Fetișul denumit „cetățean de onoare” continuă în ograda lui Radu Moldovan: Mircea Gelu Buta – un nume care se leagă, direct sau indirect, de situații în care au murit copii – unul dintre „premianții” acestui an

Emil Radu Moldovan este un președinte căruia nu i se poate reproșa lipsa de activitate sau interesul deosebit pentru zona de dezvolare a județului. Un om implicat care, cu ajutorul echipei sale din Consiliul Județean, a reușit să aducă Bistrița-Năsăud în normalitate, parafrazând un slogan recent folosit. Are și multe „scăpări”, căci este om, iar una dintre acestea este aplecarea exagerată către un anume capitol dintr-un volum al cultului personalității: festivismul denumit „cetățean de onoare”!

La acest capitol Moldovan a punctat de câteva ori în ultima perioadă, chiar în județul adus la normalitate. Mai multe localități l-au preaslăvit pe președinte cu titulatura de „cetățean de onoare”, momente ridicole, care nu au avut alt scop decât mângâierea orgolului întîiului bărbat al județului!

Citește și... Vânătorul de titluri, episodul 8: Emil Radu Moldovan, cetățean de onoare (și) la Glodeni! Cultul personalității președintelui CJ BN devine transfrontalier. BONUS: un nou personaj în suita prezidențială!

Decernarea acestui tip de titlu onorific este în acest moment o fanfaronadă dusă în derizoriu. Perosanele care într-adevăr fac cinste județului sunt puse pe aceeași linie cu personalități aflate în centrul unor subiecte deloc plăcute, în unele fiind vorba inclusiv de viață și moarte.

În acest an, pe lista cetățenilor de onoare apare și numele lui Mircea Gelu Buta, un personaj cel puțin straniu. Numele acestuia se află în cel puțin două cazuri în care au murit copii! În anul 2012, cel care va deveni cetățean de onoare al județului, Mircea Gelu Buta, din calitatea sa de manager al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, avea o replică meschină și de o aroganță rar întâlnită într-o lume civilizată. Era vorba de un copil care s-a înecat cu vomă și a decedat:

„Așa, și?! Ce e așa ieșit din comun?! S-a înecat un copil cu vomă în spitalul nostru. E normal! Face parte din viața de spital! Se mai întâmplă! Ce-i cu asta?! De ce vă agitați așa?!”, conform bistriteanul.ro, aceasta a fost replica pediatrului (specialitatea medicală a amicului președintelui CJ).

Unul dintre cele mai dureroase cazuri de malpraxis în care numele ilustrului pediatru apare este cel sesizat de familia Bout în anul 2015, atunci când fetița acestora de numai un an și nouă luni a decedat în urma unui tratament greșit prescris în Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Citește și... Tragedia morții unui copil a dus la nașterea unei șanse cu nume de alint: „Asociația Puișorul” de la Bistrița

MGB însă a rămas înfipt în cercul restrâns al președintelui Moldovan. De fapt, într-un triunghi extrem de bine închis, format din Radu Moldovan, IPS Andrei Andreicuț și bineînțeles, Mircea Gelu Buta, un trio aproape de nedespărțit în majoritatea ieșirilor publice cu încărcătură religioasă.

IPS Andrei a fost și domnia sa răsplătită cu aceeași titulatură, anul trecut, iar acum triunghiul cetățenesc de onoare se închide.

Citește și... Radu Moldovan nu doar primește titluri, le și acordă: IPS Andrei Andreicuț - cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud!

În acest an, pe lângă misticul pseudo-pediatru MGB, un alt nume a stârnit controverse, și acesta fiind propus pentru titlul de cetățean de onoare: Ioan Scurtu, patronul Dimex 2000 Company. Aici justificarea propunerii a fost susținută de Ioan Țintean, vicepreședintele CJ, retras din funcția politică, dar nu și din cea administrativă.

Acesta a apostrofat un jurnalist care a avut „nesimțirea” de a propune scoatere categoriei patronilor care au contracte cu statul din sfera propunerilor pentru acordarea acestui titlu, Țintean considerând prin această propunere că nu există o jignire mai mare adusă mediului de afaceri.

Faptul că Dimex, Frasinul, Îndemânarea, CML sau oricare altă firmă locală, plătește impozite la bugetul local, că are zeci, sute sau mii de angajați din județ, este pur problema loc, căci este afacerea lor, iar profitul, declarat sau nedeclarat, mic sau mare, este tot a lor, așa că nu vedem de ce s-a „fript” Țintean așa de rău.

Pe de altă parte, într-adevăr trebuie încurajată orice firmă locală, iar lucrările publice, alea din bugetul public, să meargă către ei! Profund de acord! Treaba cu licitațiile, cu SEAP sau SICAP, este destul de expirată și nu constituie decât o frână de mână în economie. Există totuși o condiție: transparența totală și asumarea imediată a neregulilor!

La final nu putem decât să felicităm toți „cetățenii de onoare” ai județului, pe cei merituoși. Pe cei de teapa lui MGB... îi „felicităm” și pe ei!

Comentarii

vizitator

26.11.2019 22:54

Doctorul Mircea Gelu Buta "merită" titlul de „cetățean de onoare” pentru simplul motiv ca el este  cel mai mare medic dintre preoti si cel mai mare preot dintre medici. De altfel  si Radu Moldovan este ahtiat după astfel de titluri fără acoperire.  Ba mai mult, anul trecut pe soclul statuii lui Petru Rares dezvelită la Bistrita, a fost montată o plăcută fără vre-o mentiune legată de detalii tehnice si de numele sculptorului, ci doar cu numele celui care se consideră a fi ctitorul acestui monument – Emil Radu Moldovan desi lucrarea nu a fost făcută din banii lui : „Această lucrare a fost ridicată în anul Centenarului Marii Uniri finanțată prin Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, președinte Emil Radu Moldovan”.Dar se pare că Răducu nu-i un caz izolat de parvenit. Un exemplu similar este cel al lui Gabriel Zetea, preşedintelui CJ Maramureş este cel al cărui nume apare pe o plachetă omagială amplasată pe perete, la intrarea în şcoala din Dragomireşti, din Maramureş, prin care primarul îşi exprimă recunoştinţa faţă de Dumnezeu şi faţă de Guvernul condus de Viorica Dăncilă pentru renovarea unităţii de învăţământ. Iată textul integral gravat pe respectiva placă de marmură: „Din mila lui Dumnezeu s-a reabilitat în orașul Dragomirești Şcoala gimnazială Liviu Rebreanu, între anii 2017-2019 cu sprijinul guvernului României, prim-ministru fiind doamna Viorica Dăncilă. Lucrările au fost executate de SC Forean Trust, directorul scolii fiind prof. Dănuț Iuga. Inaugurarea a avut loc în fața mulțimii de elevi, profesori, preoți și consilieri locali, având în frunte pe președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea”.Evident pe placă apare si semnătura în piatră a primarului din Dragomireşti, pr. prof Vasile Țiplea.

ecologistul

30.11.2019 15:18

Dreptate pt. Costan pe cand ? Se impune un bust pe Pietonal pt.cel mai longeviv cersetor al Bistritei. Propunerea de la Verzi .

Adauga comentariu