EXCLUSIV - Radu Moldovan despre Provincia Transilvania Nord: „O replică la o altă platformă politică. Nu subscriu la așa ceva!”

În cursul zilei de 11 decembrie, primarul municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheș, citat de agențiile de presă, susținea ideea înființării „Provinciei Transilvania Nord”, un fel de alianță PSD a județelor Maramureș, Satu-Mare, Sălaj și Bistrița-Năsăud, o alianță pe care acesta o vede ca o unire de forțe administrative și economice, nu politice.

Bistrița-Năsăud a fost menționat de Cherecheș ca parte a acestei înțelegeri, alinață care are deja stabilite datele pentru lansare la București (15 ianuarie 2019), dar și la Bruxelles. În cadrul acestei alianțe care, conform inițiatorului nu se dorește a fi una politică, ci una mai degrabă economică, este pomenit și județul Bistrița-Năsăud:

„Vom lansa până în 15 ianuarie 2019 Provincia Transilvania de Nord, o asociere a preşedinţilor de consilii judeţene de la Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ de la Baia Mare, Satu Mare, Zalău şi Bistriţa, alături de primarii de oraşe şi municipii din cele patru judeţe. Scopul este consolidarea statului romîn prin dezvoltare economică a zonei, o orientare spre competivitatea globală. Nu dorim să apărem ca o replică a Alianţei Vestului, nu suntem un proiect cu tentă politică, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord. Prin acest demers nu ne dorim să avem o relevanţă doar la nivel regional sau naţional, ci să construim ceva bun şi pentru Europa şi să sprijim demersul european de a aduce, de exemplu, Ucraina, mai aproape de stabilitate şi echilibru” – a declarat Cătălin Cherecheș, citat de Mediafax.

Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, dar și președintele PSD BN, a aflat de această alinață de la stiridebistrita.ro și susține că nu a fost contactat în acest sens de nimeni și nu dorește să se afilieze unui proiect „replică” a Alianței Vestului:

„N-am fost contactat de nimeni, aud pentru prima dată de la dumneavoastră despre acest subiect, nu înțeleg despre ce e vorba, care este scopul, rolul și rostul. În principiu, vreau să subliniez încă de la început că nu cred în separarea Transilvaniei de țară, mai mult decât atât, cred că în anul Centenar este un subiect cel puțin nepotrivit să creem noi o altă provincie al cărui scop nu pot să-l văd. S-ar putea să fie o replică la o altă platformă politică anunțată, căci din punctul meu de vedere Alianța Vestului este o platformă politică, sau mai degrabă o răfuială în interiorul PNL, un grup de primari PNL ce vor să-i arate pisica lui Ludovic Orban înainte de europarlamentare sau de alte momente în care se negociază poziții pe liste”.

Președintele CJ BN este dispus la discuții în interiorul Transilvaniei legate de proiecte care vizează și Bistrița-Năsăud, dar nu crede în alianțe și provincii înființate în scop de imagine sau populist:

„Cred că România în momentul de față are nevoie de unitate, n-am absolut nimic împotrivă ca împreună cu colegii mei din administrația Transilvaniei, primari, președinți de CJ-uri, să discutăm despre proiecte de dezvoltare, să discutăm despre infrastructură, să discutăm despre modul în care am putea să urgentăm construcția de autostrăzi, de drumuri expres, oricând sunt dispus la așa ceva, dar cred că protocoale pe alianțe sau provincii sunt încercări de manipulare a opiniei publice prin faptul că prin aceste protocoale se pot atrage fonduri europene direct de la Bruxelles, am rugămintea să nu se mai manipuleze oamenii, pentru ca atât timp cât nu exiști ca unitate administrativă, ca regiune, nu se pot atrage niciun fel de astfel de fonduri, altele decât cele care sunt prevăzute și negociate de statul unitar și independent România”.

Ca și model de conlucrare între județe, Radu Moldovan susține faptul că discuțiile se pot purta și fără alinațe sau provincii, un exemplu fiind o conductă de gaze care tranzitează Bistrița-Năsăud și merge către Suceava:

„Din punctul meu de vedere va exista toată deschiderea pentru orice tip de discuție care se poate face în jurul unor proiecte de dezvoltare a Transilvaniei, a județului Bistrița-Năsăud, de ce nu cu județul Suceava, la domnul Flutur, care ste aproape de noi, cu care am discutat deja despre posibilitatea unui proiect comun de aducere de gaze care să meargă pe Valea Bîrgăului spre Vatra Dornei și Suceava, dar aliante dintr-astea politice în care cineva de acolo să se promoveze electoral, eu nu subscriu la așa ceva”.

Radu Moldovan susține faptul că în România, singurele entități recunoscute la nivel european care pot atrage fonduri sunt regiunile deja existente, Regiunea Nord-Vest fiind singura de acest fel din zonă care are temei legal, altele fiind doar o încurajare a autonomiilor cerute deja de alte regiuni din țară:

„În momentul de față noi avem o regiune de dezvoltare Nord-Vest în care, pe lângă cele patru județe din „provincia Transilvania Nord” mai sunt prezente și județele Bihor și Cluj. Aici avem un comitet director, există o adunare generală cu mai mulți membri, iar acolo discutăm proiecte de dezvoltare de alianțe economice. Existăm într-un stat cu o anume legislație. Dacă cineva vine cu propuneri de îmbunătățire a legislației în acest domeniu, nu aș avea nimic împotrivă să susțin, dar nu aș încuraja discuții de genul separăm, creem o altă provincie, acestea sunt total neproductive și am alimenta alte zone care cer tot felul de autonomii”- a concis Radu Moldovan.

 

Comentarii

jonie_2018

15.01.2019 05:40

ba tata ia-ti crucea din spate... jignesti poporul roman tu esti vandut dracului,psdistule

Adauga comentariu