A fâsâit „bomba ecologică” de la Colibița: 290.000 de lei amenzi pentru trei agenți economici! În rest, pauză, că nu erau acasă... Ce spune cel mai amendat dintre patroni

Scandalul deversărilor de dejecții în lacul Colibița a ajuns la momentul prezentării rapoartelor încheiate în urma controalelor defășurate de către trei instituții cu atribuții în acest sens, operațiune pornită în urma difuzării în presa națională a unui material în unde se prezentau anumite țevi care induceau această ipoteză.

În data de 7 martie 2019, imediat după prezentarea unui material PRO TV referitor la posibile deversări de dejecții în lacul Colibița, o echipă de control s-a deplasat la fața locului pentru a cerceta cele afirmate de către jurnaliști.

Astfel, Agenția pentru Protecția Mediului a identificat două situații la doi agenți economici în care erau prezente conducte neconforme. Una dintre societăți a primit o amendă de 40.000 de lei, cealaltă de 80.000 de lei. În primul caz a fost vorba de o conductă îngropată prin care o societate comercială evacua prin pompare ape uzate menajere din bazinul vidanjabil, iar în al doilea caz de instalarea unei conducte fără acte reglementare, caz în care s-a dispus dezafectarea în 48 de ore a conductei amplasate în lac fără aviz.

Au mai fost inspectate alte 13 obiective aparținând operatorilor economici care la data controlului nu desfășurau activități fiind imposibilă identificarea evacuărilor de ape uzate de către aceștia, dar și alte patru conducte prin care la data controlului nu evacuau apă. În urma verificării s-a constatat că acestea aparțin unor case de vacanță care la data inspecției nu erau locuite. Conductele au fost blindate de către inspectori.

În cazul raportului Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, comisarii au acordat două amenzi, una pentru că nu se respecta condiția referitoare la gestionarea apelor uzate, unitatea comercială fiind sancționată cu 100.000 de lei, iar a doua societate, cea din filmare, nu deținea acte reglementate pentru lucrările pe care le-a făcut acolo și a fost sancționată cu 60.000 de lei.

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a fost cea mai „blândă” instituție, inspectorii amendând cu suma de 10.000 de lei o societate comercială pentru că nu au aplicat normele igienico sanitare în ce privește gestionarea apelor uzate și a deșeurilor.

În total au fost acordate cinci amenzi cu valoare totală de 290.000 de lei pentru trei societăți comerciale, una singură reușind să acumuleze mai bine de jumătate din cuantumul amenzilor: 150.000 de lei!

Este vorba de SC Cor-Adyana SRL, firmă care administrează resortul Fisherman. Vasile Coruțiu (foto), patronul complexului, nu a vrut să comenteze rezultatele controalelor susținând faptul că încă nu a ajuns în posesia proceselor verbale și a rezultatelor analizelor, dar și că își rezervă dreptul de a depune o contestație în acest sens.

 

Comentarii

Balan Marius- e...

20.03.2019 17:26

Fix LULA ! Auzi acolo ce comunicat. Va sa zica au fost amendati  pt . ca nu aveau aviz sa se cace in lac ! Si daca aveau aviz  nu se mai intampla nimic ? Era cineva  in stare sa dea un astfel de aviz ? Tovarasi din Comisia lu peste prajit ! Sa ma cautati sa va spun eu cum trebuie sa super vizati situatia. Zau , sunteti lamentabili. 

Adauga comentariu