Fosta clădire a Tribunalului de pe Pietonalul bistrițean, lăsată în paragină, va reintra în circuitul public modernizată și cu o nouă utilitate

Una dintre clădirile-simbol ale Bistriței, construită la sfâșritul secolului XIX, va primi în sfârșit o față curată și o utilitate publică. Fostul Tribunal, așa cum este cunoscut imobilul de la capătul Pietonalului, va intra într-un proces de reabilitare în baza unui parteneriat între Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – noul beneficiar al clădirii.

Este vorba despre o investiție de aproape 11 milioane de lei pe un proiect finanțat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, din care 2% sunt suportați de instituția clujeană de învățământ superior.

Astfel, Bistrița va dispune de o clădire istorică modernizată, dar care își va păstra elementele arhitectonice inițiale la fațadă, iar UTCN de un nou sediu mult mai generos, ce va oferi viitorilor studenți o școală nouă, dotată și special gândită pentru ei și va cuprinde două amfiteatre a câte 140 de locuri fiecare, dar și nu mai puțin de 16 laboratoare echipate corespunzător, precum și alte facilități (lift interior pentru persoanele cu handicap, etc.).

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca are o istorie interesantă ca extensie în Bistrița. Aceasta funcționează încă din 1975 și a „livrat” o serie de subingineri zonei industriale din localitate și județ. Din anul 2000 a fost introdus învățământul de 5 ani, iar din 2007 există și o linie de masterat. În totat, extensia bistrițeană a UTCN a „raporat” peste 7.000 de absolvenți. În momentul de față, anul universitar 2018-2019, există 535 de studenți care au suportul a 93 de cadre didactice ce vin de la Cluj-Napoca la Bistrița pentru a susține cursurile, laboratoarele sau seminariile de aici.

UTCN mai are în Bistrița alte două sedii, unul pe strada Alber Beger, care va rămâne sediul central al extensiei până la finalizarea proiectului privind reamenajarea și modernizarea clădirii fostului tribunal (24 de luni), precum și o altă clădire pe strada Ecaterina Teodoroiu, imobil ce se va transforma într-un cămin studențesc odată cu mutarea și comasarea activităților ce se desfășoară în prezent în această locație, în noua clădire de pe Pietonal.

Adauga comentariu