

Între Stelian Dolha și Radu Moldovan a fost declanșat un nemilos război în care, așa cum se întâmplă în asemenea conflicte, există și victime colaterale. Prima victimă este managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, puz la zid în scandalul testărilor din Bistrița-Năsăud și existența celor două aparate Real Time PCR. Acum, Gabriel Lazany a anunțat primul faptul că SJU va face testări la cererea populației, contra-cost, fapt ce l-a enervat pe prefectul  Dolha, deoarece nu a făcut EL acest anunț.

Imediat după conferința de presă de la Centrul de Transfuzii și apăsarea pe trăgaci, Adina Beudean a fost chemată la Instituția Prefectului, ea reacționând în felul următor: ”Nu fac parte din niciun partid politic, mai mult, nu mă interesează politica absolut deloc. Eu mă consider un profesionist și încerc să mă comport ca atare. Printre obligațiile mele, cele de manager al CTS BN, se regăsește și cea de promovare a activității centrului, precum și cea de conlucrare cu absolut toate instituțiile din județ. Am avut în această dimineață o întâlnire cu domnul prefect pentru a lămurii situația și vă post spune cu mâna pe inimă că acesta s-a comportat impecabil, ca un adevărat domn, nu am simțit vreo aversiune față de persoana mea. Dânsul nu mi-a reproșat nimic legat de aparatul în cauză, ci doar de faptul că am permis comentarii politice în conferința de presă”, ne-a precizat Adina Beudean.

Mai mult, Centrul de Transfuzie Sanguină a postat pe pagina de facebook, imediat după întâlnirea dintre Dolha și Beudean, următorul text:

„Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița nu este și nu va fi niciodată o instituție politizată. Suntem o instituție guvernamentală ce deservește nevoile fiecărui membru al societății noastre indiferent de rasă, opinii sau credință. Astfel, pentru o mai bună înțelegere a activității noastre privind punerea în folosință a aparatului de recoltare a plasmei convalescente bogată în anticorpi anti-SARS-CoV-2, vrem să vă aducem la cunoștință faptul că întâlnirea cu presa s-a organizat EXCLUSIV din dorința de a aduce la cunoștința opiniei publice și promova acest nou serviciu, pe care îl considerăm util în această situație de pandemie. Cel mai important obiectiv al Centrului de Transfuzie Sanguină, este acela de a conștientiza nevoia de donare de sânge, astfel încât să putem asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea componentelor sanguine pentru pacienții care au nevoie”.

Reacția prefectului Stelian Dolha: Nu am solicitat demisia doamnei Beudean!

Așa cum era de așteptat, prefectul Stelian Dolha a venit și el cu o declarație publică prin care încearcă să mai tempereze ”marele război” cu un atac direct la adresa lui Radu Moldovan.

Stelian Dolha:  ”Donarea către instituțiile medicale din Bistrița-Năsăud, via Centrul de Transfuzie Sanguine Bistrița, a unui aparat performant de plasmafereză, capabil să recolteze plasmă cu anticorpi de la pacienții care s-au vindecat deja de CoVid-19 pentru tratarea bolnavilor, este fără nicio îndoială una dintre veștile extrem de bune pe care le-am primit în județ de la debutul pandemiei. Atât prin Instituția Prefectului, cât și personal, mă voi ocupa de urgentarea avizelor și autorizărilor, de care acest aparat, unul dintre cele 14 primite ca donație în tot atâtea județe, să poată fi complet functional, iar plasma convalescentă obținută de la donatorii foști pacienți să poată fi inclusă în protocoalele terapeutice de tratament. Ceea ce este regretabil însă, este modul în care Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, o instituție fundamental apolitică, pusă în slujba sănătății publice și a salvării vieții, a ajuns să fie folosită pe post de tribună electorală de persoane publice de prim rang din județ, aflate, chiar și în această perioadă de cumpănă, într-o campanie de imagine personală și partinică fără limite”, spune Dolha.

Dolha se întreabă ce a căutat Radu Moldovan la Centrul de Transfuzii?

În condițiile în care donația s-a făcut către Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, este de neînțeles cum a ajuns președintele Consiliului Județean să organizeze o conferință de presă, într-o instituție a statului român, fundamental apolitică, cu care nu are niciun fel de legătură pe linie profesională, spune prefectul Stelian Dolha, după care, a continuat pe același ton deloc apolitic: ”E foarte grav și că și-a permis și i s-a permis, folosind imaginea si reputația acestei instituții care servește doar sănătatea publică, de a se promova și de ataca de aici Guvernul si președintele României. Este inacceptabil ce s-a întâmplat. Așa cum este inacceptabilă și continuarea acestei campanii, profund mincinoase și denigratoare, pe care o duce atât ziua, cât și noaptea prin subordonații săi, plătiți din bugetul public al județului”, mai punctează Stelian Dolha.

”Referitor la așa-zisa solicitare de demitere a directorului Centrului de Transfuzii, precizez că doamnei director i s-au cerut explicații strict legate de documentele donației și aparatului de plasmafereză pentru a urgenta circuitul aprobărilor, documente transmise în cursul dimineții de astăzi și explicații legate de organizarea conferinței de presă de către o altă entitate publică în sediul instituției pe care o conduce, eveniment care a derapat într-unul cu conotații politice. Precizez și faptul că nu am cerut demiterea doamnei director Adina Beudean, monitorizarea pe linie profesională și managerială a conducerii Centrului de Transfuzii fiind atributul altor instituții”, a conchis prefectul Stelian Dolha.

Dacă tot vorbim de un război între palate, președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, intervine în acest război și spune următoarele:

Ioan Turc: ”Preamăritul Radu Moldovan, lider al PSD Bistrița-Năsăud și președinte al Consiliului Județean, a comis-o din nou. Pur și simplu, nu poate sta locului când aude că mai e rost de vreo fotografie pe lângă vreun nou dispozitiv medical. De data asta, a fost vorba de aparatul de plasmafereză ajuns în comodat la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, unde s-au făcut prezentările, pozele omagiale aferente, dar, ce să vezi, tot fără aviz pentru folosirea plasmei recoltate de la bolnavii vindecați de coronavirus. Fapt surprins foarte corect în presa locală, la o zi după. Așteptăm cu interes văicărelile sus-numitului la adresa vinovaților de serviciu când vor mai trece niște zile și va realiza că a făcut degeaba o conferință de presă ad-hoc, cu caracter strict politic, într-un spațiu medical din administrarea ministerului, nu a CJ, cum era obișnuit. Deocamdată, dispozitivul cu care s-a împăunat produce plasmă convalescentă pe stoc, iar dacă se va rezolva și acest neajuns, în niciun caz nu va fi datorită participării fotogenice a lui Radu Moldovan”, susține liderul liberal bistrițean.

În loc de epilog

Cu siguranță că, acest război politic nu face bine nimănui, iar faptul că se marșează pe linie politică pe teme de sănătate, face mult rău tuturor, inclusive celor care muncesc în sistemul de sănătate al județului Bistrița-Năsăud. Poate, ar fi mult mai interesantă o conferință de presă în care să vină specialiștii din sistemul de sănătate și, care, să ne prezinte punctul lor de vedere cu privire la situația epidemiei în județul Bistrița-Năsăud: numărul correct al testărilor, decese, tratamente și alte chestiuni utile sau de specialitate.

 

sursa foto titlu: bistritaexpress.ro

 

Adauga comentariu