„Fasoleala” de 1 DECEMBRIE își va schimba paradigma la Bistrița: totul se transformă într-un SHOW CULINAR de excepție! Chefi de mare calibru vor găti pe Pietonal, iar cârnațul va fi „vedetă”

Singura sărbătoare care scoate din case mii de bistrițeni rămâne Ziua Națională. Desigur, Zilele Bistriței (Marele Târg) sau Nunta Zamfirei se bucură și ele de o prezență apreciabilă, dar diferă contextul și durata evenimentelor.

Sărbătorile „patriotice” au suferit mult la capitolul PR. Indiferent că vorbim de 24 ianuarie, 25 octombrie, 9 mai, Ziua Drapelului, Ziua Imnului sau 1 Decembrie, manifestările dedicate acestor zile nu au reușit să se debaraseze de șuba comunistoidă, croită pe acelați tipar: alocuțiuni (termen care a înlocuit cuvântările), depuneri de coroane (inclusiv de Ziua Națională), solemnități, defilări și retrageri cu torțe. În funcție de eveniment se mai intercalează o horă, iar de 1 Decembrie apare tradiționala „fasoleală” – un moment considerat de mulți ca fiind o umilință.

Dar... dacă toate acestea ar îmbrăca o haină trendy, una care măcar să ascundă (dacă nu elimină) anumite „protocoale” cică obligatorii în astfel de situații (alocuțiuni, depuneri de coroane și alte „solemnități”), situații în care cetățenii sunt doar o masă de aplaudaci, iar figurile reci ale politicienilor, administratorilor și a altor „personalități” se află în prim plan, cu ale lor cocarde și tribune ce le despart și la figurat, dar mai ales la propriu de populime? Ar fi upotic...

Nu vom scăpa de alocuțiuni, nu vom scăpa de tribunele tribunilor politruci și poate nici de „griul” zilelor respective. Însă, cel puțin la Bistrița, au început să apară mici variațiuni ale temelor. Ziua Drapelului a avut un moment inedit, cel al prezentării stindardelor pe care românii le-au deținut de-a lungul vremurilor. De Ziua Imnului, bistrițenii au avut parte de un flash-mob instrumental pe Pietonal. De 1 Decembrie se pregătește, de asemenea, ceva cel puțin interesant, dacă nu inedit...

Este vorba de obișnuita „fasoleală”, acele porții de fasole cu cârnaț distribuite pe bază de bon sindical către un anume număr de persoane. Consiliul Județean suportă cheltuiala celor, să zicem, 5-6.000 de porții, sume ce au variat de-a lungul timpului între 50 și 80.000 de lei. Anul trecut s-au cheltuit 70.000 de lei numai pentru „fasoleală”. Pentru evenimentul din acest an s-au pus la bătaie 80.000 de lei, dar s-a schimbat paradigma.

Asociația Produs în Bistrița-Năsăud împreună cu unul din membri acesteia s-au gândit la îmbrăcarea „fasolelii” într-o haină mai spectaculoasă. Evident, „roata” nu a fost inventată de președintele asociației, Elena Bărbos și nici de Nina Rus, cea care va coordona „ostilitățile” culinare de 1 Decembrie, căci ideea a fost oarecum furată din Cetatea Alba-Iulia, acolo unde anul trecut, de Centenar, a fost pusă în practică cu succes.

În acest sens, Chef Nina Rus și-a invitat colegi de breaslă, unul și unul, de prin diferite regiuni ale României, iar împreună cu ei va „pune în scenă” un regal gastronomic românesc. „Spectacol culinar cu bucate tradiționale românești și târg tradițional” este denumirea evenimentului care va avea loc de 1 Decembrie, pe Pietonalul bistrițean, începând cu orele 14:30.

Nina va fi gazda, iar din această calitate va coordona restul echipei formate din: Chef Daniel Ursa, Chef Marius Dejanschi, Chef Fulop Attila, Chef Clyde Nemes, „stăpânul” proțapului – Chef Vasile Hotca, „vrăjitorul” tochiturilor – Chef Ionuț Mangu, „regele” preparatelor din porc – Chef Florin Vechiu, precum și maestrul maeștrilor –Executive Chef Bogdan Câmpanu, o enciclopedie umană a gătitului tradițional românesc.

Cu o singură excepție, nici un alt invitat nu a vrut să-și dezvăluie secretul sau măcar preparatul cu care va veni la Bistrița. Ionuț Mangu, un obișnuit al evenimentelor culinare din Bistrița-Năsăud, mai exact din ograda Ninei de la Romuli, a „scăpat”, mai mult sau mai puțin voit, câteva din bucatele ce vor fi prezentate spre degustare la Bistrița:

„Vom găti tochitură ardelenească, varză cu ciolan afumat și bineînțeles, nu poate să lipsească fasolea cu cârnați de casă. Fiecare dintre noi va găti câte un preparat după rețete din zona din care vine, dar rețeta „vedetă” va fi fasolea cu cârnați de casă, pentru că totul va fi „de casă”. Un mic secret, totuși, am să vă dezvălui, este vorba de pasta de usturoi care va da gustul final!”, ne-a povestit Chef Ionuț Mangu.

Elena Bărbos, războinca din spatele acțiunii, ne-a asigurat de faptul că toate ingredientele, în limita posibilităților „tehnice” ale rețetelor, vor fi de producție autohtonă, din Bistrița-Năsăud. Se vor pregăti cele aproximativ 6.000 de porții care se vor distribui pe acelați tipar bine-cunoscut, pe bază de bon/tichet/invitație, dar va exista și varianta achiziționării de porții din partea celor care nu vor deține „invitația” emisă de CJ.

Evenimentul va fi întregit de o prezentare cu degustare și vânzare de produse tradiționale ale micilor producători, membri ai Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”.

Chiar dacă încă se păstrează elemente din tiparul vechi, gri, comunistoid, evenimentele dedicate Zilei Naționale încep să se diversifice. Este un început... Rămânem cu speranța că măcar sentimentul de umilință se va disipa printre corturile pregătite de organizatori, iar, cu timpul, se va găsi acea variantă corectă de susținere a unor astfel de evenimente, fără a mai pluti prin atmosferă acel praf insuportabil denumit populism și ne vom lepăda de hidoasa mască electorală a acestuia.

Adauga comentariu