Eu, cu cine votez? Este o întrebare legitimă, pentru că MĂ VOI DUCE LA VOT! Tu... ce faci?! O lași pe Doina Pană să mergă la Bruxelles?

Se apropie cu pași repezi ziua de duminică, 26 mai, o zi foarte importantă din calendarul electoral al acestui an. Mai este încă una, dar avem o vară și o toamnă întreagă să ne gândim la ea. Acum vorbim de duminica votului pentru euroalegeri...

Alegerile europarlamentare nu au constituit o prioritate pentru alegători până acum, deoarece interesul nu a fost unul local, de imediat impact, cu rezultate vizibile la nivel de unități administrat-teritoriale locale, așa cum sunt alegerile locale, sau cu implicații politice la nivelul parlamentului național, în cazul alegerilor generale.

Greșit, total greșit! În urma ultimelor euroalegeri, la Bruxelles au ajuns, din ignoranța a peste 67% dintre români în 2014, diferiți politicieni pe care timp de cinci ani i-am scuipat, i-am înjurat, am făcut mișto de ei: Dăncilă, Grapini, Macovei, Buda, iar lista poate continua. Ce-i drept, nici actualele liste de partid nu au academicieni, dar avem cea mai puternică armă în mână (denumită generic ștampila de vot) cu care să influențăm, într-un fel sau altul, rezultatul final al componenței lotului național al politicienilor pentru Bruxelles.

Să vă dau un mic exemplu local în care arma electorală, dacă e folosită, poate trimite sau poate refuza accesul în Parlamentul European a doamnei Doina Pană. Fostul ministru ocupă poziția a 15-a pe listele europarlamentare ale PSD, fiind bistrițeanul cel mai bine plasat, din punct de vedere al eligibilității, pe o asemenea listă. Pentru a fi sigură de un loc la Bruxelles, Doina Pană trebuie să se roage pentru un scor electoral național al PSD care să depășească 40%. Și la un scor de 35% Doina Pană are aproape sigur un loc de eurodeputat, în acest caz PSD-ul prinde 12 locuri, dar vor mai exista și redistribuirile. Iar dacă mai punem la socoteală faptul că pot exista candidați aflați pe un loc superior doamnei Pană pe listele PSD care să renunțe, atunci bistrițeanca își poate face euro-bagajul.

Ce înseamnă asta la nivel local? Conform ultimelor sondaje si aproximări, PSD în BN ar face un scor electoral de 30-32 de procente, ceea ce s-ar înscrie în media națională. Cu o mobilizare puternică a electoratului propriu, devotat și conștiincios, PSD-ul lui Radu Moldovan poate ridica scorul la 35-38%, iar asta nu e o glumă!

Cu alte cuvinte, un cetățean cu drept de vot care vrea să susțină accederea Doinei Pană în Parlamentul European, sau pur și simplu vrea să-și susțină favoriții din PSD, TREBUIE să meargă la VOT! În altă ordine de idei, există cel puțin pe bulevardul facebook o mulțime de postaci care aruncă constant cu flegme și plăcuțe suedeze în dreptul fostului ministru și al PSD în general. Dacă acești postaci, dar și restul electoratului local care NU vrea ca Doina Pană să ajungă la Bruxelles, ar ieși la vot, bistrițeanca ar sta acasă. Deci, și în acest caz este MUSAI să mergi la VOT!

Un alt mare avantaj al PSD-ului, indiferent că e vorba de Bistrița-Năsăud sau de România, este dat de ABSENTEISMUL din ziua votului. PSD-ul are un electorat stabil și, după cum spuneam mai sus, disciplinat, conștiincios și devotat. Ei merg la vot constant, nu au nicio jenă legată de întrebarea „eu cu cine votez?”. Acest electorat nu boicotează pe nimeni prin non-prezență la vot, din contră, încearcă să-și aducă cu ei DOAR pe cei de care sunt siguri că vor pune ștampila pe trandafiri. În schimb, acest electorat poate fi contracarat prin ieșirea celorlalți la vot, chiar dacă se merge pe ideea unui vot negativ. Oricum așa se votează în România de 30 de ani...

USR-ul și PLUS-ul lui Cioloș au câștigat mult teren în ultima perioadă, dar e un teren câștigat doar la nivel declarativ, sau în sondajele plătite de unii sau alții. Pe facebook există partizani și adepți ai acestor curenți polițici, dar e numai la nivel de PAPAGALISM. Vreți să fiți pragmatici? IEȘIȚI LA VOT! Dar, atenție, nu e o problemă rezolvată, căci va trebui să aduceți cu voi, nu neapărat pe aceeași linie în intenția de vot, încă două-trei persoane. Aveți de unde: din cei peste 60% care nu s-au prezentat la vot la ultimele scrutine.

Din păcate, liberalii sunt varză! Singura forță de dreapta care ar trebui să facă față și singuri provocării „ciumei roșii”este măcinată din interior de orgolii. Valul general negativ la adresa guvernării PSD-ALDE, pe principiul votului negativ, a ridicat cota PNL peste nivelul real de adulație, dar asta ar trebui să fie șmecherește jucată de conducerea națională și de cele locale.

Eu personal voi vota cu această singură forță clasică de dreapta. Poate că aș mai avea și alte opțiuni, dar îmi dau girul nu ca un vot de blam pentru PSD, ci ca un vot de încredere, speranță și optimism în ceea ce privește o relansare al dreptei. Speranța moare ultima, ha ha ha...

Votez lista PNL pentru că am identificat câteva nume care îmi inspiră încredere: Rareș Bogdan, Siegrfied Mureșan, Adina Vălean, Marian Jean Marinescu sau Dan Motreanu. Nu mă interesează Buda, Blaga, Falcă sau Hava. Cu excepția clujeanului Buda, restul nu vor pleca efectiv, sau se vor întoarce, căci „localul” e mai important pentru ei. Poate și Rareș Bogdan, dar e o „locomotivă” bună.

Indiferent de opțiunile mele sau ale tale, de ideea unui vot de blam (negativ) sau de cea de susținere, nu există decât o singură cale, un singur drum pentru a schimba sau, după caz, pentru a certifica situația politică actuală: drumul către cabina de VOT!

Chiar dacă ai deja alte planuri pentru duminică, un grătărel dacă ne permite vremea, o destindere în familie, sau pur și simplu ai chef de o puturoșeală casnică, gândește-te că tot trebuie să ieși din casă, poate să-ți iei țigări, bere, pâine sau ce-o fi... Ia și buletinul cu tine și intră în secția de votare!

N.B.: Atenție! Pe facebook nu există secții de vot!

 

Comentarii

Vizitator

23.05.2019 12:35

Motto:„Bistriță supusă, mergi la vot, contează!”(Imnul Pârtiei Cocoș)Comparati si judecati, ce am fost si ce am ajuns:-Imaginea lui Ştefan cel Mare este legată de celebra frază rostita in piesa „Apus de Soare"de Barbu Ştefănescu Delavrancea:  „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor". - Pe 25 octombrie, 2011 Regele Mihai s-a adresat Parlamentului Romaniei, la mai bine de jumatate de veac de la abdicare, cu un memorabil discurs in care spunea: "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri"-Rovana Plumb s-a apucat sa declare  ca Romania este "tara lui Liviu Dragnea" la mitingul din 11 mai, 2019, tinut la Galati: „PSD reprezintă cel mai bine interesele României oriunde, în Europa și în lume. PSD are cel mai bun program de guvernare din ultimii 30 de ani datorită unui lider cu viziune, un om care-și iubește țara, țara lui Liviu Dragnea, președintele PSD.”

Adauga comentariu