Fostul castel de vânătoare al conților de Wesselenyi din Chiochiș a fost scos la vânzare pe OLX

 

Castelul a fost construit în anul 1761 pentru văduva contelui Wesselenyi István, la comanda Danielei Polixena, nepoată de-al lui Petrőczi Kata Szidónia, care a ordonat construirea primului castel din Cuci, județul Mureș. Asemenea bunicii ei, Daniel Polixena este menţionată ca şi o mare scriitoare. În amintirea ei au aşezat un panou de piatră pe o latură a castelului.

Clădirea în formă de „L” a suferit nenumărate modificări, în urma cărora ornamentele originale au dispărut. Arcadele de odinioară sunt încă parțial vizibile pe partea dinspre curte, celelalte părți ale acestora fiind înzidite, cât și stâlpii de odinioară. Fațada principală a părții dinspre vest este probabil rezultatul unei lucrări de construcție de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Clădirea a devenit destul de rapid proprietatea statului Ungar, apoi în 1888 în incinta acestuia a funcționat Biroul de Carte Funciară, după care castelul a găzduit Tribunalul Districtual.

Folosit în activități agricole în timpul regimului comunist, castelul de vânătoare Wesselenyi, a fost retrocedat după venirea CDR la putere în 1996 și transformat în restaurant cu program de noapte în perioada 1999-2000 poate și mai mult. Subiectul reportajului de presă de atunci viza faptul că, la cîțiva metri distanță de castelul unde se făcea streap-tease exista, există și acum sediul școlii gimnaziale din localitate.

După 2004, moment când consemnăm alegerea lui Vasile Silași ca primar pe lista PNȚCD, Silași fiind și la această oră edil al comunei Chiochiș, încercările administrației locale de-a achiziționa castelul care ”privește” de sus sediul primăriei, fiind construit pe un deal care domină centrul Chiochiș s-au dovedit fără finalitate: ”Bugetul Chiochișului nu permite a asemenea investiție, așa că vom încerca pe variante europene, poate vom găsi o măsură sau submăsură, ceva care să ne permită să în cumpărăm pentru a-l introduce într-un circuit turistic. Păcat, mare păcat de el, dar asta e situația. Cei care l-au retrocedat trebuia să pună și condițiile restaurării acestuia, dar, ca și în alte cazuri, legiuitorul nu a făcut acest lucru, așa că, proprietarii nu sunt obligați să facă restaurări”, ne-a explicat Silași.

Castelul Wesselenyi, scos la vânzare pe olx.ro

Scos la vânzare pe piața liberă, actualii proprietari ai castelului au urcat castelul și pe olx.ro , prețul de vânzare fiind de 115.000 de euro. Până aici nimic nou sub soare, doar că, respectivul castel este monument istoric, CODUL DIN LISTA MONUMENTELOR fiind :  BN-II-M-B-01628.

Deocamdată, spune primarul Silași, nu există doritori pentru achiziționarea castelului, mai ales că, construcția necesită reparații serioase pentru a putea fi utilizat în scopuri turistice.

Adauga comentariu