Festivalul Mediteranean de la Bistrița – o corcitură gastronomică, gustoasă de altfel: caracatiță, ciolan de porc, baclava și gogoși! Intrarea, însă, e de neprețuit...

De gustibus non disputandum est, așa că nu ne vom concentra asupra gusturilor din cadrul unui eveniment ca Festivalul Mediteranean, acolo unde ne-am fi așteptat să regăsim o adevărată sărbătoare a culturii meditearaneene în materie de gastronomie, adică un festin al fructelor de mare, căci acolo ne fuge mintea...

Nici nu putem să nu recunoaștem faptul că o treime din standurile prezente în acest weekend pe pietonalul bistrițean sunt dedicate fructelor de mare, în fapt este vorba de un singur comerciant, dar cu o tarabă mai mare.

Aici am regăsit ceea ce așteptam de la un festival cu tematică mediteraneană, adică scoici, midii, caracatiță, paella, doradă, homari, creveți și chiar pui de baltă, celebrele și gustoasele piciorușe de broască! Chiar dacă în prima zi de „festival” vântul a fost inamicul nr.1 pentru toată lumea, vânzători, cumpărători, gură-cască sau primari, lumea a fost prezentă să încerce aceste „fructe”.

Prețurile pentru această categorie de produse au fost pe măsura „picanteriei” din caserolă, căci cel mai „ieftin” produs a fost dorada, vândută la 20 de lei pentru o bucată, la capătul opus fiind homarul, delicatesa fiind calculată la 70 de lei bucata.

Cât de cât aproape de „specificul” mediteranean au fost și gogoșile grecești, căci după o porție de paella merge și una de „dulce”. Conform afișelor de vânzare, au fost două categorii de prețuri pentru acești gogoșei grecești, pentru porția mare și pentru porția mare. Ambele au greutatea de 270 de grame și costă 10 lei porția!

De la fructele de mare trecem la fructele de... coteț, căci un mic și îmbietor stand ne ademenește cu ceva mult mai aproape de simțămintele noastre: porcul! Pe wok-ul înfierbântat al gospodarilor „mediteranieni” se regăsesc ciolane de porc gătite după o rețetă proprie (nemțească), dar și wurst-ul neaoș mediteranean. Și aici prețurile sunt pe măsura „wow”-ului din caserolă, o porție de ciloan cu cartofi și varză murată (un alt deliciu mediteranean) fiind 30 de lei.

Unul dintre cele mai ofertante standuri, probabil mai mare decât cel cu fructele de mare, este cel care adăpostește numeroasele delicii turcești, evident mediteraneene! Baclavaua, halvaua și bineînțeles rahatul, sunt produsele scoase la vânzare și care „beneficiază” de cei mai mulți clienți. Și selecți, am putea spune, căci însuși primarul urbei a fost surprins achiziționând deliciile respective.

La final am păstrat... intrarea în zona de festival, cea de către Biserica Evanghelică, o intrare care te ademenește pur și simplu! No comment...

 

Adauga comentariu