FOTO: Povestea ciobănescului carpatin, rasa românească născută la Bistrița, admirat la Dog Show 2018 Bistritzer Burg

Bistrițenii au dovedit că sunt mari iubitori ai acestor patrupede, în orașul și județul nostru fiind foarte mulți crescători pasionați de lumea canină. Câinii au fost dintotdeauna alături de om, indiferent de situație, la bine și la greu. Reciproca nu este valabilă, umanoizii având mari carențe la capitolul loialitate.

Una din rasele preferate de localnici este ciobănescul românesc carpatin, rasă ce și-a primit recunoașterea internațională în urmă cu trei ani. Deși primele scrieri care atestă popularea zonei cu câini din rasa ciobănescului carpatin au apărut încă din 1934 în revista Carpații din Cluj-Napoca, semnele prezenței acestei rase fiind încă din epoca bronzului (conform unor oseminte găsite, care au caracteristicile carpatinului de azi), totuși, nimeni nu s-a gândit să omologheze această rasă pur românească până acum.

Inițiativa a venit din partea iubitorilor și crescătorilor de carpatini din Bistrița-Năsăud, unul din cei care a scris efectiv documentația fiind inginerul Andrei Deak. Crescătorul bistrițean a declarat pentru stiridebistrita.ro că această omologare vine în ajutorul recunoașterii internaționale a acestei rase canine, exemplare de carpatin fiind regăsite aproape pe tot mapamondul, în momentul de față.

În Bistrița există peste 100 de membri activi ai unui club unic în România, Carpatin Club fiind singurul de acest gen din țară, aici referindu-ne la rasa ciobănescului carpatin. Prima întâlnire a acestor exemplare de câini cu străinii a avut loc în anul 2012, în cadrul unei expoziţii internaţionale de la Bucureşti, acolo unde această rasă a avut parte de un singur stand de prezentare, dar care a făcut deliciul crescătorilor de peste hotare, aceștia fiind cuceriţi de carpatinul născut la Bistrița.

Carpatinul este un câine de tip lupoid, echilibrat și foarte inteligent. El nu are nevoie de dresaj sau învățări speciale. Dacă îl pui acum lângă un gard, în scurt timp își cunoaște teritoriul și și-l asumă ca atare, fără alte indicații din partea stăpânului. Este prin definiție un câine de pază de teritoriu, nu de pază umană” – a declarat Deak.

Carpatinul, prin iteligența nativă, este prietenos cu copiii în special, se împrietenește repede și nu atacă oameni fără vreun motiv. Tot datorită inteligenței native, genetice, dacă o persoană necunoscută se apropie de el și îi vorbește frumos, fără ridicări de voce sau mișcări bruște, în doar câteva minute se lasă mângâiat. Acest fapt ar duce cu gândul la „păcălirea” ușoară a carpatinului, numai că, după cum am amintit, acesta este un câine care-și apără teritoriul, iar orice acțiune ce vine în acest sens va fi „taxată” de patruped.

Fiind un câine ciobănesc, carpatinul are un comportament adecvat la o sână de oi. Acesta își recunoaște teritoriul indiferent unde este turma de oi. Dacă este în mișcare, la pășunat, teritoriul carpatinului va fi marcat de raza de acțiune a oilor, în mers sau în repaus. Noaptea, în jurul stânii, carpatinul nu doarme adânc, acesta simte orice mișcare și reacționează ca atare. Au fost și voci care au acuzat câinii din această rasă de violențe sau acte de agresiune venite din senin, fără a preciza, însă, conjucturile în care presupușii carpatini ar fi atacat oameni pașnici.

La Bistrița se pot vedea câteva exemplare deosebite în cadrul unui eveniment canin internațional „Dog Show 2018 Bistritzer Burg”, eveniment organizat de Asociația Chinologică Bistrița-Năsăud în parteneriat cu municipalitatea.

La această ediție participă peste 1.500 de exemplare de câini înscriși pe tot atâtea foi de arbitraj, câini din 97 de rase, concurenții fiind veniți din 14 țări, cu arbitri invitați din afara granițelor României, 5 la număr, din care 3 se află pentru prima dată în țara noastră, dar și alți 4 din țară. Din păcate au existat și câteva mici impedimende în organizarea evenimentului, independente de noi, fiind vorba de o serie de participanți care încă nu au reușit să ajungă la Bistrița din cauza condițiilor meteorologice din jumătatea de sud a țării, fiind vorba de concurenți din Constanța, Vrancea sau chiar din Brașov, chiar dacă azi (sâmbătă, 24 martie – n.r.), la noi, a ieșit soarele. Sperăm, totuși, să ajungă mâine” – a declarat pentru stiridebistrita.ro doamna Matilda Gubesch, președintele Comitetului de organizare.

Evenimentul este structurat pe trei categori de concurs desfășurate în cele două zile, sâmbătă și duminică. Se vor acorda premii pentru Best baby, best Puppy, Best veteran, Junior Best in Show, Junior handler, perechi, grup de creștere și cel mai frumos ciobănesc românesc.

Duminică, 25 martie, iubitorii de câini vor avea parte de demonstrații de dresaj Mondioring, dar și de un program Best in Show Supreme, asistat de Străjerii Cetății Bistriței.

 

 

 

 

Comentarii

Cornel Dumitru

07.04.2020 09:41

Cu parere de rau la dosarul de omologare au lucrat foarte multi membri din clubul National de Ciobanesti Carpatin nu numai SUBINGINERUL ,,andrei petru deak"care si a pastrat cu mare tupeu toata genealogia rasei munca a foarte multi crescatori in decursul zecilor de ani.Ciobanescul Romanesc Carpatin nu sa nascut la Bistrita sa format in arealul Romaniei .Cu scuze informatiile trebuiesc luate oficial.

Adauga comentariu