Este Bistrița o posibilă atracție pentru un city-break? Portofelul turistului se deschide, dar nu prea are pentru ce...

City-break este un termen din limba engleză ce definește o excursie urbană de două-trei zile, în care timpul de deplasare până în locația respectivă să nu depășească 4-5 ore. Această expresie s-a delimitat, în opinia vânzătorilor de pachete turistice, la orașe din afară țării, respectiv capitale ale țărilor europene unde se poate ajunge relativ repede cu avionul.

Se pot face însă și city-break-uri interne, la fel de rapide ca și deplasare, scopul și rezultatul fiind același: relaxare de weekend (și nu numai) cu posibilitatea cunoașterii și vizitării unui oraș românesc. Fără să-și dea seama, bistrițenii fac foarte des astfel de city-break-uri, ciuntind puțin din timpul de ședere, reducându-l la maxim două zile. Cea mai frecventă localitate vizitată de bistrițeni este Cluj-Napoca, dar și Vatra Dornei sau Târgu-Mureș.

Recomandări pentru astfel de mini-vacanțe pot veni dinspre Piatra-Neamț, Baia-Mare, Alba-Iulia, Brașov, Iași sau Suceava, orașe cu potențial turistic „de week-end”, majoritatea având o „tematică” medievală. Oare Bistrița poate fi inclusă în preferințele turitilor de weekend?

Bistrița este una dintre cele șapte cetăți medievale care dădeau stema Transilvaniei – Siebenburgen – fiind amplasată strategic la granița dintre Transilvania și Moldova. Avem un edificiu impozant chiar în centrul orașului, Biserica Evanghelică, singura din toată regiunea ce dispune de un lift pentru accesul în turn, unul dintre cele mai înalte din turnurile medievale.

Drumurile de acces către Bistrița sunt toate bune, indiferent de unde se vine: Cluj, Mureș, Suceava sau Maramureș, ultimul fiind cu probleme doar pe partea maramureșenilor. La capitolul cazare avem unde găzdui city-break-ării, indiferent de pretenții. Hotel de 5 stele avem (Metropolis), la fel și la categoria de 4 stele (Coroana de Aur, Ozana). Sunt și multe pensiuni primitoare în jurul orașului, singura problemă ar fi momentul ales, căci s-a mai întâmplat ca locurile de cazare să nu fie suficiente, în special atunci când în oraș se mai întâmplă câte ceva (Campionate Mondiale de Culturism, Nunta Zamfirei, etc.).

Nici la mâncare nu stăm rău, căci oferta restaurantelor bistrițene este chiar una bună. La fel ca și în cazul hotelurilor, restaurantele pot satisface orice pretenții gastronomice. Iubitorii meniurilor simandicoase pot să-și delecteze papilele gustative cu preparate de „master chef” (Rapsodia, Villa), iar cei îndrăgostiți de „tradițional” chiar au de unde alege (Terasa Doamnelor, Corida, Old House, Taverna Dogarilor, etc.).

Singura problemă a excursioniștilor de week-end în Bistrița este „ce vizităm?”. Biserica Evanghelică este deschisă și se poate vizita. La fel și Muzeul Județean, în funcție de programul expozițional al perioadei. Ștradul Municipal nu-l recomandăm, este unul mic și foarte aglomerat (atunci când este deschis). Parcul Municipal este frumos dar mic și neîncăpător.

Nu există ghizi ai orașului. Punctele de informare turistică sunt închise în week-end, evident. La hoteluri rar găsești câte un pliant cu orașul. Ar fi traseele pasajelor, dar fără o minimă informare, turiștii habar n-au de existența lor! Poate că vor să afle câte una-alta de Ansamblul Sugălete sau Biserica Evanghelică. Se vor mulțumi cu câteva plăcuțe explicative montate pe ziduri. Dacă vor să ajungă în Parc, pe lângă Zidul Dogarilor, să întrebe în stânga sau în dreapta!

Existră și un site „de promovare” al Cetății Bistriței unde se pot regăsi traseele turistice. Ceea ce nu se vede însă pe site este starea respectivelor pasaje, unele dintre ele fiind deja „rodate”. Dacă ceea ce au făcut înaitașii bistrițenilor în oraș a dăinuit secolelor, niște amărâte de pasaje nu au rezistat nici 3 ani, pavajele fiind desprinse sau foarte prost puse. O plimbare pe „fleoaștăr” te poate costa o pereche de papuci, dacă nu ești atent.

Fântânile arteziene sunt scăldătoare pentru anumite elemente conlocuitoare, cerșetorii dau buzna peste tine la terasele de pe Pietonal, iar singurul lucru ce-i rămâne turistului de făcut este o plimbare de seară pe Bulevardul Republicii unde poate opta pentru un răsfăț la una din puținele terase de la capetele acestuia.

În rest, Bistrița este frumoasă, liniștită și curată. Cel puțin asta vor vedea acei turiști care nu sunt interesați de cartiere, e și normal să fie așa, acolo unde iluminatul public i-ar scoate rapid de pe trasee. Multe voci ale unor turiști de ocazie au avut numai cuvinte de laudă asupra Bistriței, ceea ce ne dorim să rămână așa. Ne mai dorim însă ca acest segment cu potențial imens, cel al turismului, să fie cât mai serios tratat de autorități. Este acel „ceva” care poate ridica orașul din punct de vedere economic, cu o strategie coerentă și corectă, implementată real, nu numai pe hârtie.

În Bistrița, din punct de vedere turistic, se rămâne 0,8 nopți pe cap de turist, ceea ce ne spune clar că acest oraș este vizitat cu preponderență doar ca tranzit spre alte destinații. Sunt multe variante de mărire a acestui număr de nopți petrecute în orașul nostru, de la exploatarea inteligentă a tentei medievale a urbei, până chiar la un turism viticol, spre exemplu, acolo unde s-ar câștiga cel puțin o noapte de cazare în plus.

Alba Iulia, Oradea, Piatra Neamț și chiar Baia Mare profită de această „mină de aur” ce se numește city-break. Acolo găsești informații „updatate” despre localitate, chiar și ghizi cu vaste cunoștințe despre oraș, volubili și cu un dezvoltat simț al umorului. Bistrița e prea comodă pentru o așa deschidere, deși potențial există, iar turiștii vin cu portofelele la ei. Pleacă fără prea mari revărsări de numerar, dar cu impresii bune despre oraș. De pierdut, tot noi pierdem, dacă nu la imagine, cu siguranță la portofel!

 

Comentarii

bondaru™

04.05.2018 11:25

    Daca cineva (chiar si proprietarii ) se oboasea sa mai introduca si sa promoveze prin hoteluri, puncte de informare turistica, etc. si mocanita (http://mocanitatransilvaniei.ro/) mai era un mic castig pentru turism. In Maramures este dezvoltata o adevarata industrie turistica in zona legat de mocanita de pe Valea Vaserului. Si daca mai stau si ma gandesc bine mai gasesc obiective turistice mici care se pot puse in valoare, dar no, trebuie sa te mai duca si mintea.

Alex

04.05.2018 15:49

Daca si in Alba Iulia am ajuns sa zicem ca se poate practica city break-ul, e cam nasol de Romania. Sa fim seriosi, oamenii de acolo traiesc din cetatea aia care e vizitata de 1 Decembrie cu ocazia Unirii, in rest e un orasel mai mic decat Bistrita in care chiar nu ai ce face, nu ai niste magazine de brand international, nu ai nimic. O plimbare prin cetate si la revedere.

Rian Farcasiu

04.05.2018 16:08

Alex, se poate să ai dreptate în parte... Alba Iulia este vizitată constant, nu numai de 1 Decembrie. În orice week-end Cetatea este plină de turiști și sunt activități aproape tot timpul acolo. Șederea în Cetate timp de o zi îți cam ocupă timpul, asta dacă vrei să vezi o schimbare de gardă, să vizitezi cele două mari lăcașuri de cult, Sala Unirii, sau să te plimbi prin șanțurile Cetății, frumos amenajate. Seara poți prinde și un mic show cu torțe, iar terasele din interiorul Cetății sunt destule și variate. În rest, ai dreptate, nu ai ce face în Alba Iulia. Cu toate acestea, site-urile de specialitate spun că rata de ședere în Alba Iulia este de 1,8 nopți pe cap de turist, cu O ZI mai mult decât la Bistrița.

Alex

07.05.2018 15:54
Ai dreptate Rian, e ok sa vezi un schimb de garda, dar intamplator am stat o perioada in Alba Iulia cu ceva probleme de servici si te rog sa ma crezi ca innebunesti de plictiseala. In cetate, se organiza un eveniment sau ceva o data la nu stiu cat timp, caruia i se facea o reclama pe cinste, dupa care singurul lucru pe care am putut sa-l fac a fost sa ma plimb aiurea prin cetate, printre tarabele unele chiar tiganesti. S-a intamplat sa merg si de 1 Decembrie, atunci pur si simplu se calca lumea in picioare in cetate la micii care sfaraiau pe gratare, dupa o parada militara execrabila (2 masini de jandarmerie si cativa militari defiland). ATAT. In rest, eu personal, nu am avut ce vizita sau ce vedea acolo. Aici exclud nervii creati datorita "bulevardelor" din oras, cu o singura banda pe sens, un fel de strada Ispirescu la noi. Cine stie, poate ca lumea merge pentru cetate de pe o zi pe alta. Dar parerea mea strict personala, e ca termenul de city-break e mult prea mult pentru Alba Iulia

Adauga comentariu