EXCLUSIV / Cel mai important sondaj despre localele din 27 septembrie din inima Ambasadei SUA la Bucuresti. Cifre SOC, mai ales ca raportul este foarte PROASPAT, adica 25 septembrie. VEZI pe cine văd americanii câștigători în Bistrița-Năsăud!

E ca un facut: la fiecare ciclu electoral, case de sondare fantoma sau institute sociologice arondate partidelor politice ori case independente si serioase arunca in spatiul public cercetari sociologice mai mult sau mai putin relevante, unele folosite ca arme de manipulare, altele incercand sa ofere o radiografie de moment a optiunilor politice din Romania. Dar, niciodata, in presa nationala nu au aparut cercetari sociologice care sa aiba o legatura directa sau indirecta cu Licuriciul Mare, adica SUA, partenerul strategic al Romaniei, sau cu bratul sau diplomatic, Ambasada SUA la Bucuresti.

Premiera va fi semnata azi de Ziar de Cluj, o publicatie locala care, in ultimii ani, a dat multe exclusivitati cu imapct national. Publicam acum cel mai proaspat raport sociologic comandat de Ambasada SUA unei case de sondare cu puternice legaturi americane, ca sa nu zicem FOARTE agreata: Public Affair Solutions, sucursala din România a McGuireWoods Consulting, una dintre cele mai importante companii de afaceri publice din SUA, care il are ca deputy managing director pe Codrin Scutaru, fost secretar de stat in Ministerul Muncii, consilier pentru afaceri europene în cadrul aceluiași minister, consilier pentru politică socială la Cabinetul Primului Ministru Victor Ponta, precum și consilier al secretarului de stat pentru educație. Codrin Scutaru are o vastă experiență în dezvoltarea de strategii de afaceri publice pentru clienți din diverse industrii, precum și în consultanță strategică privind evaluarea riscurilor politice și de afaceri.

El a preluat pozitia aceasta importanta din cadrul sucursalei rormane a McGuireWoods Consulting de la Nadia Crisan, o romanca ce, cu totul intamplator, a fost diplomat roman in cadrul Ambasadei Romaniei la Washington.

Daca mai e nevoie de un argument decisiv al legaturii acestei sucursale/case de sondare si consultanta cu SUA sa spunem ca fondatorul McGuireWoods Consulting este nimeni altul decat James Hodges, 63 de ani, fost Guvernator al statului Carolina de Sud.

Ziar de Cluj a intrat in posesia celei mai proaspete cercetari sociologice comandate de Ambasada SUA pentru uz intern. Raportul este semnat de Public Affair Solutions si este de vineri, 25 septembrie 2020, ceea ce il face semnificativ, dar nu decisiv si exhaustiv, caci multe lucruri se pot intampla duminica, in ziua alegerilor. Totusi, este important sa vedem ce referinte a primit Ambasada SUA, altfel foarte discreta in asemenea demersuri, despre jocul electoral care va influenta decisiv coloratura politica din Parlamentul Romaniei si administratiile locale din urmatorii 4 ani din Romania, partener strategic de prima importanta pentru SUA.

Sa mai facem o precizare: Ziar de Cluj si societatea editoare nu au legaturi cu Ambasada SUA sau entitati agreate. Nu am luat niciun grant si nicio finantare de la ONG-uri, think-tank-uri false si/sau companii americane pentru vreun lobby. Nu dorim sa influentam in niciun fel jocul electoral de duminica, insa publicam tocmai pentru ca, in anii trecuti, toate ziarele nationale au publicat in ziua votului, oricare ar fi fost el, sondaje, estimari si exit-polls.

O fi cercetarea asta importanta pentru ineditul ei, caci e ceruta de Ambasada SUA, dar alegerea finala va apartine, speram cu tarie, cetatenilor Romaniei.

Sa nu uitam deci ca e vorba de rezultate estimative. In fapt, cercetarea sociologica nu ofera procente, ci "potential outcomes", folosind mereu expresii de genul "leaning on", adica rezultatele INCLINA SPRE un anume castigator din fiecare judet al Romaniei.

BISTRITA-NASAUD

Americanii il considera pe Radu Moldovan drept castigatorul fara drept de apel al competitiei electorale. Moldovan e unul dintre cei mai performanti alesi locali ai PSD la nivel de judete, dar care a avut o problema mare in a impune o noua linie politica la nivel de municipiu resedinta de judet. Americanii considera insa ca Cristian Niculae va castiga si Primaria Bistrita. Subiect inchis pentriu PNL, dupa o campanie liberala fara vlaga. Dupa aceasta victorie, Moldovan va deveni si mai important in ecuatia nationala a PSD, mai ales dupa flerul politic de a fi varful de lance al sustinerii lui Vasile Dancu la sefia Consiliului National al PSD, unii cotandu-l pe Dancu drept viitorul presedinte plin al PSD.

Materialul integral il puteti citi pe Ziar de Cluj, acolo unde veti regasi analizele pentru toata tara, inclusiv Bucuresti.

 

PS: Nu furati din acest articol fara sa citati. Suntem singurul ziar local din Romania care traieste din abonamente online. Macar atata respect: sa platiti abonamentul si sa ne citati. La vot cu voi, indiferent cu cine votati!

Adauga comentariu