Elevii bistrițeni se tem de represaliile profesorilor dacă își „deschid gura”! Mai mulți tineri de la „Andrei” se simt amenințați de anumiți profesori: „Până acum am fost rea?! Vă arăt eu cum e să fii rea!”

În urma materialului publicat de stiridebistrita.ro ce făcea referire la o anumită profesoară ce îndemna copiii claselor primare să stea cu mâinile ridicate și să fluture o broșură, mai mulți elevi care au avut „curajul” de a „completa” prin comentarii atât la știre cât și pe facebook informații referitoare la comportamentul unor cadre didactice din liceul respectiv, au fost „luați în vizor” și se tem de represalii.

Elevi ai Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița au avut curajul de a relata anumite comportamente ale unor profesori certați cu timpurile actuale, niște tovarăși care încă mai cred (și speră) într-un regim represiv și totalitar.

Conform celor declarate de elevi în comentariile apărute, tovarășa porfesoară Ica Cira, fostă directoare la o anumită Casă a pionierilor, precum și tovarășul Gheorghe Pop, un preusdo activist naționalist, au comportamente deloc pedagogice și total deplasate, în special în cursul orelor.

Un incident semnalat de mai mulți martori a avut loc tot în cadrul manifestărilor de tip „Cântarea României” ce s-au desfășurat în data de 9 mai 2018 în curtea CNAM, atunci când, un grup de tineri din clasele superioare, probabil a XII-a, care nu s-au aliniat în careu și nu au vrut să stea țintiți la spectacol, au fost apostrofați aproape de violențe fizice de către tovarășul Pop, profu de mate:

Asta nu e nimic! La acelasi eveniment am fost martori la cum domnul profesor de matematica Pop Gheorghe a inceput sa injure elevii de clasa a XII-a pentru ca nu s-au aliniat initiativei lor jalnice, care ii priva pe elevi de recreatia mare. Acesta a fost foarte violent verbal si ar fi ajuns la violenta fizica daca nu ar fi fost oprit de o alta profesoara” – a spus unul dintre martorii la acel eveniment.

Comentariile ce relatau anumite aspecte legate de profa de geogra, Ica Cira, au luat amploare, mulți dintre elevi catalogând-o ca lipsită de profesionalism, comunistă, jignitoare sau chiar despotică. Majoriatea celor care „beneficiază” de cunoștințele și educația respectivului profesor consideră prezența acesteia la ore ca un afront adus nu numai materiei pe carte aceasta încearcă să o predea, dar și sistemului de învățământ românesc aflat în plină reforma:

Cât despre atât de bine cunoscutele "critici constructive" specifice dânsei, pe care le auzim în fiecare oră, evident, în momentele în care nu vom mai deveni oameni de succes, ci doar cei care "sting lumina în urma celor care pleacă", nu are nicio relevanță dacă suntem din zona urbană sau rurală, toți suntem văzuți la fel de incapabili, inculți. Personal, nici nu aș fi atât de controversat în cazul în care stilul acesteia ar da și roade, dar având în vedere nu doar faptul că majoritatea elevilor știu geografie exclusiv din propria lor cultură generală, de care nu duc lipsă, absolut toți elevii dânsei afișează o grimasă plină de dispreț înainte de ora de geografie” – constata cu amărăciune un alt elev.

Exemplele ar putea continua, dar nu am face altceva decât să le repetăm la nesfârșit. Acești copii trăiesc un adevărat coșmar psihic în fața anumitor cadre didactice, niște rămășițe ale unui sistem deplorabil și regretabil. Faptul că acești elevi au prins curajul de a relata aceste ieșiri în decor ale unor „personalități” nu ne face decât să sperăm că ei sunt pe drumul cel bun.

Este necesar de făcut o remarcă! Majoritatea comentariilor au fost și sunt de bun simț, ceea ce denotă că ele vin din partea unor elevi educați și deloc proști. Inclusiv autoironiile acestora ne fac să credem faptul că ei se ridică cu mult peste nivelul profesorilor de tipul celor doi aminitiți aici.

Atenție, însă! Există posibilitatea de a stigmatiza pe cineva care, până la urmă, își face meseria așa cum consideră. Rău sau bun, un profesor ar trebui să aibă anumite calități. Poate nu este doctor în pedagogie, dar își cunoaște materia și o predă ca atare. Poate că nu a absolvit la Sorbona, dar are calități umane de excepție.

Nu trebuie să cădem într-o pantă greșită și să lovim mișelește o persoană care a greșit, probabil, la un moment dat, sau să interpretăm un gest în virtutea unor inerții.  Voi, tinerii ce azi studiați într-o oarecare unitate de învățământ, aveți și drepturi, dar și obligații. Sunteți frumoși și deștepți! Folosiți-vă calitățile în favoarea voastră.

Asta nu înseamnă că inteligența voastră trebuie jignită, cu atât mai puțin integritatea psihică și fizică. Nu mai tolerați comportamente abuzive din partea anumitor profesori, dar nici nu instigați. Indiferent de liceu, fiecare dintre voi aveți propria personalitate și mai ales un orgoliu în ceea ce privește numele școlii din care faceți parte. Mândriți-vă cu acesta, mândriți-vă cu acei profesori pe care-i simțiți parte din ființa voastră!

Dragi elevi! Nu să nu vă mai fie frică de anumite „repercusiuni”! Dacă aveți ceva de spus (și se pare că aveți destule), spuneți! Adresa noastră de e-mail scrie@stiridebistrita.ro vă stă la dispoziție, de asemenea și messengerul paginii noastre de facebook! Aveți filmulețe sau înregistrări audio cu tovarăși frustrați? Noi vă ajutăm să le faceți publice! Însă nu vom lua în seamă atacuri tendențioase asupra unor cadre didactice care își fac treaba la clasă, sunt implicate în educație și își pun viața în palmele voastre!

Comentarii

Lady Disaster

10.05.2018 19:36

Precum au spus si altii, in CNAM exista multe cadre didactice care merita tot respectul si care trateaza elevul ca pe un om normal, nu ca pe ceva prizonier care vine la scoala doar ca sa iti turuie 5 pagini de lectie dictata dintr-un manual vechi. Sunt in a XII-a si pot spune ca am intalnit multi profesori care m-au ajutat sa ma formez ca viitor adult si de la care am invatat multe despre viata care ma va astepta, incepand cu facultatea.Totusi, persoanele ca tovarasii Cira si Pop, sau ca "minunata" directoare Vlad Iuliana, nu fac altceva decat sa strice imaginea acestei unitati de invatamant. Nu regret ca am ales acum 4 ani sa vin la liceul asta, dar imi pare rau ca am dat de astfel de specimene intr-o institutie care, in teorie, e "de prestigiu". Totusi, trebuie sa nu uitam faptul ca orice padure are uscaturile ei. Singura diferenta ca unele uscaturi ies prea mult in evidenta.

Andreea C

10.05.2018 21:41
Felicitari elevilor care au avut curajul sa-si exprime opiniile intr-un mod civilizat si onest.O sa continui sirul exemplelor de situatii neplacute printr-o relatare personala,care de altfel m-a marcat profund,ca elev timp de 12 ani al prestigiosului CNAM.Citesc cu dezgust despre prof Gheorghe Pop care are acelasi comportament execrabil fata de elevii,considerand liceul un fel de mosie personala unde el este stapan si dicteaza tuturor ce sa faca,netemandu-se de sanctiuni sau de reguli. Noi am am avut ghinionul sa-l avem.ca profesor in clasa terminala,clasa a VIIi a,un an extrem de important care avea sa decida viitorul nostru liceu.Ei sa vedeti stres in randul parintilor dar si al elevilor pentru ca domnul profesor nu are nici o inclinatie spre profesia pe care o are,a reusit sa scada nivelul clasei si am fost obligati sa cautam in alte parti ajutor si meditatii la matematica pentru a evita un examen esuat la testarea nationala.Ce facea domnul profesor in timpul orelor va intrebati?Ei le analiza din cap pana in picioare pe unele colege mai dezvoltate corporal si le si atingea subtil din cand in cand, iar cand nu facea asta,era ocupat sa ne jigneasca si chiar sa fie agresiv fizic cu unii dintre colegi.La momentul respectiv eram atat de epuizati psihic si satui de el incat am vrut sa ne organizam patinti si copii pentru a cere inlocuirea lui dar ...dar pentru ca inca in Andrei domnesc frica si coerciția prin orice pret pentru a mentine o imagine pozitiva a liceului,nu s-a mai facut nimic.De aceea ij admir pe elevii care au indraznit sa vorbeasca. Si ca sa incheiem intr-o nota mai optimista sunt unii profesorii din Andrei de dragul carora m-as intoarce oricand in bancile liceului,domnului Valean care mi-a insuflat pasiunea pentru istorie,d-na Curtuius a carei cursuri le tin minte si acum si nu in ultimul rand ,domnului profesor de logica Ciutan Brumarel care este un om si profesor exceptional!

Black K!

10.05.2018 21:12

     Este trist sa aflam de astfel de cazuri la aproape 29 de ani de la revoluție. Se pare ca sistemul se bazează mult pe idei învechite in care elevul nu are dreptul la nimic si profesorul știe si ghidează tot. Toate reciclările pe care le fac nu par sa producă îmbunătățiri in metodele de predare a unora.   Desigur este insuficient sa ne uitam doar in curtea liceului, sunt convins ca inspectoratul știe exact "ce poame are in traista" doar ca face ce a făcut si in alte cazuri baga capul in pământ ca struțul. Cat despre elevi, este posibil sa aibă si ei o anumita vina însă, ca un cadru formator cu experiența ar fi trebuit sa poarte o discuție cu ei bazata, mai  degrabă, pe simbioza elev-profesor nu pe amenințări. P.S poate își face cineva o pomana si ne spune ce rezultate au cei doi profesori, sau  cum se descurca la o brigada, dar tare mi-e frica ca s ca doi  morcovi când e un control mai mare.

Elev

10.05.2018 21:35
De profesorii din CNLR cand scrieti?

Elev mândru de ...

10.05.2018 23:21

Niciodată... din păcate... Doar nu degeaba a ales să facă și comparații între licee, arătând doar partea bună a CNLR-ului și cea negativă (și exagerată) a CNAM-ului

tot ce e gresit...

10.05.2018 22:05
Liceul asta are un potential urias datorita elevilor capabili care intra aici cu rezultate frumusele, aratand astfel ca au intr-adevar o anumita capacitate.Anyway, din cauza profesionalismului , cu ghilimele de rigoare , de care dau dovada unii profesori, se plafoneaza totul.O vorba veche spune "cine nu are batrani sa-si cumpere" ,insa in liceul de fata nu se aplica aceasta vorba ! Intr-adevar , un profesor in varsta, este un profesor mai pregatit, un profesor care stie controla 30 de elevi, dar precum si in fcazul de fata, exista exceptii cand profesorii au simtit ca le-a trecut momentul dar totusi continua pentru o leafa de nimic, pe langa faptul ca ma gandesc ca au venituri frumusele din meditatii! Nu mi se pare normal ca tot ce se intampla in scoala asta sa fie controlat de o directoare dupa bunul plac si dupa prorprile reguli care satisfac nevoia de exercitare de putere a acestei doamne director.Suntem in punctul in care elevii se simt efectiv stresati inainte de anumite ore si nu neaparat din cauza faptului ca nu ar fi pregatiti ci pentru ca stiu ca urmeaza o ora in care psihicul sau imaginea lor va avea de suferit.M-am saturat de gesturi atat de obscene din partea unor profesori.Deja mi se pare ceva strigator la cer sa nu ai dreptul la o opinie in contrar cu ceea ce gandeste un profesor, sa iti fie frica mereu ca CIRA va spune ceva in fata clasei despre tine iar toti colegii tai vor rade si vei fii identificat ca fiind "catelul bland alu cira care tace".De ce nu se autosesizeaza inspectoratul ? Pentru ca doamna camelia tabara ii cunoaste probabil personal pe acesti profesori? Ne-am saturat de toti profesori care isi exercita in halul asta o "putere" asurpa elevilor prin frica !

Elev mândru de ...

10.05.2018 23:07

Sunt mândră să afirm că sunt elevă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu”. Ar fi foarte frumos să nu se mai arunce cu cuvinte răutăcioase și rău voite. Sau, dacă tot se dorește o așa zisă metodă de a ajuta elevii, de ce nu sunt prezentate și părțile rele a altor licee? De ce Colegiul Național Liviu Rebreanu este pus într-o lumină bună, pe când CNAM (despre care, repet, sunt mândră) este denigrat atât de josnic? Cum se face că un jurnalist, ce se presupune devotat meseriei sale, corect, un bun informator, denigrează o instituție? Sunt sigură că un jurnalist trebuie să fie imparțial, complet și corect. Sunt sigură că un jurnalist nu are dreptul de a crea o impresie greșită despre o persoană sau despre o instituție.
Profesorii CNAM-iști m-au ajutat mereu, m-au sfătuit și au avut încredere în mine. Și nu doar în mine, ci în fiecare coleg.
În cea ce o privește pe doamna director Vlad Iuliana nu pot să spun decât că o admir. Își ia în serios profesia, explică excelent și este alături de elevi, ascultându-le părerile. Doamna profesoară Monica Strungar, pentru mine, este cea mai bună profesoară. Nu am crezut că voi ajunge să îmi doresc cu ardoare să învăț limba engleză, dar uite că, alături de acest om minunat, am reușit. Domnul profesor de sport, Grigore Nicolae, a fost întotdeauna alături de noi. Și lista este mult mai lungă. Nu am întâlnit nici un profesor care, din punctul meu de vedere, să facă de rușine această instituție minunată: „Colegiul Național Andrei Mureșanu”... instituție care mi-a devenit o a doua acasă(și am cunoscut mulți dintre aceștia). Sunt mândră că sunt CNAM-istă. Și așa voi fi întotdeauna. Repet, dacă vreți să „ajutați elevii să își exprime opiniile” faceți-o corect. Nu denigrați... Sau dacă o faceți, faceți-o în totalitate... găsiți lipsurile și din alte licee. Nu mai comparați și TERMINAȚI această concurență dintre cele doua colegii!!!
Mi-e rușine de ceea ce a devenit JURNALISMUL ROMÂNESC. Până acum am admirat persoanele ce practică acestă nobilă meserie... DAR ACUM NU POT SĂ ÎNȚELEG CUM POȚI SĂ FACI AȘA CEVA, CÂND EȘTI JURNALIST, UN STÂLP DE BAZĂ AL POPORULUI? Sper să nu mai citesc așa ceva, dar dacă se va continua, același lucru îl voi face și eu. VOI CONTINUA SĂ-MI CINSTESC COLEGIUL!!!

Z

10.05.2018 23:14

CNAM ESTE CEL MAI TARE!!!!!

Fosta eleva CNAM

11.05.2018 06:52

Profesorul ala de matematica e absolut ingrozitor. Tin minte ca m-a ridicat in picioare si m-a facut cu ou si otet o pauza intreaga datorita faptului ca am "indraznit" sa imi inchid caietul, DUPA ce se sunase in pauza si imi notasem deja tema de pe tabla, silly me. Asta se intampla acum vreo 8,9 ani. Ma gandesc ca trecerea timpului nu l-a schimbat. E jenant. De parca nu e destul de stupida si fara fucking rost matematica de liceu mai au nevoie si freaking Hitler sa o predea. Jaaalnic, ca in Romania.

Elev CNAM

11.05.2018 08:39

Dacă cei din Sportiv au reușit sa o dea afara din liceu , noi de ce nu putem ? Pentru faptul ca fostul ei soț a fondat CDI-ul ? Cred ca ar trebui sa se ia măsuri !

Lady Disaster

11.05.2018 08:47

Aaa, da, precum au spus si ceilalti: de CNLR cand spuneti? Ati tot scris aici de partile rele ale CNAM, dar de alte licee nimic. Nicaieri nu e doar lapte si miere. Nu mai puneti DOAR liceul meu intr-o lumina proasta. Fiind jurnalisti, ar trebui sa cercetati toate unitatile, nu sa aveti tinta doar pe una singura.

Elev

11.05.2018 09:03

In loc sa scrieti despre profesorii buni din CNAM,denigrati aceasta scoala cu cateva exemple negative si exagerate,cu siguranta.Eu una sunt mandra ca fac parte din aceasta scoala si ca am ales acest liceu al caror profesori sunt intelegatori si iti ofera libertate de exprimare.Cateva exemple ar fi domnul profesor Ciutan Brumarel,al carui respect pentru elevi nu poate fi comentat,sau doamnele profesoare Moldovan Duța,Strungar Monica,Cociș Ana Maria,profesorul de sport Nicolae Grigore,despre care chiar nu stiu de ce s-au scris comentarii negative,este un profesor foarte bun de educatie fizica,isi face treaba si respecta elevii.

Rian Farcasiu

11.05.2018 09:44

Stați liniștiți! Am început deja un mic periplu și prin celelealte licee. Ceea ce s-a întâmplat la CNAM a fost doar o scânteie, vom continua tematica și prin „vecini”. Nu încearcă NIMIENI nicio discreditarea a acestui colegiu, din contră, îl punem în valoare prin atitudinea voastră, a elevilor. Voi singuri povestiți de excepții și dați exemple de profi pe care-i îndrăgiți! Jos pălăria în fața voastră!

Elev CNAM

11.05.2018 11:29
Cum poti face asa ceva? Conteaza unde ajungi cu aceste articole si faptul ca este viral, dar cand priviti in urma sunteti mandrii de ceea ce ati realizat? Copii sunt usor de manipulat si tocmai asta ati facut. Nu aveti niciun drept sa denigrati imaginea unei institutii si a unor persoane.

CNAM-ist

11.05.2018 11:32
Cultura si civilizatia sunt doua trenuri care merg pe sine paralele si mereu in sensuri opuse. Trageti voi concluziile ;))

cetatean al mun...

11.05.2018 11:47

Nu va este rusine sa dezonorati aceasta nobila meserie prin comportamentul dumneavoastra? Cum puteti sa dormiti linistit? Nu va pare rau pentru modul josnic in care va realizati activitatea? Ar trebui sa fiti un stalp de baza al societatii. Nu ati auzit de cod deontologic? 

coco

11.05.2018 11:55

incet,incet CNAM revine la vechea denumire a anil03 1970 , deci BASTILIA.

Fan CNAM

11.05.2018 15:55

CNAM nu are decât fapte demne de respect. Elevii învață foarte bine, iar profesorii îi sprijină. Toți profesorii, chiar și Cira Ica și Pop Gheorghe, au reușit să îndrume cu succes copiii ce au ajuns să obțină rezultate bune la școală, concursuri și activități extrașcolare.

Elev CNAM

11.05.2018 21:00

Din pacate nu pot fi de acord cu dvs. Cei doi profesori mentionati mai sus sunt slab pregatiti,adreseaza cuvinte neadecvate levilor si nu isi au locul in acest colegiu. Stim cu totii ca stiuatia este cunoscuta de catre conducere. Desigur in acest liceu exista si profesori extraordinari, dedicati, care vin cu drag la scoala si foarte bine pregatiti. Imi pare rau ca doar sub protectia anonimatului avem curaj sa ne exprimam, de teama repercursiunilor.

Lady Bella

23.08.2018 02:29

Bravoooooooo ..nu pot sa-ti spun cit sint de bucuroasa ca se gaseste cite un destept(a) care sa incite si elevii din licee..nu este suficient ca scolile din ziua de astazi sau transformat in ceva bizar..in loc sa fim in uniforme sa invatam ce este disciplia incercam sa-i incurajam pe tineri ca ei sint cei care trebuie sa-i educe pe profesori..da drag jurnalist nu stiu unde-i fi facut d-ta scoala si cita educatie ai..dar sint sigura ca daca ai sau vei avea copii nu o sa fi mindru de articolul asta..incerci sa faci si din articolul asta ceva politic sa-i judei pe profesorii mai invirsta ca ar ca ar patii..ma doare sufletul cind vad   

Lady Bella

23.08.2018 02:29

Bravoooooooo ..nu pot sa-ti spun cit sint de bucuroasa ca se gaseste cite un destept(a) care sa incite si elevii din licee..nu este suficient ca scolile din ziua de astazi sau transformat in ceva bizar..in loc sa fim in uniforme sa invatam ce este disciplia incercam sa-i incurajam pe tineri ca ei sint cei care trebuie sa-i educe pe profesori..da drag jurnalist nu stiu unde-i fi facut d-ta scoala si cita educatie ai..dar sint sigura ca daca ai sau vei avea copii nu o sa fi mindru de articolul asta..incerci sa faci si din articolul asta ceva politic sa-i judei pe profesorii mai invirsta ca ar ca ar patii..ma doare sufletul cind vad   

Lady Bella

23.08.2018 02:30

Bravoooooooo ..nu pot sa-ti spun cit sint de bucuroasa ca se gaseste cite un destept(a) care sa incite si elevii din licee..nu este suficient ca scolile din ziua de astazi sau transformat in ceva bizar..in loc sa fim in uniforme sa invatam ce este disciplia incercam sa-i incurajam pe tineri ca ei sint cei care trebuie sa-i educe pe profesori..da drag jurnalist nu stiu unde-i fi facut d-ta scoala si cita educatie ai..dar sint sigura ca daca ai sau vei avea copii nu o sa fi mindru de articolul asta..incerci sa faci si din articolul asta ceva politic sa-i judei pe profesorii mai invirsta ca ar ca ar patii..ma doare sufletul cind vad   

Adauga comentariu