FURT LA DRUMUL MARE: peste 3.500 de metri cubi de lemn tăiat ILEGAL dintr-o pădure a orașului Sîngeorz-Băi, iar numărătoarea continuă! Cazul este UNIC în istoria recentă a județului!

Indiferent de modul de tăiere al pădurilor, legal sau ilegal, în ultima perioadă au început să dispară păduri întregi de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Zilele trecute vă prezentam un caz din orașul Beclean, acolo unde au dispărut efectiv 3 hectare dintr-o pădure, tăierea la ras fiind una LEGALĂ! Azi vă prezentăm un alt caz, de această dată din orașul Sîngeorz-Băi, iar aici vorbim de tăieri ILEGALE!

Citește și... Cum și unde a dispărut o pădure din apropierea Becleanului, orașul Ministrului Pădurilor? Trei hectare defrișate „la ras” și date unui privat. Mașini „suspecte” cară lemne „noaptea, ca hoții!”

Drumul ce leagă Sîngeorzul de Maieru este unul binecunoscut de aproape toți conjudețenii. Șoseaua curge de-a lungul Someșului, iar pe partea dreaptă a sensului de mers către Maieru se află o pădure impresionantă, o bijuterie naturală ce conferă zonei un aspect aparte. Mă rog, a fost, căci această pădure, proprietate a orașului-stațiune Sîngeorz-Băi, a început și ea să dispară, la fel ca pădurea de pe Bileag din Beclean, numai că aici ne referim la alte proporții.

Conform Gărzii Forestiere, care se cercetează acest caz încă din toamna anului trecut, până acum au fost identificate, atenție!, peste 4.000 de cioate, aproximativ 3.500 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, până în acest moment fiind vorba de un prejudiciu care depășește 1.200.000 de lei!

„Din toamna anului trecut am început controlul acolo, un control survenit în urma unei petiții făcute de o presoană fizică, în care ni se sugera să verificăm anumite tăieri, nu neapărat tăieri ilegale. Dar, într-adevăr, când am început controlul în toamnă, am constatat că e vorba de tăieri ilegale. În această primăvară am reluat controlul în zonă, control care este și acum în plină desfășurare!” – a declarat pentru stiridebistrita.ro șeful Gărzii Forestiere, Daniel Pop.

Ceea ce au găsit acolo comisarii a fost declarat, neoficial încă, un JAF, unul de proporții, neîntâlnit în istoria recentă a județului.

„Din păcate, sunt prejudicii foarte mari... La ora asta sunt peste 4.000 de cioate, un volum de circa 3.500 de metri cubi de lemn tăiat, ceea ce ar însemna peste 1,2 milioane de lei prejudiciu. Atenție, acestea sunt doar niște date parțiale, căci noi în continuare găsim cioate și nu știu când vom finaliza acțiunea pentru că... este dezastru acolo... Mare parte a cantonului respectiv este vizibil din drumul principal. Așa ceva nu am văzut de foarte mulți ani! Sigur, mai sunt tăieri ilegale izolate, de mai mici dimensiuni, dar așa ceva, la dimensiunea și amploarea asta nu am mai avut... – a concis Daniel Pop.

Lemnul tăiat este în preponderență format din foioase, dar și rășinoase. Luat după aspectul cioatelor, acest lemn ar putea fi folosit inclusiv în zona de construcții, cea a prelurării, precum și ca lemn de foc. Poliția a deschis un dosar încă din toamna trecută, atunci când comisarii Gărzii Forestiere au sesizat acest aspect, ancheta polițiștilor fiind și ea pe rol.

Având în vedere dimensiunea tăierilor, este curios cum de nimeni din zonă nu a văzut din timp acest lucru, iar aici ne referim la ocoalele silvice, primărie sau chiar cetățeni. Am luat legătura inclusiv cu primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, acesta fiind de-a dreptul oripilat de cea ce s-a întâmplat în pădurea respectivă. Ogâgău este recunoscut pentru faptul că este un militant impotriva crimelor de mediu, acesta purtând un război cu cetățenii orașului în ceea ce privește respectul față de mediu, instituind inclusiv premii în bani pentru cei care semnalează astfel de nereguli. Ogâgău arată cu degetul către șeful de ocol, cerându-i acestuia demisia:

„Știu că sunt controale încă nefinalizate, am auzit că la această dată sunt peste 4.000 de cioate depistate de către garda forestieră care depășesc ca valoare 1.200.000 de lei. Sunt probleme grave de tot, așteptăm raportul final al controlului însă întrebarea mea este cum de s-a ajuns aici? În aceste condiții nu-mi rămâne decât să iau măsuri drastice împreună cu Consiliul Local, dar până atunci cred că cel mai potrivit ar fi ca inginerul Doru Tomi, șeful de ocol, să-și dea demisia de urgență împreună cu șeful pazei, brigadierul și toți cei direct responsabili. Este INADMISIBIL unde s-a ajuns, în rest să lăsăm organele de anchetă să-și facă datoria” – a declarat pentru stiridebistrita.ro, Traian Ogâgău.

Se poate spune fără echivoc că Valea Someșului, între Sîngeorz și Maieru, are un plămân extirpat mișelește. Totuși, nimeni nu a văzut briceagul care a schilodit corpul de lemn, lăsând chilugă o întreagă pădure! Am vrea ca toată această schingiure a naturii să se oprească aici, la cei 3.500 de metri cubi de lemn extirpați până acum, dar, conform previziunilor comisarilor Gărzii Forestiere, rana produsă este mai mare.

Vă vom ține la curent cu evoluția anchetelor!

.

 

Adauga comentariu