„Florinel” – un prunc cu zâmbetul înlăcrimat, abandonat de mamă în Spitalul de Urgență Bistrița, așteaptă dragostea să-l îmbrățișeze... (FOTO-VIDEO)

La etajul cinci al Spitalului Județean de Urgență Bistrița se află secția unde inocența este în suferință. Suferință atât la propriu cât și la figurat, căci privirile copiilor internați acolo, indiferent de afecțiune, îți spun doar o singură poveste, mută și surdă: „mă doare și nu mai vreau”...

Era liniște pe holul secției de Pediatrie când stiridebistrita.ro a făcut o vizită marcată de o poveste atât de dureroasă încât cuvintele pălesc: abandonul! Nu este nimic mai trist, în special atunci când boala te învăluie, ca singurătatea, iar dacă vine vorba de un copil, fie el și sugar, această apăsare este mai cruntă decât boala în sine. E greu pentru un adult să trăiască un astfel de sentiment, dar pentru un copil care nu-și simte mama lângă el este atât de trist...

Din fericire, în acest moment la SJU Bistrița există doar un singur caz, un sugar pe care-l vom boteza noi, aici și acum, doar pentru povestea noastră, Florinel. Florinel este un brunețel frumos, cu trăsături fine și un zâmbet contagios. Asistentele spun că seamănă cu mama lui, o tânără frumoasă... și-atât... Chiar dacă nu-i lipsește acum nimic, este îngrijit, copiii vin la el să-l vadă, povestesc cu el, totuși... ochii se umezesc știind că cea mai acută lipsă este dragostea maternă.

Florinel a fost părăsit de mamă din motive, să le zicem conjugale. O ceartă „domestică” între cea care i-a dat viață și tatăl pruncului a făcut-o pe mamă să-l părăsească, invocând motive contradictorii. Mama respectivă mai are copii, dar acum, indiferent de motivul real, nu îl mai dorește pe Florinel.

Florinel este puțin răcit, nimic grav. Situația lui acum este incertă căci se află într-un risc de abandon. Conform procedurilor legale, în asemenea situații...

SJU sesizează atât organele de poliție cât și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, se efectuează cercetări, se mediază cu mama copilului, apoi se va stabili dacă copilul va fi abandonat sau nu. În cazul în care abandonul este evident, acesta se va declara după un termen de cinci zile, timp în care se întocmește și documentația prevăzută de Legea 272/2004” – ne-a declarat Alina Renata Racu, asistent social principal la Compartimentul Asistență Socială al SJU.

În această situație Florinel va mai rămâne în SJU o perioadă, timp în care se va „bucura” de atenția asistenților sociali de aici. Pe lângă observația medicală primită în secția de Pediatrie condusă de o doamnă doctor foarte lăduată, Anca Tudor, există și momente de joacă și „socializare” pentru cei mici și năpăstuiți.

Cu ajutorul și implicarea Fundației Inocenți, două din încăperile Secției au fost transformate în adevărate locuri de joacă. Una dintre acestea poartă o denumire cu triste conotații: „Salon abandonați”. Interiorul este însă unul foarte colorat, plin de jucării, hăinuțe, paturi speciale, din nou jucării... Din fericire, acest salon este momentan gol, probabil aici se va juca o perioadă și Florinel, asta până când un asistent maternal îl va prelua.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al SJU Bistrița, Camelia Strungari, în acest an au fost numai șase cazuri de abandon, iar când spunem „numai” ne referim la perioada trecută când, în urmă cu 10-15 ani, în SJU erau zeci de cazuri de abandon.

Majoritatea mamelor care-și părăsesc copiii în spital, fie imediat după naștere, fie îi aduc pentru o banală internare și „uită” efectiv de ei, își trăiesc propriile drame, situațiile sociale fiind cele mai frecvent invocate. Unele își abandonează pruncii pentru că aceștia se nasc cu anumite afecțiuni, altele pentru că acești năpăstuiți se îmbolnăvesc pe parcurs, iar un copil blonav nu este dorit. Din păcate, asemenea situații există și nu trebuie aruncate sub preș.

O altă încăpere de la etajul 5 al SJU este una comună, pentru mamele și copiii internați în această secție: „Sala de joacă” a Fundației Inoceți și a Romanian Children`s Relief, o încăpere dotată de aceste două organizații și care este disponibilă după un anume orar.

Maria Cioarbă este animator socio-educativ al Fundației Inocenți și are o experiență considerabilă în SJU:

„Am venit aici prima dată în urmă cu 14 ani și de atunci nu am mai plecat! Împreună cu Fundația Inocenți, dar și cu sprijinul total al asistenților sociali, al asistenților medicali și al medicilor de aici am reușit să scoatem pentru câteva momente boala din ochii copiilor, căci atunci când îi vezi jucându-se cu branula-n mână, fără ochii umezi, este o satisfacție! Pentru câteva ore, copilul uită de boală, de durere, sau cel puțin o îndură mai ușor” – ne-a povestit vizibil emoționată și ferită de aparatul foto, doamna Cioarbă.

Nu toate poveștile sunt cu tentă roz. Există și tipologii de mămici ce se încadrează în alte sfere decât cele, să le spunem... educative. Unele intră în cele două încăperi și sustrag anumite jucării și chiar hăinuțe, gândindu-se că „se potrivesc perfect” pentru copilul lor. Altele încearcă să-și asume roluri de conducere, indicând un alt orar pentru locul de joacă, sau chiar să profite de salonul gol al copiilor abandonați, în speranța unei „intimități” cu propriul copil...

Salonul dedicat copiilor abandonați este gol și așa ar trebui să rămână! Pentru orice eventualitate, dacă totuși mai apar astfel de cazuri, măcar atât să aibă acești năpăstuiți, un spațiu colorat, viu și delicat...

Iar dacă abandonul copiilor în primele clipe de viață a scăzut în ultima perioadă, nu același lucru se poate spune de vârsta scăzută a tinerelor mame care... scade tot mai mult. Dacă în statistica legată de copiii abandonați în acest an în SJU apare și o fată de 15 ani, tot în acest an o altă fată, cu doi ani mai mică, a născut primul său copil... dar acest subiect îl vom trata într-un material viitor.

Comentarii

Pop Alina

19.11.2018 19:53

Vreau sa iau acest băiețel sa-i ofer o familie

Madalina

20.11.2018 06:52

Dc arata doar saloanele frumoase? Dc nu le arata siboe slea unde e rupt cate un pat de pici din el.....cat despre copiii abandonati nu ii viziteaza nimeni pt accesul esre restrictionat...usa salonuilui unde sunt tinuti e inchisa e trist ca se ascude adevarul doar ca sa se ridice ei in slavi

Timea

20.11.2018 08:24

Identitatea copiilor abandonati este protejata prin lege din cauza asta accesul este resticionat. Ei pot fi vizitati doar de catre familie!

Adauga comentariu