EXCLUSIV – Tânără de 15 ani ÎNSĂRCINATĂ într-unul din centrele pentru minori ale DGASPC BN! Autoritățile spun că NU au știință de acest caz. Cerem intervenția președintelui CJ, Radu Moldovan!

Oricât de delicat am fi vrut să o spunem, nu puteam găsi o altă formă decât cea directă. În casele de copii din Bistrița-Năsăud se pune zăvor pe guri, dar se ignoră alte aspecte sensibilie. Joaca de-a v-ați ascunselea în comunicare este, probabil, o altă metodă de a ascunde sub preșul neputinței realitățile care dor, dar care există.

După dezvălurile făcute de una din fetele instituționalizate într-un astfel de centru, respectiv cel de la Beclean, un caz relalat inițial de un ONG și preluat mai apoi de presă, în timpul investigațiilor făcute de stiridebistrita.ro pe acea temă chiar la fața locului, au apărut și alte informații care ridică și mai mult semnul de întrebare plasat în dreptul instituției respective.

Este vorba de faptul că o fată de numai 15 ani, instituționalizată la rândul ei în centrul respectiv, este însărcinată, fapt cunoscut de conducerea centrului, dar mușamalizat, căci pleiada de șefi din cadrul DGASPC BN nu au nici cel mai mic habar de această situație, asta cel puțin la modul declarativ.

Directorul general adjunct, Crina Iuliana Andreica, se fofilează de o săptămână în a vorbi cu noi, invocând „o anchetă în desfășurare”,  sau „clasica” tragere de timp specifică instituțiilor de stat: cererea informațiilor în scris, procedură care poate dura chiar și 30 de zile!

Pentru a obține totuși o poziție din partea instituției mai sus amintite, am apelat la Vasile Puica (foto), vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, persoană care are în sfera de răspundere și activitatea DGASPC. Puica ne-a comunicat faptul că ancheta internă s-a încheiat și ne-a promis un răspuns prompt și rapid din partea doamnei Andreica încă de ieri (joi – 21 martie). Azi (vineri – 22 martie), doamna Andreica ne spune că se află „în termen” cu răspunsul, adică mai are vreme pentru a ne comunica ce și cum.

Întrebată punctual dacă știe de existența vreunei fete însărcinate în centrul de la Beclean, Andreica ne-a răspuns:

„Acum lucrăm la raportul final și vom avea o concluzie în următoarele zile. Acum avem o perioadă de cercetare disciplinară și după perioada respectivă se face raportul final al cercetării. În cazul elementului nou apărut (n.r. – faptul că o fată este gravidă într-un centru DGASPC), nu pot să vă răspund telefonic, vom răspunde în scris. (Întrebată dacă știe personal de faptul că există o fată însărcinată) Nu am cunoștință de acest aspect” – a declarat directorul general adjunct al DGASPC BN.

Cum a ajuns această minoră să rămână însărcinată?

Probabil, după dezvăluirile făcute deja, nu ar mai conta când și unde, dar ceea ce urmează este și mai grav! Fata cu pricina a rămas gravidă în Centru, nu în altă parte, cu un băiat care este și el instituționalizat acolo.

Cum a fost posibil?

Foarte simplu: fetele și băieții sunt cazați împreună în aceleași apartamente, deci există un acces facil dintr-o cameră de fete într-una de băieți. Teoretic în acele apartamente există un „educator” de serviciu, dar se pare că acest tip de „conviețuire” este acceptat de către pedagogii Centrului, aceștia închizând efectiv ochii în fața micilor „escapade” amoroase din apartametele în cauză.

Măcar dacă ar exista un minim de educație sexuală, sau, dacă tot se întâmplă, să fie împărțite prezervative. Probabil și aceste aspecte le vom afla tot după ce comisiile reunite ale DGASPC vor catadicsi să încheie raportul în urma anchetei, după ce va trece prin filtrul „etic” și se va parafa și șampila.

Informația legată de fata însărcinată ne-a venit singură, din gura câtorva băieți, care vorbeau de acest lucru la modul cel mai normal cu putință, fără să fie absolut nimic șocant. Având în vedere faptul că practicile adoptate în Centrul cu pricina, în special după interviul realizat cu fata care a făcut sesizarea ONG-ului, practici ce încurajează bullyingul asupra „denunțătorilor”, nu ne vom „trăda” sursele. A pățit-o „Alexandra”, fata cu sesizarea, nu vrem să mai pățească și alții. Din păcate, acestea sunt și singurele, căci cei puși să dea o minimă educație acelor copii preferă să închidă ochi, urechi și mai ales guri!

Ce se va întâmpla cu fata respectivă, când va naște, ce va face după, ce se va întâmpla cu acel copil născut de o copilă, probabil vom afla după împlinirea faptului, dacă nu din gura celor îndreptățiți să o facă, atunci din alte surse.

Paradoxal, cei care în urmă nu cu mult timp ne ajutau cu deschidere să facem un material despre mămici minore, acum ne închid ușile-n nas și nu au habar de curtea proprie!

Centrele de acest tip, moștenire a comunismului, deși modernizate și „umplute” de condiții, nu țin pasul cu vremurile, iar acest lucru este demonstrat de casele de tip familial care există deja în județ, un proiect care aduce această schimbare în sistem.

O astfel de casă vine nu numai cu schimbarea denumirii și a locațiilor, dar și cu o schimbare de mentalitate, depășirea stadiului de „pușcărie pentru copii” asimilată caselor de copii. Bistrița (foto) și Năsăudul beneficiază deja cu succes de astfel de case, Becleanul fiind prins de asemenea într-un astfel de proiect. Până atunci, însă, se impune o schimbare de mentalitate în tot ceea ce implică sistemul în sine, de la educator la director, de la psihologia comunistoidă la una adaptată vremurilor și copiilor, cu toate problemele lor actuale.

Cel mai dureros din toate aceste povești este minciuna și ascunderea problemelor! Ce pot învăța acei copii instituționalizați din comportamentul celor care ascund fapte și mai ales mint și neagă faptul că le-ar cunoaște?!

Adauga comentariu