FOTO: Pită la cuptior, miere de tei, caș de oaie sau icre și zacuscă de păstrăv! Toate sunt proaspete, în târgul de lângă Biserica Evanghelică

În fiecare sâmbătă dimineața, lângă Biserica Evanghelică din Bistrița, există încetățenit un mic târg al producătorilor tradiționali din județ. În general e vorba de produse alimentare, unice prin formă și conținut, iar cel mai important aspect al acestor produse fiind calitatea lor, asigurată de simplitate, naturalețe și modul tradițional local de preparare.

Într-o simplă sâmbătă ploioasă de februarie, am găsit în micul târg ce se formează în Centrul Vechi, câțiva producători locali cu produse proaspete și ademenitoare. Indiferent că e vorba de pâine copată pe foi de varză, miere naturală procesată neindustrial, ulei presat la rece, brânzeturi, dulcețuri sau deja celebrele produse din păstrăv, toate acestea ne aduc pe papilele gustative ceea ce nu găsim în ultra-super-hyper-marketurile burdușite de aditivi și conservanți – gustul!

Pâinea de casă făcută de doamna Saveta Ban din satul lui Rebreanu, vechiul Prislop, te duce instant într-o lume uitată și regăsită doar în poveștile părinților și a bunicilor. Obișnuiți cu franzela feliată, pufoasă și albă ca spuma laptelui, rămânem impresionați de gustul alimentului esențial din viața noastră – pâinea de casă, mai bine spus pita de cuptior. Despre cozonacii și cornulețele cu gem nici măcar nu putem vorbi, doar văzându-le sau acționat anumite glande salivare.

Am încercat să o trag de limbă pe Tanti Saveta în speranța că-mi va spune o rețetă secretă, moștenită de la bunicii dânsei, crezând că o să dau lovitura cu un material bazat pe o astfel de poveste. M-am înșelat: nu există nicio rețetă secretă, în schimb, modul simplist de realizare al pitei este, într-adevăr, moștenit din generație în generație. Din păcate, Tanti Saveta zică că ea e ultima din acest șir genealogic de „brutari” tradiționali, nimeni după ea nu a mai învățat să facă pită în cuptior, deși e foarte simplu: apă, făină, sare și puțină drojdie. Atât! S-a bucurat, însă, că o fătucă din sat s-a arătat interesată de întreg porcesul și o învață pas cu pas „secretele” meseriei.

La următoarea căsuță găsim o adevărată colecție de miere naturală. Doamna Hiticaș ne povestește cum a umblat cu familiile de albine prin țară, de la Oradea până în Deltă, din Caraș până la Iași. Rodul muncii se vede expus în borcanele care mai de care mai atrăgătoare: miere de salcâm, polifloră, de mană, de rapiță, de tei, de pădure, propolizată, etc., toate personalizate și pregătite de vânzare în cel mai profi mod.

Badea Creța Grigore a adus caș proaspăt, dar și urdă, telemea sau brânză iute, iar uleiurile presate la rece vin de la Dipșa. Nina Rus, cheful păstrăvilor din Romului, și-a adus celebrele incre și zacusca de păstrăv, un produs inedit și gustos. Nina se scoală cu dimineața-n cap, de pe la 4, să facă aceste icre proaspete pentru bistrițenii iubitori de astfel de produse.

Nu are „stoc”, termenul de valabilitate fiind foarte mic deoarece nu se adaugă niciun fel de aditivi sau conservanți. Deși era pe punctul de a renunța la toată afacerea, Nina Rus s-a ambiționat și vrea mai mult ca niciodată să continue să gătească așa cum știe ea, bun, natural și gustos!

Și ca o forțare a venirii primăverii, printre producătorii locali am întâlnit și meșteri artizani foarte curajoși, cu mărțișoarele deja pregătite!

Indiferent de condițiile atmosferice, toți acești mici producători locali vin în fiecare sâmbătă cu produse proaspete, sănătoase și gustoase pentru boierii de la oraș. Și autoritățile le-au întins o mână de ajutor, punând la dispoziția acestora căsuțele rămase de la Târgul de Crăciun, sau, atunci când vremea se va deschide, alte mese speciale pentru vânzare. A fost constiuită și o Asociație a Producătorilor locali „Produs în Bistrița-Năsăud”, denumire preluată de acest mic târg de sâmbătă dimineața.

Comentarii

Necunoscut

04.02.2018 12:06

Produs "fara conservanti" de la "CHEF" NINA RUS...OARE NU II RUSINE CAND FACE ZACUSCA CU PASTRAV SI PUNE PLICURILE DE CONSERVANT IN OALA IN CARE FACE? RUSINE!!!!

Adauga comentariu