EXCLUSIV: Pomohaci, imagini cu el la varsta de 19 ani predicand la o nunta ca membru al SECTEI Oastea Domnului, inainte de Revolutie! Ce tanar era!

Televiziunea NCN va prezinta in exclusivitate imagini rare cu fostul preot Cristian Pomohaci cand nu avea nici 20 de ani. Sunt imagini rare filmate in mai 1989, la o nunta in judetul Salaj, o nunta tinuta cu mare alai, dar intr-un pur spirit religios.

Impresia generala este ca asistam la o nunta de penticostali, judecand dupa discursurile inflacarate, tanguieli si cantece. Insa am gresi daca am spune asta.

Este o nunta ortodoxa, insa tinuta de o secta a Bisericii Ortodoxe, o secta foarte agresiva si repudiata zeci de ani de BOR - Oastea Domnului, si ea cu o istorie aparte, la care vom face referire.

Insa imaginile sunt cu adevarat interesante si din alta perspectiva. Suntem in mai 1989, ultimul an in care dictatorul Ceausescu a mai domnit peste Romania. E mijlocul anului si finalul unui deceniu trist pentru Romania in care mai toate cultele religioase au fost reduse la tacere prin opresiunea instalata de Securitate.

Este cu atat mai important sa remarcam ca membrii sectei ortodoxe Oastea Domnului isi afirma credinta cu tarie, public, ba chiar si filmeaza nunta, fara sa para ca se tem de sistemul represiv comunist.

La nunta, participa un mare reprezentant al sectei Oastea Domnului, unul dintre fondatorii sectei ortodoxe, Traian Dorz, poet si detinut politic, un om cu adevarat special ce a facut 17 ani de inchisoare, condamnat de comunisti pentru crezul sau ortodox.

Astazi, Oastea Domnului este considerata mișcare a ortodoxiei militante, insa la acea vreme a fost declarată „secta cea mai periculoasa”. Traian Dorz, participant la nunta pe care o evocam, mai avea sa traiasca doar o luna dupa eveniment. Din pacate, nu a mai apucat sa il vada pe Ceausescu inlaturat, nici sa vada cum Oastea Domnului este reabilitata.

 

Pomohaci, 19 ani, vorbeste cu patos si canta ca "frate" al sectei Oastea Domnului

 

La nunta, printre invitatii indestul de importanti care au fost lasati sa cuvante, se distinge un tanar, la acea vreme avea 19 ani si jumatate, pe numele sau Cristian Pomohaci, astazi celebru cantaret de muzica populara si fost preot, scos din preotie de BOR in urma dezvaluirilor facute de Ziar de Cluj despre actele sale de pedofilie si condamnat la inchisoare cu suspendare pentru evaziune fiscala.

Chiar daca foarte tanar, Pomohaci vorbeste cu acelasi patos si ii farmeca pe cei prezenti. Acum intelegem de ce Pomohaci a devenit un fenomen in ortodoxie, era o mica vedeta si pe atunci. Insa popularitatea de dupa Revolutie, l-a facut sa sara adeseori parleazul dintre credinta si lacomia pentru bani si faima.

Merita sa remarcam si faptul ca Pomohaci era la acea vreme membru al sectei ortodoxe Oastea Domnului, prezenta acolo, faptul ca vorbeste invitatilor si, mai ales, faptul ca se considera "frate" indicandu-l ca membru plin al Ostii.

 

Dati play pe materialul video difuzat de NCN si nu uitati sa dati share!

Adauga comentariu